Opettajat vaihtoon – mikä ihmeen Freezing Week?

0

Teksti: Kristiina Ritari-Venäläinen

 

Viime viikolla järjestetty Freezing Week on kansainvälinen opettajavaihto, jonka tarkoitus on tutustuttaa sekä opettajat että opiskelijat kansainvälisiin ystäväkorkeakouluihimme luentojen ja työpajojen välityksellä, sekä vahvistaa verkostoja koulujemme välillä. Viime viikolla HAMKin yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen yksikköön saapui 24 vierasta 10 eri maasta. Tiivistahtinen viikko sisälsi mielenkiintoisia luentoja teemoilla yrittäjyys, smart design ja business intelligence.

Keynote-puhujan professori Mary Nørgaard-Larsenin puheenvuoro koski ajankohtaisesti Design Thinkingiä. Kyseessä on luova tuote-/palvelusuunnittelun ongelmanratkaisuprosessi, jonka tarkoitus on johtaa luoviin ratkaisuihin tai innovaatioihin. Design Thinkingin vaiheet ovat tutkimus, ongelman määrittäminen, ideointi, koemallintaminen, testaus ja käyttöönotto.

Mary Nørgaard-Larsenia (VIA College University, Design, Tanska) ällistytti suomalaisen Fiskarsin oivallus punakahvaisista vasenkätisten saksista

Pääsimme myös ryhmissä soveltamaan Design Thinking -ajattelua laatimalla uudestaan Titanicin pelastussuunnitelman. DT-malli kannustaakin mm. luopumaan epäonnistumisen pelosta ja oppimaan jo tehdyistä virheistä.

Kazakstanilainen vierailijamme Kristina Matsalak tarjoili konkreettista ja ajankohtaista hyötyä opiskelijoille laajalla kansainvälisellä näkemyksellään. Hänen luennolla pääsimme tutustumaan sekä houkuttavan digimarkkinointisisällön luomiseen, että täydellisen CV:n kirjoittamiseen. Yksi esimerkki Matsalakin muistamisen arvoisista pointeista somemarkkinoinnin suhteen oli se, että yrittäjänä sinun kannattaa vastata somekriisiin välittömästi, jotta asiakkaat kuulisivat sinun versiosi ensimmäisenä.

CV:n suhteen ristiriitaisia tunteita aiheutti Matsalakin vahva mielipide kuvan käyttämisestä ansioluettelossa. Tasa-arvokysymysten ollessa jokaisen huulilla on toki kaunis ajatus, että kuvalla ei kannata tuoda esiin ikää, sukupuolta, uskontoa tai ihonväriä, vaan tärkeintä on esitellä ammattitaitosi. Kuitenkin haluaisin ajatella kuvan lähtökohtaisesti viestittävän työnantajalle minun olevan ihan siistin ja luotettavan näköinen tyyppi. Mitä sinä olet mieltä?

Ihanan vakiovierailijamme Sarah Keelerin (Niederrhein University of Applied Sciences, Saksa) luento puolestaan vastasi monen mieltä askarruttaviin kysymyksiin liittyen monikulttuuriseen viestintään liike-elämässä. Hänen mukaansa taito tunnistaa korkean ja matalan kontekstin kulttuurit auttavat sopeutumaan haastavissa kansainvälisissä vuorovaikutustilanteissa.

Luentosarjan päätti jo kolmannen kerran Freezing Weekille osallistuva professori Doris Kortus-Schultes, jonka luento käsitteli autoteollisuuden digitalisaatiota. Doris kertoi nauttineensa valtavasti vierailustaan. Hän piti suomalaisesta opetustyylistä ja opettajien sekä opiskelijoiden luovuudesta. Hänelle antoi ajattelemisen aihetta se, kuinka meillä aloitetaan jo ensimmäisenä vuonna liikeideoinnista ja yritysprojekteista, kun taas Saksassa päästetään opiskelijat näin konkreettisten työelämäprojektien pariin vasta parin-kolmen vuoden perusopintojen jälkeen. Hän huomasi kuinka suomalainen tyyli kannustaa opiskelijoita tarttumaan pelottomasti uusien ideoiden ja innovaatioiden kehittämiseen!

Doris Kortus-Schultes ihastui kiitoslahjaksi saamiinsa lapasiin – HAMKin muotoilun opiskelijan valmistamiin, totta kai!

Freezing Week sisälsi monipuolisen luentotarjonnan lisäksi Ice Gold Challengen, jossa kansainväliset vieraamme pääsivät ratkomaan liiketalouden, muotoilun, tietojenkäsittelyn ja international businessin opiskelijoiden kanssa Kultasuklaan ja Kultakeskuksen esittämiä haasteita.

Viikko laajensi ja käynnisti useita yhteisprojekteja- ja tutkimuksia niin vieraiden kesken kuin HAMKin saralta. Kaiken kaikkiaan tiivistahtinen Freezing Week oli ennen kaikkea mukavaa kansainvälistä verkostoitumista. Allekirjoittaneen käsitys kielitaidon tärkeydestä jatkuvasti kansainvälistyvillä työmarkkinoilla vahvistui entisestään. Tärkeää on myös uskallus heittäytyä keskustelemaan ihmisten kanssa, sillä ei heitä haittaa, vaikket aina kieltä ihan täydellisesti osaisikaan!

 

Freezing Week kuuluu HAMKin yrittäjyyslukuvuoden tapahtumasarjaan. Hämeen ammattikorkeakoulussa lukuvuosi 2017-2018 on nimetty yrittäjyyden lukuvuodeksi, jonka nimi on #HABA17-18. Vuoden aikana toteutetaan opiskelijoille, henkilökunnalle ja sidosryhmille erilaisia tapahtumia ja toimenpiteitä.

 

Leave A Reply