Valkeakoskelta Kiinan pilvenpiirtäjille!

0

Henna HongkongissaHongkong, Peking, Kanada, Belgia, Saksa, lista vain jatkuu.

Tamperelaislähtöinen Henna Hirvonen opiskelee viimeistä vuottaan IB:ssä. Kansainvälinen koulutusohjelma on vienyt hänet vajaan kahden ja puolen vuoden aikana viiteen eri maahan opiskelemaan ja työskentelemään.

– Tiesin jo lukion alkaessa haluavani opiskella liiketaloutta englannin kielellä ja HAMKissa kiinnostuin sen tarjoamasta kansainvälisestä ympäristöstä, Henna kertoo.

Henna-Hirvonen
Henna ihmettelemässä Hongkongin Victoria Peakia

IB:ssä sekä opettajat että opiskelijat ovat kansainvälisiä, mikä näkyy opetuksen sisällössä ja luonnollisesti englannin kielen taidossa. Englannin kieltä ei kuitenkaan tarvitse osata täydellisesti IB:hen hakiessa.

– Englanniksi opiskelun hyvä puoli on juuri se, että kielitaito paranee huimasti jo muutamassa viikossa.

Valkeakoskella Hennan luokka koostui todella kansainvälisestä ryhmästä.

– Valkeakoskella opiskelu oli todella mukavaa ja meidän ryhmässä oli tosi hyvä yhteishenki. Kulttuurierot aiheuttivat joitakin hankaluuksia alkuun, sillä kaikilla on vähän erilaiset taustat, mutta toisaalta se tuo hirveästi lisää näkökulmia ja uusia työtapoja koulunkäyntiin. Kannattaa rohkeasti mennä samaan ryhmään täysin eri kulttuurista tulevan henkilön kanssa, siitä saa silloin todella paljon enemmän irti, Henna suosittelee.

Hyvät kontaktit ulkomaille

– IB:ssä vaihtoon lähtö on todella helppoa ja koululta saa niin rahallista kuin henkistäkin tukea ulkomaille lähtöön, Henna vakuuttaa.

Henna on ehtinyt opintojensa aikana asua Hongkongissa, Pekingissä ja Kanadan Thunder Bayssä. Elämäntyyli miljoonakaupungeissa on hyvin erilainen Suomeen verrattuna.

– Tiesin lähteväni vaihtoon kolmannen vuoden syksyllä, mutta työharjoittelu Hongkongissa ja toinen opiskelijavaihto Kanadassa tuli täysin yllätyksenä. Isoin ero on ehdottomasti ihmisten määrä ja rakennusten korkeus. Myös elämäntyyli on suurkaupungissa aika erilainen ja siihen totuttuani isoin kulttuurishokki taisi iskeä Suomeen palattuani.

Suomalaisessa yrityksessä työskentely onneksi helpotti sopeutumista.

– Työskentely oli aika samanlaista kuin Suomessakin, ainoana erona ehkä pitkät lounastauot hiekkarannalla ja työpäivän peruuntuminen taifuunin johdosta. Työkulttuuri on sinänsä aika erilainen Hongkongissa, sillä monet siellä asuvat kaverini kertoivat että esimerkiksi ylityötunneista ei makseta mitään. Kannattaa lukea sopimus kahteen kertaan ennen kuin allekirjoittaa mitään.

Kaiken kaikkiaan Henna on ollut tyytyväinen IB-koulutusohjelmaan ja odotukset ovat täyttyneet.

– Odotin HAMKiin hakiessani juurikin kansainvälistä ympäristöä ja mielenkiintoisia luentoja ja ainakin näiltä osin HAMK on ylittänyt kaikki odotukseni. Parasta IB:ssä on ollut kansainvälisyys, koulutuksen taso ja mahdollisuudet lähteä ulkomaille niin vaihtoon kuin erilaisille kursseillekin.

– IB:ssä on helppoa luoda kansainvälisiä kontakteja sekä tavata uusia ystäviä ympäri maailman ja päästä matkustamaan. Itse olen päässyt HAMK:in projektien kautta niin Saksaan, Belgiaan, Hongkongiin, Kiinaan kuin Kanadaankin. Ryhmästäni muita on ollut Brasiliassa, Etelä-Koreassa, Espanjassa, Irlannissa ja Unkarissa. Suosittelen ehdottomasti!

Kysyttäessä, aikooko Henna jatkaa ulkomailla työskentelyä valmistumisensa jälkeen, vastaus on yksinkertainen.

– Ehdottomasti!

Lue lisää Hennasta ja hänen kokemuksistaan ympäri maapalloa hänen blogistaan osoitteessa: http://hennahk.blogspot.fi/

Tutustu HAMKin International Business -koulutukseen täältä.

Leave A Reply