Tekoälyavusteiset työkalut avaavat ovia aivan uudenlaisiin tapoihin opettaa ja oppia. Yksi näistä innovatiivisista ratkaisuista on virtuaalinen tekoälyhahmo (AI-hahmo), joka voi toimia oppimisen tukena vuorovaikutteisena keskustelukumppanina. Hämeen ammattikorkeakoulussa käytössä oleva Wonda-alusta tarjoaa opettajille mahdollisuuden suunnitella ja toteuttaa AI-hahmoja. Miksi kannattaisi rakentaa tekoälyhahmo osaksi oppimisprosessia? Entä miten hahmon suunnittelu ja toteuttaminen käytännössä etenevät?
Tekoälyhahmojen hyödyt oppimisessa
AI-hahmot mahdollistavat opiskelijoille vuorovaikutteisen ja yksilöllisen oppimiskokemuksen osana opiskelua. AI-hahmot ovatkin erityisen hyödyllistä opetuksessa, jossa vuorovaikutustaidot ja esimerkiksi ongelmanratkaisukyky ovat keskeisiä osaamisalueita. AI-hahmot ovat hyödyllisiä vuorovaikutuskumppaneita myös erilaisilla itsenäisesti opiskeltavilla opintojaksoilla. Wonda-sovelluksessa on mahdollista määritellä keskustelulle arviointikriteerit, joiden perusteella opiskelija saa yksilöllisen arvioinnin ja palautteen jokaisesta käymästään keskustelusta AI-hahmon kanssa ja voi näin kehittää taitojaan edelleen palautteen perusteella.
Miksi käyttäisit AI-hahmoa opetuksessasi? Hyötyjä on monia:
- Hahmot toimivat joustavasti ja väsymättä käytännönläheisenä harjoituskumppanina keskustelussa.
- Niiden avulla opiskelija saa personoitua, henkilökohtaista palautetta jokaisesta käymästään keskustelusta.
- Hahmojen käyttäminen rohkaisee itsenäiseen ajatteluun ja oman osaamisen reflektioon sekä kehittymiseen.
Näin suunnittelet AI-hahmon Wondassa
AI-hahmon suunnittelu kannattaa aloittaa toteutuksen suunnittelun alkuvaiheessa, jotta hahmo tukee ja on osa osaamistavoitteiden saavuttamista parhaalla mahdollisella tavalla. AI-hahmon suunnittelussa on hyvä edetä vaiheittain. Keskeiset vaiheet ovat:
(1) Määrittele AI-hahmon rooli ja merkitys osaamistavoitteissa
Mieti, mikä rooli AI-hahmolla on osana toteutuksen oppimisprosessia. Millaisia taitoja opiskelija oppii sen avulla? Missä vaiheessa oppimisprosessia hahmo on mukana? Mitä taitoja sen kanssa harjoittelu edistää?
(2) Suunnittele ja kuvaa tilanne ja tausta keskustelulle
Kuvaa ja kirjoita, missä tilanteessa opiskelija kohtaa AI-hahmon. Tämä voi olla esimerkiksi työhaastattelutilanne, kohtaaminen asiakkaan kanssa tms. Kirjoita myös taustaa hahmolle. Hahmon persoonallisuus, kieli ja rooli voidaan räätälöidä juuri oppimistavoitteisiin sopivaksi.
(3) Luo ja toteuta AI-hahmo sekä sen ympäristö Wondassa
Valitse hahmon ulkoinen olemus ja virtuaalinen toimintaympäristö. Miltä hahmo näyttää, miten hän puhuu ja missä hän on? Wondasta löytyy paljon valmiita pohjia, joita voit hyödyntää.
(4) Kirjoita kehote hahmolle.
Hyvä kehote määrittelee hahmon taustan, roolin, tehtävän ja keskustelun reunaehdot. Kirjoita kehotteeseen selkeästi, miten haluat hahmon toimivan ja kehittyvän keskustelun aikana. Toisaalta kirjoita myös tarvittaessa, miten et halua hahmon toimivan. Pyri kirjoittamaan napakka, selkeä ja yksiselitteinen kehoteteksti.
