Airin kaltainen työkaveri

0

Oli ihan normipäivä HAMKin henkilöstöpalveluiden osastolla, kun yhtäkkiä käytävää pitkin käveli viisi vierasta hahmoa. He tulivat määrätietoisesti käytävän perällä sijaitsevalle osastollemme saakka: heillä oli asiaa. Osastolle laskeutui hiljaisuus, mutta vain hetkeksi.

Airi

Osallistuimme HR-sovellusasiantuntijan kanssa seminaariin lokakuussa 2018. Seminaarissa tutustuimme Airiin.  Hän työskenteli erään yrityksen arkistossa tehtävänään arkistoida insinööritoimiston piirustuksia. Työ oli yksitoikkoista, mutta Airi vaikutti tyytyväiseltä ja tehokkaalta. Työnantaja kiitteli virheettömästä työstä, ja esimies vakuutti työskentelyn Airin kanssa olevan helppoa ja vaivatonta. Halusimme Airin kaltaisen myös meille henkilöstöpalveluihin. Päätimme, että Airin kaltainen tekisi työsopimuksen palkkaohjelmaan rekrytointiohjelmassa tehdyn täyttöluvan pohjalta. Emme olleet koskaan ennen hankkineet Airin kaltaista saatikka perehdyttäneet häntä toimeen, joten pyysimme apua.

Projekti ”Airin kaltainen”

Emme olleet varmoja, oliko avunpyyntömme tavoittanut auttajat, mutta nyt tuona normipäivänä henkilöstöpalveluissa avunpyyntöömme vastattiin. Viisi tietojenkäsittelyn opiskelijaa asteli määrätietoisesti osastollemme, ja heillä oli asiaa (and they spoke English). He tulisivat tekemään meille ohjelmistorobotin opiskelijaprojektina. Me saisimme Airin kaltaisen.

Yllätyksestä toivuttuamme sovimme seuraavalle päivälle aloituspalaverin, jossa kävimme läpi prosessin. Opiskelijaryhmä lähti laatimaan projektin toteutussuunnitelmaa. Me henkilöstöpalveluissa aloitimme herätellä henkiin tietojärjestelmien testikantoja, joihin voimme antaa opiskelijoille oikeudet rakentaa Airin kaltaisen ohjelmistorobotin. Testikannat eivät niin vaan heränneetkään. Aikaa kului noin kaksi viikkoa. Tietoisina opiskelijoiden tiukasta aikataulusta koimme yllätyksen. Opiskelijat eivät kiukutelleet eivätkä valittaneet, vaan laativat tekniikkasuunnitelmia, tekivät riskikartoituksia ja kustannusarvioita, kirjoittivat manuaalinpohjia ja laativat tarkemman toimintasuunnitelman siihen hetkeen, kun heille aukeaisi oikeudet ohjelmiin.

Yhteydenpitovälineenä toimi Teams-ryhmä, jossa opiskelijat keskustelivat keskenään, mutta myös me olimme mukana antamassa apua ja vastaamassa kysymyksiin. Tapasimme opiskelijoita säännöllisesti, ja projektin loppuvaiheessa tahti kiihtyi, ja kaksi koodaajaa oli jo vallannut neuvotteluhuoneemme omaksi työpisteekseen. Projektin johtaminen tapahtui juuri niin kellon tarkasti kuin sveitsiläiseltä projektipäälliköltä voi odottaa. Projektisuunnitelmaa noudatettiin säntillisesti, mutta kuitenkin ketterästi, mikäli eteen tuli jotain odottamatonta. Saimme joka viikko projektipäällikön tuottaman yhteenvedon projektin etenemisestä. Projektityöntekijät tiesivät mitä tekivät, ja siinä tilanteessa, kun eteen tuli ongelma, he ratkoivat sen niin itsenäisesti kuin kykenivät. Tarvittaessa he ottivat yhteyttä ohjelmatoimittajiin ja tekivät yhteistyötä tietohallinnon kanssa.

 Airin kaltainen on täällä

Nyt meillä on Airin kaltainen olemassa. Hän on vielä testauksessa ja hänen nimensä on Daisy. Toiveissamme on, että Daisy tulee osaksi henkilöstöpalveluita tämän vuoden aikana. Hänelle on jo laadittu tehtävänkuva, henkilökohtaiset tavoitteet ja kehittymissuunnitelma. Vielä toistaiseksi hän kuitenkin käyttää kirjautuessa nimeä Robotti1.


Nämä viisi, aikaisemmin vierasta hahmoa esittelivät Daisyn osana ICT-projektimoduulia 5.5.2019. Olimme heistä todella ylpeitä. Kiitos Callista, Markus, Tommi, Lauri, Asser, HAMK tietojenkäsittelyn koulutus sekä HAMK henkilöstöpalvelut.

 

Henna Tanhuanpää

Kirjoittaja toimii henkilöstöpäällikkönä HAMK henkilöstöpalveluissa.

Leave A Reply