Joukkueen matkassa

0

Vuosi sitten minulle tarjoutui mahdollisuus kokeilla rajojani urheilujoukkueessa, kun minut pyydettiin mukaan salibandyjoukkueeseen pelaamaan naisten nelosdivaria. Vuoden höntsäkokemuksella lähdin rohkeasti mukaan ja ajattelin, että katsotaan nyt osaanko mitään ja kestääkö kroppa. Asetin itselleni tavoitteet: ”tutustun salibandyn syvimpään olemukseen ja opin pelaamaan salibandya edes jotenkin”, Lupasin olla tyytyväinen, jos edes joskus pääsen pelaamaan sarjapelin. Vuosi antoi itselleni todella paljon. Harjoittelin kaksi kertaa viikossa ja pääsin pelaamaan jokaisessa pelissä. Kroppa kesti koko kauden. Opin omat rajani.

Sari Hanka

Tärkeintä oli kuitenkin, että vuosi palautti mieleen oleellisen ryhmädynamiikasta, valmentajan merkityksestä ja joukkueena työn tekemisestä. Joukkueessa oli vanha runko aiemmin yhdessä pelanneista ja sitten me uudet – eri-ikäisiä ja erilaisilla taustoilla ja kokemuksella olevia naisia. Oma paikka oli lunastettava työn kautta. Porukkaan liittyi myös valmentaja – entinen liigapelaaja, joka meidän kanssamme aloitti valmentajan uransa.

Meistä tuli yhteisten kokemusten, onnistumisten ja pettymysten kautta tosi tiivis joukkue. Joka oppi antamaan palautetta ja nauttimaan toisten onnistumista. Jonka jokainen jäsen oli merkityksellinen ja pelasi oman roolinsa mukaisesti siten, kun valmentajan kanssa porukalla sovittiin. Kentälliset hitsautuivat kokeilujen kautta toimiviksi tiimeiksi. Tekemiseen keskityttiin ja toisia kannustettiin. Mentiin rohkeasti tilanteisiin ja haastettiin itsemme. Onnistumisia tuli silloin, kun maltettiin tehdä nöyrästi työtä ja sitoutua siihen mistä oli yhdessä sovittu.

Yhteisiksi sloganeiksi meille muodostuivat ”joukkueena mennään” ja ”ilon kautta”. Itselleni, kolmoskentän vasempana laitahyökkääjänä, muistui taas mieleen roolituksen ja toimivan tiimin merkitys. Ja se, että positiivisella ja kannustavalla asenteella päästään joukkueena ja yksilöinä loistaviin suorituksiin – unohtamatta tavoitteellista harjoittelua ja työn tekemisen merkitystä. Tärkeänä palasena oppimisen matkalla oli valmentaja, rakentava palaute ja kannustava ote. Ja erityisesti se, että joku on meidän kanssamme tosissaan.

Oppimisen matka jatkuu – ensin kesän juoksutreeneillä.

 

Sari Hanka, liiketalouden koulutuspäällikkö 1.8 alkaen

Leave A Reply