Kansainväliset opiskelijat laittoivat robotit kisaamaan ja hyppäsivät kuudesti avantoon

0

HAMKin Valkeakosken kampuksella vietettiin maaliskuun lopussa kansainvälistä vaihtoviikkoa, jonka aikana sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijat kolmesta maasta ohjelmoivat robotteja yhdessä valkeakoskelaisten opiskelijoiden kanssa. Yhdeksi vierailun kohokohdista nousi avantouinti Apialla.

Youssef El Houdaigui Ranskasta hymyilee leveästi automaatiotekniikan laboratoriossa. Robotin ohjelmointi on jo hyvässä vaiheessa, ja sen testaus kilparadalla on parhaillaan käynnissä. Youssefin ennakkotiedot Suomesta olivat vähäiset, mutta isän kanssa keskusteltuaan hän valitsi viikon mittaisen opiskelijavaihdon kohdemaaksi Suomen myös tarjolla olleiden Unkarin ja Maltan sijaan.

Valkeakoski on rauhallinen ja pieni kaupunki, yli sadantuhannen asukkaan Nancysta tuleva Youssef sanoo. Ihmiset ovat todella ystävällisiä. Kaupungissa näyttää olevan yllättävän paljon opiskelijoita eri maista. Harkitsen tosissani tulevani Suomeen vaihtoon pidemmäksi aikaa, 18-vuotias Youssef toteaa.

Unkarilainen Mate Lukacs, 23, videoi koko viikon ajan tapahtumia ahkerasti. Mate oli kuullut kieltemme samankaltaisuuksista ja valoisista kesistä sekä pimeistä talvista, mutta Suomi ei ollut etukäteen tuttu. Kalliit hinnat yllättivät Maten, mutta muuten hän vaikuttaa tyytyväiseltä.

Unkarilainen Mate Lucacs (vas.) ja ranskalainen Youssef El Houdaigui tykästyivät Valkeakoskeen.

– Aion suositella Valkeakoskea muille vaihtoa harkitseville kotona Budapestissa, Mate sanoo. Tämä on helppo tapa tutustua suomalaiseen kulttuuriin ja ihmisiin.

Viikkoon osallistuneiden opiskelijoiden ohjelmaan kuuluivat robottien ohjelmointikisan ja 3D-tulostuksen lisäksi tutustuminen Bemisin ja UPM:n toimintaan sekä Tampere-kierros.

Entä se avantouinti sitten?

– Se oli mahtavaa, Youssef myhäilee. En ole koskaan ennen ollut saunassa. Kävin avannossa kuusi kertaa. Olimme siellä koko illan saunan sulkemisaikaan asti, hän kertoo.

Maten mielestä avantouinti oli mielenkiintoinen kokemus. Aluksi tunsin jaloissani outoa painetta. Ne tuntuivat olevan umpijäässä, Mate kuvailee. Hänkin kävi uimassa monta kertaa ja nautti siitä.

Ensimmäistä kertaa talviuinnilla

Kansainvälisten asioiden sihteeri Annina Herala-Hemmilä HAMKin Valkeakosken kampukselta kertoo, että sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijoiden Carousel-vaihtoviikkoa on järjestetty muualla Euroopassa aiemminkin, mutta tänä vuonna ensimmäistä kertaa Valkeakoskella. Kokemuksen perusteella toimintaa kannattaa jatkaa.

Meille olisi ollut enemmän tulijoita kuin pystyimme kerralla ottamaan, Annina iloitsee. Viikko oli suosittu myös vaihtoon lähtijöiden keskuudessa, sillä omia opiskelijoitamme lähti tutustumaan kaikkiin kolmeen kumppanioppilaitokseen, hän kertoo.

Mikä Carousel-viikko?

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijoille suunnattu kansainvälinen vaihtoviikko
  • Mukana HAMKin lisäksi oppilaitokset Unkarista, Maltalta ja Ranskasta
  • Ryhmätyöskentelyä sekä tutustumista oppilaitokseen, seutuun, kulttuuriin ja alan yrityksiin
  • Tavoitteena lisätä opiskelijoiden kansainvälistymisen mahdollisuuksia ja vauhdittaa opiskelijavaihtoa

 

Teksti: Sanna Tapiola
Kuvat: Susan Heikkilä ja Annina Herala-Hemmilä

Leave A Reply