Zsofia on toisen vuoden opiskelija muotoilun koulutusohjelmassa Hamkin Visamäen toimipisteellä. Pääaineenaan Zsofialla on vaatetus, mikä onkin vienyt hänet työharjoitteluun Pariisiin!
– Olen Pariisissa työharjoittelussa Anna Ruohosen Petit maison -ateljeessa. Täällä on minun lisäkseni yksi toinenkin suomalainen sekä kiinalainen harjoittelija. Paikka on kiva ja töitä on monipuolisesti! Työpäivän aikana saa käyttää suomea, englantia sekä ranskaa, mistä olen tykännyt.
Mutta miten Zsofia ylipäätään päätyi opiskelemaan juuri muotoilua?
– Olen käynyt Kaitaan taidelukiota Espoossa, josta jatkoin yo-pohjaiseen ammattikouluun ja suoritin vaatetusalan artesaanin tutkinnon. Minulle oli selvää, että tämä on minun alaani ja sillä halusin jatkaa. Siksi valitsin muotoilun.
Muotoilu on luova ala, joten valintakoekin on hiukan erilainen kuin monissa muissa koulutusohjelmissa.
– Valintakoe perustui täysin käden- ja piirtämistaitoihin. Mitään vaatetusalan juttuja ei tarvinnut siis osata etukäteen. Piirrettiin lyijykynällä, maalattiin vesiväreillä ja tehtiin paperiveistos. Koe kesti kaksi päivää, tehtäviä oli kolme ja sen lisäksi vielä kyselylomake. Jos muotoilijaksi haluaa, niin kannattaa harjoitella piirtämistä ja maalaamista, Zsofia neuvoo.
Pääaineena Zsofialla on vaatetus, joka oli hänelle selkeästi kiinnostavin vaihtoehto.
– Minulle oli jo erittäin selkeää, että haluan jatkaa vaatetusalalla koska minulla oli jo ammattitutkinto. Vaatetus on minun alani ja olen huomannut, että jos löytää sen mistä tykkää, niin sitä jaksaa tehdä ja on hyvä siinä mitä tekee.
Muotoilun kurssit ovat monipuolisia. On yhteisiä taideopintoja ja teoriaopintoja, kuten muotoilijana toimiminen. Sen lisäksi on mm. yrittäjyyskursseja.
– Myös omaan pääaineeseen liittyviä kursseja, mikä on hyvä asia, koska siinä pääsee yhteistyöhön muiden muotoilijoiden kanssa. Esimerkiksi kolmantena vuotena mallistoa tehtäessä jalkineilla ja vaatetuksella voi olla yhteinen näytös.
– Lisäksi yksi kurssi on tehty yhteistyössä International Business -koulutuksen kanssa. Muotoiluprojektin ideana oli järjestää joulutapahtuma Valkeakoskella, mihin kuului muotinäytös.
Zsofian mukaan alalle ei kannata hakea, jos pelkästään ”haluaa tehdä itselle vaatteita”, koska siihen riittää ammattikoulututkinto.
– Meillä opetetaan asiakastöihin, mikä saattaa olla ihan eri juttu mistä itse tykkää. Pitää olla valmis tekemään monipuolisesti alan projekteja. Vaikka meilläkin välillä kuulee, että ”ei tarvitse osata ommella”, niin ei taloakaan rakenneta ilman hyvää perustaa. Kannattaa olla avoimin mielin, sillä varsinkin alussa saattaa olla enemmän purkamista kuin ompelua, mutta lopulta se palkitsee!
Yleisesti muotoiluun tarvitaan piirustustaito, mutta haluan muistuttaa että sitäkin voi taidon lisäksi opiskella aika pitkälle. Työllistymisen suhteen pitää myös olla tarmokas, tai sitten aloittaa oman yrityksen, Zsofia päättää.
Tutustu tarkemmin muotoilun koulutukseen ja hae opiskelemaan: www.hamk.fi/muotoilu