(5) Laadi arviointi- ja palautekriteerit
Laadi arviointi- ja palautekriteerit, joiden perusteella opiskelija saa yksilöllistä ja konkreettista palautetta jokaisesta keskustelustaan AI-hahmon kanssa. Palaute auttaa opiskelijaa arvioimaan omaa osaamistaan ja sitä, missä kohdissa ja miten hän voi kehittyä edelleen.
(6) Testaa hahmon toimivuus
Aloita hahmon kanssa testikeskustelut mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Arvioi keskustelun toimivuutta. Keskusteleeko hahmo siten kuin olit suunnitellut ja määritellyt kehotteessa? Testaa erilaisia keskustelutyylejä. Pyydä keskusteluista palaute ja varmista, että se on oikeansuuntaista. Muokkaa hahmon kehotetta ja/tai arviointikriteerejä tarvittaessa.
(7) Ohjeista opiskelijat
Anna opiskelijoille selkeät ohjeet AI-hahmon taustasta ja keskusteluun liittyvistä oppimistavoitteista (esim. Moodlessa). Kannusta opiskelijoita analysoimaan keskustelujaan ja hyödyntämään saamaansa palautetta. Kerro ohjeessa, miten ja missä opiskelijat raportoivat oppimiskokemuksensa hahmon kanssa.
Tulevaisuuden mahdollisuudet AI-hahmojen käytössä
AI-hahmot tarjoavat opettajille mahdollisuuden rikastaa oppimista ja tukea opiskelijoita uusilla tavoilla. Olipa kyseessä asiakaspalveluharjoitus, terveydenhuollon vuorovaikutustilanne, kielen harjoittelu tai ongelmanratkaisutehtävä, AI-hahmo voi toimia motivoivana ja kehittävänä oppimisen tukijana. Erityisesti erilaisilla itsenäisesti opiskeltavilla toteutuksilla hahmot tuovat kaivattua vuorovaikutteisuutta ja antavat palautetta osaamisesta. Opiskelijat ovat ottaneet AI-hahmot hyvin vastaan oppimisen tukena. Hahmojen kokeilujen jälkeen opiskelijat ovatkin todenneet, että tekoälyhahmot ovat turvallisia ja väsymättömiä harjoittelukumppaneita.
Oletko valmis kokeilemaan AI-hahmojen käyttöä omassa opetuksessasi? Wonda-alustan avulla pääset helposti alkuun.
Lisätietoja Digipedaohjeesta: Wonda – immersiivisten oppimiskokemusten rakentamiseen
Kirjoittaja: Leena Mäkinen
Bannerin kuva: kuvankaappaus Wondasta
Briefly in English: AI Characters in Education – Benefits, Use, and Implementation
AI-powered tools are opening new possibilities for teaching and learning. One such innovation is the use of interactive virtual AI characters that support learning through dialogue. At Häme University of Applied Sciences (HAMK), the Wonda platform allows educators to design and implement AI characters as part of their courses.
AI characters provide personalized and engaging learning experiences, especially in areas that require interaction and problem-solving skills. They are useful in both guided and self-paced courses, offering students tailored feedback based on predefined evaluation criteria in Wonda.
The key benefits of using AI characters in education include:
- Constant availability as practical conversation partners.
- Personalized feedback that supports individual learning.
- Encouragement of independent thinking and reflection.
Designing an AI character involves several steps, from defining its role and creating a realistic scenario to writing prompts and evaluation criteria. Early testing and clear student instructions are also crucial for success.
AI characters can enhance various learning contexts—from customer service and healthcare scenarios to language training and problem-solving tasks. Student feedback has been positive, with many highlighting the characters as safe and tireless practice partners.
Ready to try AI characters in your teaching? Wonda makes it easy to get started.