Restartup on monivaiheinen prosessi, josta voi olla pelastus monille yrityksille ja työpaikoille

0

Teksti: Terhi Tammivirta

 

Lumisena tiistaina 13.2.2018 järjestettiin HAMKin Lepaan kampuksella Restartup-päivä, jonka aikana perehdyttiin hyvin monipuolisesti ja kattavasti yrityksen omistajan- ja sukupolvenvaihdokseen. Tapahtuma oli HAMKin puutarha-alan sekä liiketalouden yhteistuumin järjestämä. Puhujia oli sekä HAMKista, rahoittajayhtiöistä, yritysmyyntiin erikoistuneista yrityksistä, että yrityksistä, joissa oli kyseinen prosessi käyty läpi.

Miksi omistajanvaihdos, tai restartup, sitten on tärkeä aihe? Timo Ilomäki Hämeen Yrittäjistä esitti tiukkoja faktoja Suomen yritysten statistiikoista. Mikroyrityksiä, jotka työllistävät 1-9 henkilöä, on Suomen yrityksistä 93,4%, ja ne työllistävät liki puolet työssäkäyvästä väestöstä. Pk-yritysten merkitys kunnille on taloudellisesti suuri. Ne kehittävät mm. työllisyyttä, asukkaiden ostovoimaa, palveluelinkeinojen kysyntää, rakennustoimintaa ja alihankintaketjuja. Pk-yritykset ovat suuryrityksiin verrattuna immuunimpia suhdanneheilahteluille. Erään kyselyn mukaan kuitenkin Kanta-Hämeen seudulla kolmannes yrityksistä aiotaan lopettaa yrittäjän ikääntyessä, 38% taas aiotaan myydä ulkopuoliselle taholle. Kyseessä on siis monia työpaikkoja ja yrityksiä, jotka olisi pelastettavissa omistajanvaihdoksella.

Timo Ilomäki Hämeen yrittäjistä oli yksi Restartup päivän puhujista 13.2.2018 Lepaalla.

Erkki Soppela Advance Teamista loi valoa yrityksen myyntiprosessiin. Advance Team on yli 20 vuotta toiminnassa ollut yritys, jolla on pitkä kokemus yrityskaupoista. Erkki Soppelan mukaan yritysmyynti on monivaiheinen prosessi, johon kannattaa varata aikaa ainakin muutama vuosi, ja aloittaa suunnittelut hyvissä ajoin.

Leevi Saraneva Etelä-Hämeen Osuuspankista ja Janne Koivuniemi Finnveralta kertoivat rahoittajien näkökulmasta yrityskauppoihin. Rahoittajat punnitsevat monia aspekteja tehdessään päätöstä rahoituksen myöntämisestä. Läpi käydään mm. yrityksen velkaisuus ja tulevaisuudennäkymä. Saranevan mukaan pankit ja erityisrahoituslaitokset eivät kilpaile keskenään yritysasiakkaista, vaan ne täydentävät toisiaan. Pankit ovat yleensä se ensimmäinen kumppani, jonka kanssa neuvotellaan, kun etsitään rahoituslähdettä pk-yritysten yrityskaupoissa. Erityisrahoituslaitokset puolestaan ovat esimerkiksi pienissä rahoitustarpeissa mahdollisesti ainoa rahoittaja.

Yrityskaupat kokeneen aspektin antoivat Vesa Nurminen FinnSonicilta ja Jaakko Hakula Helsingin Kurottajapalvelusta. Kumpikaan eivät alkuun suunnitelleet ryhtyvänsä yrittäjiksi. Vesa Nurminen päätyi lopulta tekemään kovan työn löytääkseen juuri sen oikean yrityksen ostettavakseen. Hänellä etsintäprojekti kesti kaksi vuotta. Molemmat tekivät ennen yrittäjäksi ryhtymistä töitä muiden palveluksessa, ja molemmat pitivät tätä ehdottoman hyvänä asiana. ”Kannattaa käydä hakemassa reppuun eväitä muualta ennen yrittäjäksi ryhtymistä”, totesi Jaakko Hakula. Tärkeää on myös molempien mielestä tehdä sellaista työtä, joka on mielekästä. ”Pelkkä raha ei saa olla motivaattori työnteossa, sillä se kahlitsee ajattelua. Jos on kivaa ja kipinää, ei tule edes pusseja silmien alle, vaikka päivät venyvät!”, Vesa Nurminen tuumasi.

Ulkopuolisten puhujien lisäksi puheenvuoroja pitivät HAMKin liiketalouden lehtori Jari Ristimäki sekä puutarhatalouden lehtori Pasi Käkelä.

Mikäli restartup ja päivän luennot kiinnostavat, voit katsella ne täältä: https://www.youtube.com/watch?v=SYx45XpCo50

Restartup -päivä on osa HAMKin yrittäjyysvuoden tapahtumasarjaa. Hämeen ammattikorkeakoulussa lukuvuosi 2017-2018 on nimetty yrittäjyyden lukuvuodeksi, jonka nimi on #HABA17-18. Vuoden aikana toteutetaan opiskelijoille, henkilökunnalle ja sidosryhmille erilaisia tapahtumia ja toimenpiteitä.

Leave A Reply