Saara Kinnunen valmistui syksyllä 2017 HAMKista muotoilun koulutuksesta. Alla Saara kertoo oman opiskelutarinansa: minkälaisten mutkien kautta hän onkaan päätynyt jalkinealalle. Entä tarvitaanko muotoilun opiskeluja varten jo ennakkoon luovan alan kokemusta? Sekin selviää Saaran tarinasta ja kuinka luovan alan opiskelu veikin mennessään!
Olen Saara, viime syksynä HAMKista valmistunut muotoilija. Pääaineena opiskelin jalkinemuotoilua, ja olen nyt perustamassa omaa jalkine- ja asusteyritystä.
Päädyin HAMKiin muutaman mutkan kautta. Opiskelin ensin Tampereella politiikkaa ja saksaa ja tein alan töitä hetken mm. Brysselissä Euroopan parlamentissa. Mielenkiinto yhteiskunnallisia asioita kohtaan ei missään vaiheessa laantunut, mutta nuoruuden haave, jalkinemuotoilu, tuli yhä useammin mieleeni. Hain Hamkiin keväällä 2013. Pääsykokeiden jälkeen olin vakuuttunut, etten saa opiskelupaikkaa, sillä minulla ei ollut minkäänlaista luovan alan kokemusta. Onneksi valinnoissa ei painotettu pelkästään taustaa ja jo hankittuja taitoja vaan yhtä lailla motivaatiota ja kykyä suunnitella.
Opiskelu tuntui omalta heti alusta lähtien. Yliopisto-opiskelun teoreettisen kauden jälkeen luova ja konkreettinen tekeminen vei mennessään. Opinnossa minua kiinnosti kenkien suunnittelu ja valmistus, mutta erityistä mielenkiintoa herätti myös erilaisten materiaalien käyttö ja niiden muovaaminen jalkineeseen sopiviksi. Kolmannen vuoden muotinäytösmalliston kengissä käytin puuta, laserleikattua nahkaa ja kuparia. Ymmärsin, että materiaalivaihtoehtoja on olemassa paljon perinteisten jalkinemateriaalien lisäksi.
Jalkinemuotoilun opiskelu HAMKissa on monipuolista. Neljän vuoden aikana opiskelija saa kokonaisvaltaisen kuvan jalkinemuotoilusta, johon kuuluu suunnittelun lisäksi kaavoitusta, jalkineen toiminnallisuuteen, käyttäjään ja materiaalivalintoihin perehtymistä ja tietysti myös kenkien valmistusta. Opiskelussa kannattaa seurata omia mielenkiintojaan ja siihen myös kannustetaan. Itse olin kiinnostunut kestävästä muotoilusta, ja tein molemmat harjoitteluni ekologisuutta painottavissa muotoiluyrityksissä Lontoossa ja Helsingissä.
Materiaalikokeilut ja kiinnostus ekologisuuteen johdatti minut myös opinnäytetyöaiheeni pariin. Sain mahdollisuuden osallistua monialaiseen DWoC-nimiseen tutkimushankkeeseen, jossa selluloosasta (erit. puu) pyrittiin innovoimaan uusia materiaaleja designin avulla. Työskentelin opinnäytteen teon ajan Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä, jossa tein puupohjaisista selluloosamateriaaleista kenkäprotoja. Projektissa käytetyt materiaalit eivät ole vielä kenkiin soveltuvia mm. huonon vedensietokyvyn ja kestävyyden takia. Itseäni materiaalit kuitenkin inspiroivat jo nyt suuresti, ja uskon, että tulevaisuudessa tämän tyyppiset ekologiset materiaalit tulevat yleistymään.
Valmistuttuani viime syksynä aloin ideoida omaa kiertotaloushenkistä muotoiluyritystä, ja nyt olen käynnistelemässä toimintaa. Oman yrityksen kautta pääsen työskentelemään itseäni motivoivien asioiden parissa. Ekologisuus ja erilaisten materiaalien innovatiivinen käyttö tulevat näkymään vahvasti muotoilussani. Se, mihin suuntaan yritystoiminta vie, jää nähtäväksi.
Kiinnostuitko HAMKin muotoilun koulutuksesta? Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöön ja hae opiskelemaan täältä!