Tärppejä ITK2025-konferenssista

0

Vuoden 2025 ITK-konferenssi (Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa) järjestettiin huhtikuun lopulla ensimmäistä kertaa Tampereella. Tapahtuma on Suomen merkittävin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tilaisuus, joka kokoaa yhteen opetuksen, tutkimuksen ja kehittämisen asiantuntijat.

Tämän vuoden teema “Paljon uutta, vähän vanhaa, jotain lainattua” keskittyi erityisesti interaktiivisen teknologian, tekoälyn ja koulutuksen tulevaisuuteen. Tekoäly olikin kantavana teemana ja isosti esillä ITK-päivillä – lähes kaikki puheenvuorot sivusivat aihetta. Ilmoittautuneita päiville oli lähemmäs 2000. Tampere-talo toimi erittäin hyvin ison yleisön tapahtumapaikkana ja jonoja ei päässyt kertymään. Mitään suurta ja mullistavaa konferenssista ei tarttunut mukaan, mutta hyviä vinkkejä ja mukavia kohtaamisia sitäkin enemmän.

Alla on listattuna muutamia nostoja tämän vuoden ITK-päiviin liittyen.

ITK-julkaisu 2025 ja ITK-webinaarit

ITK-julkaisu on vuosittain ilmestyvä artikkelikokoelma, joka tarjoaa kattavan kuvan siitä, miten interaktiivinen teknologia rikastuttaa ja muovaa koulutuskenttää. Tavoitteena on innostaa jatkuvaan vuoropuheluun ja yhteistyöhön tämän jatkuvasti kehittyvän alan parissa. ITK-julkaisusarjaa julkaisee Suomen eOppimiskeskus ry. Lue lisää ja lataa vuoden 2025 ITK-julkaisu.

ITK-webinaaritallenteet esittelevät kohokohtia ITK-konferenssin ohjelmasta. Ne ovat maksuttomia ja avoimia kaikille. Katso ITK2025-webinaaritallenteet.

Faktabaarin Tekoälyopas opettajille

Faktabaarin julkaisema Tekoälyopas opettajille tarjoaa koulutuksen järjestäjille, opettajille sekä oppijoille olennaista tietoa tekoälyn toiminnasta, mahdollisuuksista ja rajoituksista. Lisäksi julkaisussa käsitellään tekoälyn eettisiä haasteita, hyöty- ja väärinkäyttöä, tekoälypedagogiikkaa sekä tekoälylukutaitoa. Lue lisää ja lataa opas Faktabaarin sivuilta.

Hybridiälyä pelkän tekoälyn sijasta

Professori Sanna Järvelän (Oulun yliopisto) mukaan metakognitiiviset taidot ovat keskeinen oppimisen käynnistäjä. Tekoäly voi kuitenkin heikentää näitä taitoja: tekoälyn nykyiset käyttötavat saattavat hidastaa ja heikentää oppimista, kun oma ajattelun tehokkuus laskee. Ratkaisuksi tarvitaan yhteisiä malleja ihmisen ja tekoälyn yhteistyöhön, eli niin kutsuttua hybridiälyä, jossa yhdistetään ihmisen ja koneen vahvuudet kaksisuuntaiseksi oppimiseksi. Hybrid Intelligence -tutkimusohjelma (englanniksi)

Arenen liikennevalomalli käyttöön kaikessa opetuksessa

Mika Suutari (Head of Learning Environment Development, Turun AMK) kertoi esityksessään, että Turussa perustettiin vuoden 2024 lopussa tekoälytyöryhmä edistämään tekoälyn hyödyntämistä opetuksessa. Yksi työryhmän esittämä kehittämiskohde ovat Arenen suositukset liikennevalomallin käyttöönoton opetustehtävien ohjeistuksissa. Turun ammattikorkeakoulun vararehtori onkin tehnyt linjauksen, että liikennevalomalli otetaan käyttöön Turun AMK:n kaikilla opintojaksoilla viimeistään keväällä 2026.

Tärpit liikennevalomallin käyttöön Hämeen ammattikorkeakoulussa:

 

Kirjoittaja: Eeva Niemelä

Banneri: valokuva: Eeva Niemelä, tekoälyllä luotu kuva: Adobe Firefly

Tämän blogipostauksen muotoilussa on käytetty apuna tekoälyä. Kaikki sisällöt on tarkistettu ja hyväksytty kirjoittajan toimesta.

 

Leave A Reply