Suunnitelmallisuutta ja numeroita – Sini Komulaisen opiskelijatarina

0

Toista vuotta liiketaloutta opiskeleva Sini kokee taloushallinnon opintojen olleen hänelle mieluisia. Hän lähti hakemaan uutta suuntaa uralle tradenomikoulutuksesta pitkän lähihoitajauran jälkeen. Tulevaisuudessa Sini haluaisi työllistyä kirjanpitäjäksi tai palkkahallinnon puolelle.

Esittele itsesi, kuka olet ja mitä opiskelet?

Olen Sini Komulainen, 37v ja opiskelen tällä hetkellä toista vuotta liiketalouden tradenomiksi. Opinnoissani olen suuntautunut taloushallinnon puolelle. Entiseltä ammatiltani olen lähihoitaja ja hoitotyön parissa vierähti 17 vuotta. Nyt olen kouluttautumassa uudelleen ja etsimässä uutta suuntaa työuralle. Vapaa-aika kuluu perheen kanssa, johon kuuluu aviomies, kaksi lasta, kaksi kissaa ja yksi koira.Sinin henkilökuva.

Miten päädyit HAMKiin?

Pääasiassa sijainnin takia, sillä kampus sijaitsee lähellä. Etukäteen minulla ei ollut juurikaan mitään tietoa HAMKista, sillä en ole aiemmin opiskellut ammattikorkeakoulussa, ja lähihoitajan opinnotkin suoritin aikanaan Mikkelissä. Lisäksi tradenomikoulutus kiinnosti minua kovasti sen laajojen työllistymis- ja uramahdollisuuksien takia, joten päätin lähteä opiskelemaan sitä.

Mikä on parasta opiskelussa, entä mikä haasteellisinta?

Parasta on opiskella aikuisena. Opiskeluun osaa asennoitua eri tavalla kuin nuorena, en ole koskaan saanut yhtä hyviä arvosanoja koulussa kuin nyt. En myöskään ole koskaan ollut niinkään kouluun ja opiskeluun panostaja, mutta nyt panostaminen on jollain tavalla helpompaa. Haasteellisinta on ollut etäopiskeluun siirtyminen. Vaikka kaikki kurssit on tullut suoritettua ja arvosanatkin ovat pysyneet hyvänä, on etäily ja itselle vieraampaan teknologiaan tottuminen asettanut omat haasteensa.

Kerro tyypillisestä opiskelupäivästäsi?

Kun lapset on saatu lähetettyä kouluun, istun luennolle ja luennon jälkeen käyn koiran kanssa lenkillä. Pieni happihyppely tuo hyvän ”nollaushetken” etäopiskeluun. Ulkoilun jälkeen syön lounasta ja siirryn iltapäiväksi oppimistehtävien pariin, joiden ääressä vietän aikaa yleensä kolmeen tai neljään asti iltapäivällä päivästä riippuen.

Mitä mieltä olet opiskelutavasta?

Opiskelen päivätoteutuksen puolella ja ainakin näin etäaikana päivät ovat rytmittyneet hyvin. Luentoja on yleensä joko aamu- tai iltapäivisin ja toinen puoli päivästä on varattu tehtävien tekoon. Opettajilta saa hyvin tukea ja apua tarvittaessa niin kampuksella kuin verkon välityksellä opiskellessa. Kampuksella opiskellessa keskittymistä häiritsi ajoittain suuret ryhmäkoot pienissä luokissa. Plussana pitää myös nostaa HAMKin opiskelijaystävällisesti suunnitellut lukujärjestykset.

Kolikoita, sadan euron seteleitä ja kaksi taskulaskinta.

Miten päädyit valitsemaan taloushallintoon suuntautuvat opinnot?

Koen olevani tietyllä tapaa neuroottinen ja suunnitelmallinen ihminen, joka nauttii siitä, että asiat tehdään yhdellä ja tietyllä tavalla. Suunnitelmallisuus ja selkeät kaavat kiinnostavat minua kovasti, sillä se on vastapaino hoitotyön muuttuville työpäiville, jossa kaikki suunnitelmat voivat mennä hetkessä uusiksi. Myös numerot ja raha kiehtoo minua, vaikka en koskaan ole kokenut olevani vahva matematiikassa. Omaan lisäksi hyvän numeromuistin ja laskemisessa apua saa Excelistä. On myös kiinnostava seurata, miten talous kehittyy tulevaisuutta ajatellen.

HAMKilla on tarjolla laajasti erilaisia kursseja taloushallintoon liittyen. Itse olen käynyt tähän mennessä kaksi taloushallintoon profiloitunutta moduulia, joista ensimmäinen oli tuloslaskennan kurssi, joka sisälsi kirjanpitoa, tilinpäätöksen tekoa, arvonlisänveroa ja sähköistä taloushallintoa. Toisena kurssina oli tulossuunnittelun ja yritysverotuksen kurssi, joka puolestaan painottui verotukseen ja tilintarkastukseen. Näiden lisäksi on tarjolla kursseja palkanlaskentaan ja finanssialaan liittyen. Olen myös lukenut jonkun verran johtamisen opintoja Campusonlinesta, HAMKin tarjonnan ulkopuolelta.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Tavoitteena on valmistua kolmeen vuoteen eli keväällä 2022. Olisi myös kiva työllistyä harjoittelun kautta esimerkiksi palkkahallintoon tai kirjanpitäjäksi. Myös tilintarkastus kiinnostaisi ja siihen liittyvät trainee-ohjelmat, mutta niitä on tarjolla pääasiassa Tampereella tai Helsingissä.

Mitä terveisiä lähetät liiketalouden opinnoista kiinnostuneelle?

Kannattaa hakea, vaikka ei osaisi laskea matikkaa kovin hyvin. Itseä jännitti eniten omat laskutaidot ja pääsykokeita varten harjoittelin laskemaan matikkaa peruskoululaisten vanhemmille suunnatun matikan kirjan avulla. Perusmatikan taidoilla pärjää todella hyvin. Suosittelen tradenomitutkintoa myös laajojen työmahdollisuuksien takia.

 

Haluatko lukea lisää liiketalouden opiskelijatarinoita? Tutustu Markuksen tai Petran opiskelijatarinoihin.

Leave A Reply