Kokeileva Suomi -tapahtuma

0

Kokeileva Suomi -tapahtuma järjestettiin Hämeenlinnan rautatieasemalla 20.4.2017. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä valtioneuvoston kanslian, rautatieaseman, kahvilanpitäjän ja Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) kanssa. Tapahtuman ideana oli hakea kokeiluideoita tapahtumassa järjestetystä paneelikeskustelusta. Tapahtumassa myös katsojat saivat esittää omia näkemyksiään kokeiluideoita työstävälle ryhmälle.  Kokeilemisen aiheet pyörivät pitkälti paikallisessa kokeilemisessa ja siinä, miten Hämeen seutua voidaan kehittää kokeilemisen myötä.

Tapahtumassa Hämeen ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelijat haastattelivat rautatieasemalla ohikulkevia ja junasta jääneitä kokeilukulttuurin kysymyksillä. Asemarakennuksessa järjestetyssä paneelikeskustelussa paikalliset vaikuttajat työstivät omia kokeiluideoitaan HAMKin yrittäjyyden lehtorin, Vesa Tuomelan johdolla ja työkortiston avulla.

’’Kokeillaan, kokeillaan!’’

’’Kokeillaan, kokeillaan!’’ oli ensimmäinen ajatus paneelikeskusteluun osallistuvien vaikuttajien keskuudessa Vesa Tuomelan esiteltyä, miten tapahtuma toimii ja miten kokeilua lähdetään jatkossa toteuttamaan. Tapahtuma herätti rautatieasemalla hyvää keskustelua ja mielenkiintoa ohikulkevissa.

Vaikuttajilta saadut kokeiluideaversiot keskittyivät vahvasti Hämeenlinnaan ja sen lähiseutujen kehittämiseen ja olemassa olevien ominaisuuksien hyödyntämiseen, kuten kauniin ja monipuolisen luonnon hyödyntäminen matkailuliiketoiminnassa ulkomaanturisteille ja siihen, miten tämä todellisuudessa voitaisiin toteuttaa.

Tapahtumassa kuultiin myös kokeiluidea särjen hyötykäytöstä työpaikkaruokailussa Hämeenlinnassa. Idean takana oli johtaja, Tapani Pöykkö, HAMKin biotalouden yhteiset palvelut. Pöykkö tahtoisi kokeilemalla löytää seudun vesistöistä runsaasti löytyvälle, vähäiselle arvostukselle jääneelle kalalle käyttöä. Kokeilussa särjestä voitaisiin tehdä esimerkiksi hampurilaisissa käytettävä särkipihvimassa ja tarjoilla särkiburgereita Hämeenlinnassa ja tätä kautta kokeilla millaisen vastaanoton epätavallisesta, mutta hyvästä raaka-aineesta valmistettu tuote saa.

Kokeilemalla kehittäminen

Tapahtumassa löydettyjä kokeilemisen ideoita lähdetään työstämään idean kehittäjä tahon ja Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijaryhmän avulla. Toteutukseen valittua ideaa työstetään Amazing Business Train -tapahtumassa 9.-10.5 kaupunkien Hämeenlinna-Jyväskylä-Oulu-Hämeenlinna välillä. Amazing Business Train -tapahtumassa idea paketoidaan toteutuskuntoon ja seuraava vaihe on konkreettinen kokeileminen, jolla todennetaan idean toimivuutta.

Kokeileminen on keino löytää toimivia ja hyviä ratkaisuja ongelmiin. Monet nykypäivänä arkikäytössä olevat keksinnöt on löydetty vahingossa, joten kokeilemisessa epäonnistumistakaan ei kannata pelätä, sillä samalla saatat keksiä uuden, maailmaa mullistavan idean, ihan vain vahingossa.

Teksti: Henriikka Mahlanen (liiketalouden opiskelija)

Leave A Reply