Amazing Business Train Vol1. – Oppimisen matka yrittäjyyteen yllättää

1

Amazing Business Train eli ABT on Hämeen ammattikorkeakoulun kehittämä tapa yrittäjyyteen kasvamiseen, yrittäjyyden opettamiseen ja yrittäjämäiseen työtapaan. Se on liikkuva ja intensiivinen tapa kehittää liikeideoita, luoda ideasta liiketoimintamalli ja samalla suorittaa opintopisteitä. Pääosa oppimisesta ja kehittämisestä tapahtuu noin 40 tuntia ja 1200 kilometriä kestävän junamatkan aikana Hämeenlinnasta Kuopiossa kautta Ouluun sekä takaisin. Oppimisen matka yhdistää maakunnan alueella toimivat HAMKin kampukset ja eri alojen opiskelijat. Mukana ovat olleet lähes kaikki yksiköt ja koulutusohjelmat. Kaksikielinen toteutus mahdollistaa kansainvälisten opiskelijoiden mukanaolon.

Matkan aikana opiskelijat kehittävät, koetellevat ja testaavat liikeideoitaan ja etsivät yhteistyökumppaneita. Opiskelijat rakentavat omaa verkostoaan, joka auttaa liikeidean kehittämisessä. He saavat uutta tietoa liiketoimintamahdollisuuksista, apua liiketoiminnan suunnitteluun ja liiketoiminnan mallinnukseen sekä kaupallistamiseen. Liiketoiminnan teemat otetaan haltuun tekemällä ja kokeilemalla. Liikeidean kehittämisessä keskiössä on asiakas. Myyntiä harjoitellaan myyntipuheiden eli pitsauksen avulla. Liiketoiminnan ansaintamalli ja kulurakenne otetaan haltuun. Käytännön tekemisen kautta vahvistetaan yrittäjyydessä tarvittavia asenteita ja ominaisuuksia kuten itsevarmuutta, uskoa itseen, epävarmuuden sietoa, itsensä likoon laittamista, hallittua riskinottoa. Mukana matkalla on HAMKin valmentajatiimi. Reitin varrella erialojen asiantuntijat kommentoivat liikeideoita eteenpäin myös virtuaalisesti sosiaalisen median kautta. Oulussa valmennusapua antavat Business Kitchenin osaajat.

Ensimmäinen matka ylitti uutiskynnyksen

Amazing Business Train on toteutettu yhteensä kuusi kertaa. Jokainen matka on ollut omanlaisensa huikeita elämyksiä tuottava kokemus paitsi opiskelijoille myös valmentajille. On uskallettu kokeilla jotain uutta ja oppia uudella tavalla. Ensimmäinen matka toteutettiin syksyllä 2013 ja se ylitti myös tv-uutiskynnyksen. Tunnelmat kiteytyvät valmentajan Facebook-kommentissa: ”Amazing Business Train kokeellinen oppimisen matka on takanapäin. Huikeaa oli ja VR järjesti meille yllätyksiä, kuten pitikin. Matkasta päällimmäisenä mielessä tunnelman osalta oli matka Kuopiosta Kajaanin kautta Ouluun. Maisemat, tunnelma, perusasioihin palaaminen ja se, että tehtiin yhdessä kovasti työtä, vaikka nälkä ja väsy painoivat, hitsasivat porukkaa entistä tiiviimmin yhteen. Onnistumisen tunne koko porukalla – kokeilu ja heittäytyminen kannattivat. Facebook yhteisenä oppimisympäristönä ja viestintävälineenä yksinkertaisuudessaan toimii hyvin, jopa erinomaisesti.”

Innoittajina oululaisille

Toinen matka oli jo rutiinia. Tunnistetut haastepaikat ja yllätykset voitiin osin taklata etukäteen. Toisen ABT:n helmiä olivat upeat liikeideat ja sitoutuneet opiskelijat. Se työmäärä joka tehtiin aamuseitsemästä seuraavaan iltaan asti. Kiitos henkilökohtaisten eväiden, opiskelijoilla energiaa riitti myös Kuopio-Oulu välille sekä reflektoivaan juoksulenkkiin Oulun rannoilla. Business Kitchen osoitti jälleen vieraanvaraisuutensa. Oltiin tervetulleita ja liikeideoiden ohjaukseen oli panostettu. Ehdoton helmi Oulun visiitillä oli kuitenkin tieto, että Amazing Business Train ja HAMK olivat toimineet innoittajina Oulussa helmikuussa 2014 pidettyyn Polar Bear Pitching –tapahtumaan, jossa myyntipuheet pidettiin avannosta käsin. Se sai huimasti kansainvälistä julkisuutta. Sattumalta kohtaamiset ja ajattelu totutusta poiketen olivat ne teemat, joita Ouluun oli Hämeestä tuotu.

Kolmannen matkan positiivinen tunnelma oli käsin kosketeltava. Valmentajatiimi joukkueena toimi erinomaisesti. Ilman toimivaa valmentajatiimiä ei ABT tyyppinen tekeminen ole mahdollista. Tiimi laittoi itsensä likoon ja haastoi perinteisen tavan opettaa. Kovan työnteon, oppimisen, liiketoiminnan kehittämistyökalujen ja pitkien päivien lisäksi matkalle oli mukaan otettu huumori.

Innostus yrittäjäksi kasvanut sata kertaa

Opiskelijoille oppimiskokemus on ollut huikea ja unohtumaton. Kolmosmatkan opiskelijoiden antaman palautteen perusteella matkana yrittäjyyteen Amazing Business Train osuu ytimeen. Opiskelijan kommentissa – Innostus yrittäjäksi kasvanut sata kertaa – kiteytyy oleellinen. Matka on ollut näkemyksiä avartava ja antanut rohkeutta toteuttaa unelmat sekä viedä omaa yritysideaa konkreettisesti eteenpäin. Uupuneet opiskelijat kommentoivat oppineensa niin paljon, että eivät kykene ajattelemaan selkeästi heti matkan jälkeen. He kertovat, etteivät olisi ikinä yksin saaneet vastaavaa aikaan näin lyhyessä ajassa.

Mikä mahdollisti Amazing Business Train kokeilun? Innostuneiden ihmisten lisäksi on tarvittu rahoitusta. Sen on mahdollistanut Yrittäjyysyhteisön JUNA-hanke, johon ESR-rahoituksen on myöntänyt Hämeen ELY-keskus. Mukana hankkeen kokonaistoteutuksessa HAMKin lisäksi ovat olleet Linnan Kehitys Oy ja Yritysvoimala Oy.

Hankerahoituksen turvin on kyetty toteuttamaan myös oppimisen matkat numero neljä, viisi ja kuusi. Ne ovat omia upeita tarinoitaan, jotka kerron blogissa Amazing Business Train Vol2.

Sari Hanka, Työelämäpalvelupäällikkö

Discussion1 kommentti

  1. Pingback: Projektiopinnoista potkua työelämään

Leave A Reply