Tekoälyohjelmalla uusia mahdollisuuksia ja sujuvampaa arkea korkeakoulutukseen

0

Ketteryys, kilpailukyky ja tulevaisuuden työelämä. Marraskuussa Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) kuukausittaisilla Tekoälykahveilla johtava digipalvelupäällikkö Anne-Maarit Selinummi avasi HAMKin tekoälyohjelman suunnitelmia ja tavoitteita. Selinummi korosti tekoälyn vaikutusta voimavarana opetuksen, tutkimuksen ja korkeakoulun arjen tukena.

HAMKin tekoälyohjelma, joka kulkee nimellä ”HUMAINE”, ei ole vain yksittäinen projekti, vaan kokonaisvaltainen kehys tekoälyn hyödyntämiseksi korkeakoulun eri toiminnoissa. Ohjelman päämääränä on tarjota henkilöstölle ja opiskelijoille valmiudet käyttää tekoälyä tavalla, joka on eettisesti kestävä, ketterä ja hallittu. Ohjelmalla halutaan varmistaa, että tekoälyn käyttöä ohjaavat selkeät arvot, ja että tekoäly toimii lisäarvon tuottajana. Tekoäly ei ole pelkkä teknologia, vaan työkalu, joka tukee ihmisiä päätöksenteossa ja tiedonhallinnassa.

Kauaskantoiset hyödyt

HAMKin tavoite on integroida tekoäly osaksi korkeakoulun päivittäistä toimintaa ja arkea. Tekoälyohjelma ja tekoälyn hyödyntäminen tuovat Selinummen mukaan useita konkreettisia hyötyjä, jotka ulottuvat sekä opetukseen että hallintoon. Tekoäly ei korvaa ihmisiä, vaan toimii älykkäänä apurina, joka tehostaa prosesseja ja vähentää virheitä. Manuaalisten ja toisteisten tehtävien automatisointi vapauttaa aikaa asiantuntijatyöhön. Tämä parantaa työtyytyväisyyttä ja mahdollistaa resurssien kohdentamisen luovempiin ja strategisempiin tehtäviin.

Ohjelman puitteissa järjestetään valmennuksia ja työpajoja, joissa henkilöstö saa keinoja tekoälyn soveltamiseen omassa työssään. Tämä lisää luottamusta teknologian hyödyntämiseen ja auttaa toisaalta ymmärtämään sen rajoituksia ja eettistä puolta. Jo nyt on käytössä tekoälyn osaamismerkki, jolla oman osaamisen voi todentaa ja tuoda näkyväksi. Merkin suorittaminen on pakollista kaikille henkilökunnan jäsenille, jotka haluavat hyödyntää HAMKin tarjoamia tekoälytyökaluja työssään.

Myös opiskelijoiden kannalta tekoälyn hyödyntäminen ja taitojen kasvattaminen nähdään HAMKissa tärkeänä.

”Meiltä valmistuu tulevaisuuden työntekijöitä, ja on selvää, että tekoäly tulee olemaan avainasemassa alalla kuin alalla. Tekoälyosaaminen ei ole vain etu, vaan siitä tulee yhä useammin välttämätön taito. Tämän vuoksi tekoälyohjelmamme tavoitteena on varmistaa, että opiskelijamme ovat valmiita vastaamaan työelämän tarpeisiin ja ovat haluttuja työntekijöitä tulevaisuudessa.” Selinummi painottaa.

Tiivistä yhteistyötä tavoitteiden eteen

HUMAINE-ohjelman vakiintuminen edellyttää tiivistä yhteistyötä sekä korkeakoulun sisäisesti että ulkoisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Ohjelman tavoitteena on, että HAMK nähdään edelläkävijänä tekoälyn käytössä korkeakoulutuksessa. Tämä perustuu HAMKin strategiaan, joka painottaa kokeilukulttuuria, jatkuvaa oppimista ja rohkeaa uudistumista. Tulevaisuus näyttää, miten tekoäly tulee muokkaamaan oppimiskokemuksia.

 

Kirjoittaja: Eeva Niemelä

Kuva: Luotu käyttäen Adobe Firefly-tekoälyä

Tämän blogipostauksen kirjoittamisessa on käytetty Microsoft Copilot -tekoälyä. Kaikki sisällöt on tarkistettu ja hyväksytty kirjoittajan toimesta.

Leave A Reply