Omannäköistä opintopolkua rakentamassa – Ilonan opiskelijatarina

0

Liiketalouden opiskelija Ilona sai tuntumaa HAMKin Diili-ryhmätöihin jo lukion aikana. Nämä positiiviset kokemukset sekä kiinnostus käytännönläheiseen opiskeluun viitoittivat hänet hakemaan HAMKiin liiketalouden opintoihin. Opiskelujen aikana Ilona on osallistunut aktiivisesti monenlaiseen toimintaan ja on mukana esimerkiksi kansainvälisesssä RUN-EU -opiskelijalautakunnassa. Myös Hämeenlinna on osoittautunut vireäksi opiskelijakaupungiksi ja mieluisaksi paikaksi asua.

Esittele itsesi, kuka olet ja mitä opiskelet?

Olen Ilona Sirén, 20-vuotias toisen vuoden liiketalouden päiväopiskelija. Olen kotoisin Janakkalasta ja muutin lukioaikoina Hämeenlinnaan. Valmistuin keväällä 2019 Hämeenlinnan Lyseon lukion luovan yrittäjyyden linjalta ja pääsin siitä suoraan opiskelemaan HAMKiin.

Liiketalouden opiskelija Ilona Hämeen linnan edustalla

Miten päädyit HAMKiin?

Lukiossa kiinnostuin erityisesti markkinoinnista ja pohdiskelin pitkään, pitäisikö hakea ammattikorkeakouluun vai yliopistoon. Päätin, että ammattikorkeakoulu on nyt minulle sopivampi paikka. Haluan tehdä asioita enemmän käytännönläheisesti ja pääsen tekemään markkinoinnin töitä jo opiskeluiden aikana. Kouluvalintaani ohjasivat käytännöllisyyden lisäksi myös HAMKin työskentelytavat, sillä pidin erittäin paljon lukion yrittäjälinjalla tehdyistä Diili-ryhmätöistä, joita Lyseo tekee yhteistyönä HAMKin kanssa. Olin siis varma, että tulisin viihtymään HAMKilla ja siinä olin täysin oikeassa.

Mikä on parasta opiskelussa, entä mikä haasteellisinta?

Minusta parasta opiskelussa HAMKilla ovat erilaiset projektit ja opintojen monipuolisuus. Opiskelija voi itse luoda omanlaisensa opintopolun ottamalla erilaisia kursseja ja osallistumalla muuhun HAMKin toimintaan. Itse olen esimerkiksi mukana RUN-EU -opiskelijalautakunnassa, jossa tehdään yhteistyötä kahdeksan korkeakoulun kanssa eri maista ja kehitetään opintoja. Lisäksi toimin Markkinointirengas-tiimissä, jossa olen päässyt harjoittelemaan erityisesti tänä vuonna tutuksi tullutta Zoom-kokoustamista ja virtuaalikouluesityksiä.

Myös cSchool-työskentely on ollut minulle hyvin mieluista. Kurssilla eri yritykset antavat meille opiskelijoille markkinointiin liittyvän haasteen/ongelman, jonka ratkomme yhdessä pienryhmissä. Ratkomme siis oikeasti työelämässä olevia ongelmia opettajien ohjauksen avulla. Saamme myös joissain kursseissa valita itse kohdeyrityksen eli kokemusta tulee monipuolisesti eri yrityksistä.

Haasteellisinta opiskelussa minulle on ollut nyt maailmantilanteesta johtuva etäopiskelu. Aluksi opinnot tuntuivat vaikealta erityisesti, koska ympärillä ei ollut sosiaalista tukea niin kuin ennen. Mutta nyt, kun etäopiskelua on yli vuosi takana, niin siihen on tottunut ja nähnyt myös positiivisia puolia. Olen esimerkiksi innostunut ottamaan lisäkursseja, joiden ansiosta tulen luultavasti valmistumaan aikaisemmin ja onhan luentoja mukava välillä seurata kotona sohvan äärestä.

Kerro tyypillisestä opiskelupäivästäsi?

Päiväni vaihtelevat aika paljon, mutta yleensä aamuni alkavat kello 9 luennolla, joka kestää noin kello 12 asti riippuen aiheesta ja luennoitsijasta. Tämän jälkeen on lounastauko, jonka jälkeen päivä jatkuu joko toisella luennolla tai ryhmätöillä. Markkinointiopinnoissa on enimmäkseen ryhmätöitä, joten opiskelijat pystyvät itse vaikuttamaan siihen, milloin haluavat työskennellä. Esimerkiksi töissä käyminen opiskelun ohessa on hyvin järjesteltävissä.

Ensimmäisenä vuonna opiskelimme yhdessä ryhmän kanssa liiketalouden perusasioita, joten päivät olivat enemmän lukujärjestyksen mukaisia. Nyt toisella vuodella opiskelu on vapaampaa ja itsenäisempää.

Hämeenlinna opiskelijakaupunkina

Olin hyvin yllättynyt huomatessani, miten paljon opiskelijatoimintaa Hämeenlinnassa oikeasti on. Vaikka kaupunki onkin pienempi kuin jotkut muut opiskelijakaupungit, niin kyllä täälläkin saa kokea sitä ”oikeaa opiskelijaelämää”. Lisäksi Hämeenlinnasta on helppo lähteä junalla tai bussilla toisiin kaupunkeihin tapahtumiin ja bileisiin, esimerkiksi Tampereelle Hämeenkadun Approille oli helppo mennä junalla. Mielestäni Hämeenlinna on oikein mukava paikka asua. Täällä on kaunista ja keskustassa on helppo liikkua. Täällä on myös hyvät harrastusmahdollisuudet. Itse en ole
suurkaupunki-ihminen, joten Hämeenlinna on tuntunut oikein hyvän kokoiselta paikalta asua ja opiskella.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Tällä hetkellä minulla on sellainen fiilis, että olisi mukavaa jatkaa opiskelua. En ole vielä varma mitä, mutta esimerkiksi graafisen suunnittelun opinnot ovat alkaneet kiinnostaa ja tukisivat markkinoinnin opintojani. Minulla on intoa vielä opiskella ja kehittyä. Unelmanani on seurata vanhempieni jalanjälkiä yrittäjänä ja luoda myös jotain uutta ja omaa.

Mitä terveisiä lähetät liiketalouden opinnoista kiinnostuneille?

Suosittelen erittäin paljon liiketalouden opintoja. Tutkinto antaa erittäin hyvät valmiudet työelämään ja ei varsinaisesti sido mihinkään tiettyyn alaan. Erityisesti HAMKilla pystyt itse luomaan omat opintosi kiinnostuksesi mukaan ja tuomaan myös kansainvälisyyttä opintoihin. Tsemppiä hakemiseen!

Leave A Reply