”Parasta on ollut huomata, kuinka ihanaa on opiskella sitä, mistä tykkää”

0

HAMKin liiketalouden muuntokoulutuksessa opiskeleva Sari Näyhö on löytänyt opiskelun ilon ja nauttii siitä, että saa syventyä kiinnostuksensa kohteisiin perusteellisesti. Opiskelu monimuotona verkon välityksellä ei ole ollut vain itsekseen puurtamista, vaan oma pieni opiskelutiimi on tarjonnut vertaistukea ja mahdollisuuden opiskella yhdessä. Opinnot ovat tuoneet mukanaan myös uuden mielenkiinnon kohteen, sijoitustoiminnan, johon Sari haluaa perehtyä lisää.

Kerro vähän itsestäsi

Olen Sari Näyhö ja aloitin liiketalouden muuntokoulutuksessa tammikuussa 2020. Työskentelen Anritsulla, joka on japanilainen, tietoliikennetekniikan mittalaiteita valmistava yritys. Aloitin työurani Anritsulla vuonna 1996, kun olin suorittanut liiketalouden ja hallinnon amk-tutkinnon Haaga-Heliassa. Toimin aluksi sihteerin ja assistentin tehtävissä ja toimenkuvani on vähitellen kehittynyt myynti- ja projektikoordinaattorin tehtävien kautta nykyiseen tehtävääni, jossa vastaan isojen mittalaitejärjestelmien projektiluonteisesta myynnistä Suomessa.

Liiketalouden muuntokoulutuksessa opiskeleva Sari Näyhö

Mikä sai sinut hakemaan HAMKiin ja liiketalouden muuntokoulutukseen?

Olen ollut yhtäjaksoisesti työelämässä 24 vuotta saman yrityksen palveluksessa ja uuden 5G-teknologian myötä toimenkuvani alkoi suuntautua yhä enemmän tekniselle puolelle. Omaa sydäntäni lähellä ovat kuitenkin liiketalouden ja hallinnon alat, joten koin, että nyt oli otollinen hetki pitää pieni tauko työstäni. Päädyin ottamaan opintovapaata ja ajattelin, että suorittaisin ylemmän amk-tutkinnon. Kävi kuitenkin ilmi, että aiempi amk-tutkintoni oli liian vanha, joten se ei soveltunutkaan pohjakoulutukseksi ylempiin amk-tutkintoihin.

Tutkin pitkään vaihtoehtoja ja tämä muuntokoulutus osuikin minulle kuin nappi silmään! Tällä pystyn täydentämään ja päivittämään omia aiempia opintojani juuri niiltä osin, mitkä koen itselleni mielekkäiksi. Olen käytännössäkin saanut huomata, että tässä koulutuksessa omaan opintopolkuun ja opintojen sisältöihin pystyy vaikuttamaan itse todella paljon.

Millaiselta monimuoto-opiskelu verkon kautta on vaikuttanut?

Aivan alussa oli jonkin verran opettelua verkko-opiskelun kanssa. Silloin kun viimeksi opiskelin, ei ollut käytössä mitään etäyhteyksiä, digitaalisista opiskelualustoista puhumattakaan. Toki työn puolesta videopalaverit ja muut etätyöskentelyvälineet olivat tuttuja. Etäopiskelu vaatii kuitenkin erityyppistä itseohjautuvuutta, kun ei ole olemassa lukujärjestystä eikä oppitunteja. Useimmat kurssit on toki rakennettu niin, että ne rytmitetään viikoittain, jolloin opiskelija tietää, mitä milloinkin odotetaan.

Itselläni opiskelu tuppasi menemään siihen, etten malttanut lopettaa! Ilahduin huomatessani, kuinka paljon edelleenkin nautin opiskelusta, kun saan paneutua itseäni kiinnostaviin aiheisiin. Suurin rajanveto omassa opiskelussani on ollut se, että pitää jättää aikaa muullekin elämälle. Ehkä olen tyypiltäni sellainen ihminen, että minulle ei riitä pintaraapaisu, vaan haluan syventyä asioihin pohjamutia myöten. Henkilökohtaisesti en tiedä, miten ehtisinkään käydä töissä tässä kaiken opiskelun keskellä, vaikka se monimuoto-opinnoissa olisikin käytännössä mahdollista. Opinnot ovat siis todellakin vieneet mennessään!

Opinnoissa on ollut myös paljon tiimitehtäviä. Meillä on tosi kiva pieni tiimi, jonka kanssa olemme yhdessä käyneet läpi joitakin kursseja, mikä on ollut tosi mukava lisä tähän opiskeluun. Samalla saa vertaistukea ja saa keskustella ja pohtia yhdessä, jos on jotakin epäselvää. Aikataulujen yhteensovittamisessa oli tosin alkuun haasteita, kun muut tiimin jäsenet käyvät töissä, mutta tiimipalaverit on kuitenkin tarvittaessa saatu hyvin järjestymään.

