Liiketalouden opiskelua kotisohvalta käsin

0

Markkinointialalla työskentelevä Johanna Hento halusi opiskella lisää työn ohessa ja kartoitti eri opiskeluvaihtoehtoja netistä. Kohdalle osui HAMKin liiketalouden muuntokoulutus, joka oli ensimmäistä kertaa hakukohteena syksyn 2019 yhteishaussa. Johanna päätti hakea mukaan ja pääsi opiskelemaan kyseiseen tradenomikoulutukseen. Opinnot starttasivat orientaatiopäivän merkeissä viime tammikuussa ja sen jälkeen ne ovat edenneet etänä. Tavoitteena Johannalla on valmistua kuluvan vuoden joulukuussa eli noin vuoden opiskelun jälkeen.

Esittely: Kuka olet ja mitä opiskelet?

Olen Johanna Hento, 27-vuotias tammelalainen ja toisen kierroksen HAMKilainen. Opiskelin lukion jälkeen ympäristösuunnittelijaksi ja valmistuin vuonna 2015. Muutaman mutkan kautta työllistyin kuitenkin verkkokauppa-alustoja tarjoavaan yritykseen ja sain siellä ensipuraisuni markkinoinnista.

Sieltä tieni vei nykyiseen työpaikkaani, eli mainostoimisto Mainossatamaan, jossa työskentelen sisällöntuottajana. Aloitin täällä oppisopimuksella ja opiskelin merkonomitutkinnon, jonka sain valmiiksi pari vuotta sitten. Melko pian totesin, että haluan syventää osaamistani ja opiskella tradenomiksi.

Tällä hetkellä vapaa-aikani kuluu pitkälti opiskellessa, minkä lisäksi vietän aikaa myös koirani kanssa lenkkeillen ja lentopalloa pelaten. Liityin reilu vuosi sitten Nuorkauppakamariin, joten usein olen mukana myös jossain projektissa.

Miltä opiskelu on vaikuttanut?

Opinnot alkoivat tammikuussa 2020 orientaatiopäivän merkeissä, eli olen nyt puolisen vuotta ehtinyt opiskella ja on vaikuttanut tosi hyvältä. Pidän siitä, että voin opiskella kotona. Tämä on itselleni todella hyvä vaihtoehto, kun en asu lähellä koulua.

Pidän myös siitä, että opintokokonaisuudet on suunniteltu niin, että voin opiskella omaan tahtiini, eli minun ei tarvitse olla tiettynä päivänä viikosta tietokoneen ääressä. Voin opiskella tiiviimmin vaikka silloin, kun on vapaa viikonloppu.

Minut yllätti positiivisesti se, että meillä on ollut myös ryhmätöitä. Niitä on tehty pitkälti Teamsin välityksellä ja sitä kautta meille on muodostunut kiva pieni opiskelijaryhmä, jolta saa myös tukea. Kyselemme usein toisiltamme, miten opiskelut sujuvat ja esimerkiksi mitä kesäkursseja ryhmäläiset ovat ottaneet. Vertaistukea on siis saatavilla, vaikka opiskeleekin itsenäisesti kotoa käsin.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Minulla ei ole oikein koskaan ollut selkeää näkemystä, mikä minusta tulee isona ja tietyllä tavalla olen kamppaillut sen asian kanssa. Mutta sitten tajusin sen, että ehkä sitä ei tarvitse tietää tässä nopeasti muuttuvassa nykymaailmassa. Tärkeintä on, että on halukas menemään eteenpäin ja kehittämään itseään. Nämä opinnot tukevat nykyistä työtäni, mutta uskon niiden edesauttavan myös seuraavan työpaikan saamisessa. Tai kuka tietää, ehkä ryhdyn yrittäjäksi vielä joku päivä.

Minkä tyyppisiä tehtäviä nykyiseen toimenkuvaasi kuuluu?

Meillä Mainossatamassa tehdään paljon asiakaslehtiä ja niitä varten käyn kuvaajan kanssa tekemässä haastatteluja ja toimitan juttuja. Some on lisääntynyt viime vuosina ja asiakkaille tehdään sisältöjä someen kuukausisopimuksella. Lisäksi teemme nettisivusisältöjä, mediatiedotteita, esitteitä ja markkinointisuunnitelmia.

On ollut mukava huomata, että minulle on ehtinyt työelämässä kertyä jo osaamista. Kaikki kurssit eivät ole niin työläitä, kun on jo osaamista pohjalla. Mutta toki on niitäkin kursseja, joiden kanssa on saanut ihan tosissaan päntätä.

Mikä on parasta opiskelussa? Mikä haasteellisinta?

Alkuun haluan sanoa, että orientaatiopäivä oli tosi hieno. Opettajat olivat todella innostuneita ja se tarttui myös meihin opiskelijoihin. Toinen hyvä juttu on myös meidän oma pieni opiskelijatiimimme. Toki en tiedä, onko kaikilla muodostunut vastaavaa, mutta itselleni siitä on tullut tärkeä osa opintoja.

Yleisesti ottaen hyviä puolia on vapaamuotoinen tyyli, eli omaan tahtiin opiskeleminen. Toki näin vapaamuotoinen opiskelu tuottaa helposti haasteita itsekurin kanssa.

HAMKin puolesta on myös reagoitu nopeasti tähän poikkeukselliseen kevääseen ja opettajat ovat avanneet jo tulevan syksyn kursseja, mitä arvostan suuresti. Sain hyödyntää lisääntyneen vapaa-aikani opiskelun parissa ja nyt näyttää siltä, että voin valmistua jo jouluksi.

Kerro tyypillisestä opiskelupäivästäsi/viikostasi?

Tyypillistä päivää ei ole. Keväällä opiskelin usein iltaisin töiden jälkeen, sillä halusin saada ajatukset pois kaikesta koronaan liittyvästä. Nyt, kun elämä on hieman normalisoitunut, pyrin opiskelemaan lähinnä viikonloppuisin. Jos näyttää siltä, että tarvitsee kiriä, niin sitten ahkeroin myös arki-iltaisin.

”Opintoavustajani”, eli koirani Jannu 🙂

Mitä sanoisit henkilölle, joka suunnittelee hakevansa liiketalouden muuntokoulutukseen?

Ehdottomasti kannattaa hakea. Opiskelu on ollut todella mielenkiintoista ja olen itse hyödyntänyt paljon Mainossataman asiakascaseja opinnoissani. Kun asiakkuuksia pohtii koulutehtävien kautta, saa työhönkin lisää uusia näkökulmia ja ideoita.

On ylipäätään hienoa, että on olemassa tällainen koulutusmahdollisuus. Olen aiemminkin miettinyt, että voisin lähteä vielä opiskelemaan, mutta työt ja pienellä paikkakunnalla asuminen ovat nousseet esteeksi. Muuntokoulutuksen avulla voi suorittaa tradenomin tutkinnon kotisohvalta käsin kahdessa vuodessa ja jopa nopeammin.

Liiketalouden muuntokoulutus mukana syksyn 2020 yhteishaussa 2.-16.9.2020!
www.hamk.fi/hakijalle

Tutustu tarkemmin koulutukseen:
UKK – Liiketalouden muuntokoulutus

Leave A Reply