Keväällä 2024 perustettiin digiohjausryhmän tukemaan koko Hämeen ammattikorkeakoulun digitalisaation yhteisen suunnan määrittämistä ja ohjaamista. Tavoitteena oli, että digiohjausryhmä toimii moottorina HAMKin digitaalisen kehityksen johtamisessa luoden edellytyksiä tulevaisuuden oppimis- ja tutkimusympäristön kehittämiselle. Digiohjausryhmä toimii tiiviissä vuorovaikutuksessa johtoryhmän ja muiden sidosryhmien kanssa.
Nyt digiohjausryhmän toimintaa on takana noin vuoden verran, joten on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan, mitä digiohjausryhmä on tehnyt kuluneen vuoden aikana. Digiohjausryhmä on perustamisestaan lähtien kokoontunut säännöllisesti ja työstänyt niin tekoälyn hyödyntämiseen kuin laajemmin digikehittämiseen liittyviä asioita.
Tekoäly haltuun
Ensimmäinen asia digiohjausryhmän pöydällä oli lähteä ratkomaan sitä, miten
- luomme HAMKille keinot tarttua tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin eettisesti, ketterästi ja samalla hallitusti
- muodostamme kokonaiskuvan tekoälyn hyödyntämisestä korkeakoulussamme
- tunnistamme tarpeet meitä hyödyttäville toimintamalleille ja tekoälykyvykkyyksille
- edistämme tekoälysovellusten käyttöönottoa HAMKissa.
Aluksi tunnistimme kolme keskeistä kehitysaluetta: henkilöstön ymmärryksen ja taitojen kasvattaminen, eri tasoisten kokeilujen johtaminen ja tulosten jakaminen sekä toimintaympäristön selkeyttäminen. Näiden kehitysalueiden ympärillä lähdimme rakentamaan HAMKin tekoälyohjelmaa. Työstimme tekoälyohjelman visiota ja tavoitteita digiohjausryhmän kanssa kahdessa työpajassa.
Työpajoissa keräsimme ensin ohjausryhmän näkemyksiä tekoälyn hyödyntämisestä ja siitä, miten se muuttaa toimintaa HAMKissa. Tekoälyä hyödyntäen muodostimme HAMKin tekoälyvision ja tavoitteet. Ohjausryhmä keskusteli tekoälyn luomista visio- ja tavoiteluonnoksista ja hioimme niitä käydyn keskustelun pohjalta.
Lisäksi laadimme tiekartan, jonka avulla suunnittelemme ja seuraamme tekoälyohjelmaan liittyviä projekteja ja muita kehitystoimenpiteitä.
Ohjausryhmä on myös pohtinut muun muassa tekoälyn hyödyntämiseen liittyviä kyvykkyyksiä ja teknologisia valintoja.
Digitiekartta ohjaamaan digitalisaation strategista suunnittelua
Syksyllä aloitimme strategisen digitiekartan rakentamisen. Digitiekartta on digitalisaation strategisen suunnittelun väline ja sen tarkoitus on tukea HAMKin strategiaa. Tiekartan pohjaksi pohdimme sitä, mitä digitalisaatiolla HAMKissa tavoitellaan. Tuloksena hahmottui kuusi kehitysaluetta, jotka nimesimme painopistealueiksi:
- Saumattomat digitaaliset palvelut ja työkalut opiskelijoille
- Ihmiskeskeinen ja sujuva työ
- Monimuotoiset kampukset kohtaamisten mahdollistajana
- Vetovoimainen tutkimus- ja innovaatioympäristö
- Tieto tukemaan johtamista ja toimintaa
- Osaamisen kehittäminen digimurroksen ytimessä
Kullekin painopistealueelle määritimme tavoitekuvauksen eli kuvasimme, miltä onnistuminen näyttää. Sen jälkeen ideoimme, millaiset ideat veisivät meitä kohti tavoitteitta. Näistä ideoista muodostui neljä kärkihanketta, joita lähdetään vuoden 2025 aikana työstämään eteenpäin yhdessä koko korkeakoulun ja kumppaneidemme osaamista hyödyntäen.
Digitalisaatio ei ole valmis koskaan. Siksi digiohjausryhmä seuraa painopisteiden toteutumista ja päivittää niitä tarpeen mukaan. Toimintaympäristömme muuttuu jatkuvasti ja myös digitalisaatiotarpeet ja -suunnitelmat elävät muutosten mukana.
Yhdessä rakennamme digitaalisia palveluja ja ratkaisuja, jotka sujuvoittavat arkea ja parantavat HAMKin kilpailukykyä.
Digiohjausryhmän puolesta,
Sami Jussinniemi, Digikehittämispäällikkö