Monimuoto-opiskelu on hyvin joustavaa ja sopii varmasti monenlaisiin elämäntilanteisiin. Opiskelijan täytyy kuitenkin osata olla itseohjautuva. Jos ei ole hirveän motivoitunut, voi olla iso riski, että ei saa tehtäviä aloitetuksi ja opinnot alkavat viivästyä tai niitä ei saa vietyä loppuun saakka. Se, sopiiko tämäntyyppinen opiskelu itselle, on kiinni myös ihmistyypistä. Kaikille ei sovi ylipäätään esimerkiksi etätyöt. Mutta heille, joille etänä ja verkossa työskentely sopii, voin kyllä suositella monimuoto-opiskelua.

Mikä on ollut parasta opiskeluissa? Mikä haasteellisinta?

Parasta on ollut huomata, kuinka ihanaa on opiskella sitä, mistä tykkää ja mikä on se oma mielenkiinnon kohde. Silloin ei tule seurattua opiskeluun käytettyjä tunteja. Niin kuin aiemmin totesin, työelämässä ajauduin vähän liikaa teknologiapuolelle ja toki meillä töissä tuli siihen liittyvää koulutusta paljon. Mutta koska se ei ole se minun juttuni, niin en ole kokenut sitä niin antoisaksi. Nyt on ollut kiva palata opiskellessa niiden asioiden pariin, jotka ovat todella kiinnostaneet minua.

Haasteellisinta on ehkä juuri se, että osaa laittaa stopin opiskelulle ja tehdä välillä jotain muutakin. Eli ajankäytön hallinnan osalta on pidettävä mielessä, ettei ihan kaikkea tarvitse välttämättä opiskella niin perusteellisesti. Kesäksikin otin aika paljon kursseja CampusOnlinen kautta ja lähipiiri jo vähän huomautteli, että voisi pitää välillä kesälomaakin.

Onko opiskelustasi HAMKissa ollut sinulle hyötyä työssäsi? Jos, niin miten?

En osaa vielä tässä vaiheessa vastata tähän. Opinnäytetyön aihekin minulla on vielä hakusessa, mutta toivon, että se löytyisi työpaikan puolelta ja että aihe olisi hyödyllinen ja antoisa niin minun kuin työnantajan näkökulmasta.

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Olen huomannut, että yksi asia, mikä minua kiinnostaa, on sijoitustoiminta. Otin kesäopintoina CampusOnlinesta yhden siihen liittyneen viiden opintopisteen kokonaisuuden ja se oli tosi mielenkiintoista! Sijoitustoiminta ei liity omaan työhöni, mutta yleisestä mielenkiinnosta haluan oppia siitä lisää. Tämä kiinnostuksen herääminen oli itselleni yllätys, sillä en ollut ikinä osannut ajatella, että sijoitusala kiinnostaisi. Mutta uskoisin, että opiskelen tätä vielä lisää ja otan jatkokursseja. Katsotaan sitten, mihin se johtaa.

Mitä haluaisit sanoa oman alasi opiskelua suunnittelevalle? Vinkkejä?

Kannustaisin kyllä hakemaan. Tämä on todella joustava tapa opiskella ja sopii monenlaiseen elämäntilanteeseen. Opettajat ovat myös olleet hyvin joustavia ja aina tavoitettavissa, kun on tarvinnut apua. Koulutus istuu myös hyvin erilaisilla taustoilla varustetuille opiskelijoille. Huomasin opintojen alun orientaatiopäivässä, kuinka monenlaisia taustoja meillä opiskelijoilla on, ja kuitenkin vaikuttaa siltä, että kaikille saa rakennettua sellaisen opintopolun, joka vie elämässä eteenpäin.

Jos on vaikkapa tuore amk-tutkinto joltakin muulta alalta, pystyy aika näppärästi muuntokoulutuksen kautta saamaan siihen päälle myös liiketalouden osaamisen. Tradenomikoulutus muodostaa hyvän kombinaation minkä alan kanssa tahansa. Liiketalouden ja hallinnon ymmärrys yhdistettynä lisäksi johonkin spesiaaliosaamiseen tarjoaa varmasti todella hyvät mahdollisuudet tulevaisuutta ajatellen.

Tutustu myös liiketalouden muuntokoulutuksessa opiskelevan Johannan opiskelijatarinaan:
Liiketalouden opiskelua kotisohvalta käsin

Lue vastaukset liiketalouden muuntokoulutuksen usein kysyttyihin kysymyksiin:
UKK – Liiketalouden muuntokoulutus

Leave A Reply