Saavutettavuusosaaminen näkyväksi merkki merkiltä

0

Vaikka saavutettavuus voi tuntua isolta ja vaikeasti lähestyttävältä asialta, se kuitenkin syntyy arjen pienistä valinnoista. Esimerkiksi erottuvatko tekstit ja kuvat taustasta? Onko materiaalissa silmäiltäviä otsikoita? Tunnistatko, koska videolle tarvitaan tekstivastine? Saavutettavalla sisällöillä, materiaalilla ja rakenteilla luot oppimiselle siltoja. Olet ehkä jo opiskellut asiaa itsenäisesti, osallistunut valmennuksiin ja sinulle on alkanut kertyä käytännön osaamista. Rohkaistu ja hae saavutettavuusosaamisestasi merkkejä. Huomaat varmasti, että osaat itse asiassa aika paljon!

Saavutettavuusosaajien ja osaamisen osoittamisen tarve on tällä hetkellä suuri HAMKssa ja kaikissa korkeakouluissa. Loimme saavutettavuuden osaamismerkit tarpeesta osoittaa osaamista, joka ei näy tutkintotodistuksessa taitona. Tällainen osaaminen on hankittu esimerkiksi itsenäisesti opiskellen tai lyhyissä koulutustapahtumissa. Merkin hakijana voit nyt osoittaa saavutettavuusosaamisesi suorittamalla saavutettavuuteen liittyviä osaamismerkkejä.

Saavutettavuuden osaamismerkkejä on kolme, ja niiden avulla voit näyttää osaamistasi, joka liittyy saavutettavien videoiden tuottamiseen, saavutettavien dokumenttien tuottamiseen sekä saavutettavien digitaalisten työtilojen rakentamiseen. Kun saavutettavuuden osaamismerkkejä on myönnetty kaksi, saat automaattisesti myönnettävän Saavutettavuusosaaja-metamerkin (milestone badge). Saavutettavuuden osaamismerkit ovat aluksi suoritettavissa suomeksi.

Kuinka haet saavutettavuuden osaamismerkkejä?

saavutettavan dokumentin tuottaja -osaamismerkki
Kuva 1. Saavutettavan dokumentin tuottaja –osaamismerkki

Saavutettavuuden osaamismerkkejä haet täyttämällä ja lähettämällä osaamismerkkilomakkeen. Osaaminen osoitetaan esittämällä todisteita osaamisesta, esimerkiksi dokumenttien saavutettavuudesta. Todisteet voivat olla linkkejä, kuvankaappauksia tai perusteluita ja kokemuksia opitusta. Merkin myöntäjä tarkistaa osaamismerkkihakemuksesi. Merkin myöntämisen jälkeen voit ladata merkin omaan käyttöösi.

Kuinka voit saada lisää tietoa saavuttavuudesta?

Lue lisää HAMKin Saavutettavuus-hubista: https://digipedaohjeet.hamk.fi/saavutettavuus/

Lisätietoja saavutettavuuden osaamismerkeistä

Opetusteknologia-asiantuntija Leena Koskimäki, sähköpostiosoite etunimi.sukunimi@hamk.fi

Tämä blogikirjoitus on tehty osana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa DigiCampus -hankkeen Esteettömyys ja saavutettavuus -osahanketta. 

DigiCampus-hankkeen logot

Avointen digitaalisten osaamismerkkien (Open Badges) käyttöönotto osaamisen osoittamisen välineenä on vakiintunut erityisesti ammattikorkeakouluissa. Osaamismerkkijärjestelmän avulla voidaan tieto osaamisesta tunnistaa, tunnustaa ja tehdä näkyväksi. Alun perin osaamismerkit kehitettiin Yhdysvalloissa massiivisilla avoimilla verkkokursseilla (MOOC) hankitun osaamisen todentamiseksi. Suoritetun osaamismerkit voit liittää osaksi omaa ansioluetteloa tai sosiaalisen median sivustoja. Voit lisätä osaamismerkit näkyviin myös omaan Delve-profiiliisi.

Tietoa kirjoittajista

Merja Saarela

Merja Saarela
Tutkijayliopettaja Merja Saarela keskittyy työssään erityisesti moniaistisuuden ja avustavan teknologian, multimodaalisuuden, esteettömyyden ja saavutettavuuden tutkimiseen ja kehittämiseen.

Leena Koskimäki

Leena Koskimäki
Opetusteknologia-asiantuntija Leena Koskimäki työskentelee Learning Design -tiimissä ja osaltaan edistää HAMKissa opetuksen palveluiden saavutettavuutta ja saavutettavaa käyttöä.

Tarjaleena Tuukkanen

Tarjaleena Tuukkanen
Lehtori Tarjaleena Tuukkanen toimii Learning Design tiimin (LeaD) vetäjänä. Tiimin tavoitteena on HAMKin opetuksen digitalisaation kehittäminen.

Comments are closed.