Tekoälyn kanssa keskustelu – uudenlaista ajattelua ja näkökulmia

0

Keskustelut kielimallin (kuten ChatGPT tai Copilot) kanssa voivat parantaa ajattelutaitoja ja tarjota uusia näkökulmia esimerkiksi projektinhallintaan tai luovaan kirjoittamiseen. Tekoäly ei ole pelkästään työkalu, jota ohjataan tietyillä käskyillä tai ohjeilla. Sen käyttö perustuu dialogiin, jossa käyttäjän vuorovaikutus ja keskustelutyyli muokkaavat mallin vastauksia ja lähestymistapaa. Tämä vuorovaikutus kehittää ihmistä erityisesti siinä, miten hän kommunikoi teknologian kanssa: tekoälyn kanssa käydyt keskustelut voivat syventää taitoa muotoilla ajatuksia ja kysymyksiä, jolloin käyttäjä oppii ohjaamaan tekoälyä selkeämmin ja tavoitteellisemmin. Tässä tekstissä keskityn nimenomaan suuriin kielimalleihin (LLM, Large Language Model).

Rennosti mutta realistisesti

Yksi tärkeimmistä havainnoista tekoälykeskusteluissa on se, että mallille voi puhua vapaasti, ilman huolta jokaisen sanan oikeaoppisuudesta. Tämä rentous voi auttaa hyödyntämään tekoälyä tehokkaammin, sillä voit keskittyä itse asiaan ilman jatkuvaa huolta sanamuodoista. Vaikka tekoäly ei aina vastaa täsmällisesti, vuorovaikutus muistuttaa ihmisen kanssa käytävää keskustelua ja tarjoaa tilaisuuden ajatusten avaamiseen vapaasti.

Mutta muista: tämä keskustelukumppani ei oikeasti ymmärrä, vaan käsittelee tekstiä matemaattisten mallien, vektorilaskennan ja todennäköisyyksien avulla. Aidolta vaikuttava vuorovaikutus on tekoälyn tapa yhdistää nämä laskennalliset mallit niin, että se näyttää käyttäjälle ymmärryksen kaltaiselta toiminnalta – vaikkei tekoäly tiedä, mitä ”ymmärtäminen”  varsinaisesti tarkoittaa.

Tarkkuutta tavoitteisiin

Kun käytät tekoälyä tavoitellaksesi tiettyä lopputulosta, perussääntö on sama kuin monessa muussakin asiassa: ”garbage in, garbage out.” Toisin sanoen, jos kysyt ympäripyöreän kysymyksen, saat todennäköisesti ympäripyöreän vastauksen. Jos siis kaipaat monipuolisempaa tai terävämpää vastausta, kannattaa kysymys asettaa yhtä terävästi. Kysy tarkasti esimerkiksi ”Mitkä ovat keskeisimmät haasteet kansallisen hankkeen aikataulussa pysymisessä ja miten ne ratkaistaan?” Tekoäly tuottaa tällöin syvällisemmän vastauksen kuin jos kysyisit vain ”Kerro hankkeen haasteet.”

Toisaalta, jos olet vasta ideoimassa ja ajatukset ovat hajanaisia, rento ja avoin lähestymistapa voi olla paras. Voit vaikka aloittaa antamalla taustatietoja ja jakamalla ajatuksiasi ilman tarkkaa kysymystä. Tämä voi auttaa tekoälyä tarjoamaan inspiroivampia ja merkityksellisempiä vastauksia.

Esimerkki kysymisestä ja vuorovaikutuksesta

Jos tarvitset apua ajatustesi jäsentämisessä, voit pyytää tekoälyä esittämään tarkentavia kysymyksiä. Tämä on hyödyllistä erityisesti silloin, kun et ole varma, mistä aloittaa. Voit esimerkiksi sanoa: ”Haluaisin kehittää hankkeen viestintäsuunnitelmaa, mutta en tiedä, mistä aloittaa. Voisitko auttaa minua hahmottamaan keskeiset hankeviestinnän tavoitteet?” Näin tekoäly voi auttaa sinua selkeyttämään ajatuksiasi ja etsimään uusia näkökulmia.

Kielimallien kanssa toimiminen kehittää uudenlaista ajattelu- ja työskentelytapaa

Keskustelu tekoälyn kanssa voi olla yllättävän kehittävää: se pakottaa sinut jäsentämään ja selkeyttämään ajatuksiasi, jolloin ymmärrät ehkä itsekin, mitä olet oikeastaan sanomassa. Tekoäly on kuin peili, joka pakottaa sinut tarkentamaan ajatuksiasi.

Teknologian kanssa keskustelu on täysin uusi kokemus, jota ei ole aiemmin ollut olemassa. Tekoälyteknologia ja tiivis yhteistyö sen kanssa luo mahdollisuuksia uudenlaiseen yhteistyöhön ja ajattelutapaan, ja se taas avaa ovia ihan uusille innovatiivisille ratkaisuille ja näkökulmille.

On kuitenkin hyvä huomioida, että tällainen hyöty saattaa vaihdella käyttäjän mukaan. Jotkut saattavat löytää paljon arvoa tekoälyn kanssa keskustelusta, kun taas toiset eivät koe sitä yhtä kehittävänä tai hyödyllisenä omassa tilanteessaan.

Muista tarkistaa tekoälyn antamat tiedot

Vaikka tekoäly voi olla loistava apu luovassa työssä, ideoiden luonnissa tai analyysin alkupisteenä, se ei ole ajatteleva asiantuntija – ainakaan vielä. Kannattaa tarkastaa tekoälyn vastaukset, sillä luovuus ja analyysi eivät aina tarkoita luotettavuutta. Lähdekritiikki siis pätee täälläkin.

Jokainen löytää oman tapansa käyttää tekoälyä. Kannattaa lähteä tekemään parempaa tuttavuutta, jos et vielä sitä ole tehnyt. Ja hei, koskaan ei tiedä, millaisia oivalluksia tekoäly voi pintaan nostaa!

Kirjoittaja: Jenni Hopeela, projektikoordinaattori, HAMK Edu

Kuva: Midjourney

Leave A Reply