Puhutaanko hetki työhyvinvoinnista?

0

LearnWell-tiimin työhyvinvointihaaste 2021

HAMKin henkilöstöpäivillä 2021 lanseeratun työhyvinvointihaasteen yhdeksi voittajaksi valikoitui LearnWell-tiimi, joka toteutti haasteen neljän hengen tiiminä. Seuraavassa heidän tekemisiään ja ajatuksiaan haasteen varrelta.

Kun syksyllä 2021 kuulimme HAMKin liikuntahaasteesta, olimme heti mukana! Jo kevään aikana meidän Visamäen kampuksella käyvälle pienelle tiimille (Juulia Lahdenperä, Riikka Tuominen, Liisa Postareff ja Viivi Virtanen) oli kehittynyt hyviä rutiineja työhyvinvoinnin ylläpitämiseen; pyrimme tauottamaan päiviä pienillä kävelyillä ja kannustimme toisiamme aktiivisesti esimerkiksi sähköpöydän käyttöön. Liikuntahaaste laittoi meidät miettimään asiaa vielä laajemmin; millaisia asioita kukin meistä toivoi omaan arkeensa ja mitä voisimme yhdessä tehdä, jotta fyysisen kunnon ja vireystilan lisäksi parantaisimme entisestään myös tiimimme työilmapiiriä. Alusta asti oli selvää, että haasteessa emme keskittyisi pelkästään liikuntaan. Jokaisella meistä oli omassa arjessaan säännöllisiä liikuntaharrastuksia, joihin emme kokeneet tarvitsevamme muutoksia. Keskityimmekin siis ennen kaikkea työpäivien aikaiseen hyvinvointiin ja työstä palautumiseen eli mm. työpäivien tauottamiseen lyhyillä kävelyillä, taukoliikuntaan, työasentoihin, venyttelyyn, yöunien määrään ja laatuun. Huomasimme, että kaikilla meillä haasteet arjessa olivat melko samanlaisia. Työpäivien aikana työstä ei varsinkaan etäpäivinä tule irrottauduttua, syömiset ja juomiset voivat jäädä liian vähäisiksi ja taukoja on liian vähän tai ei lainkaan. Näiden asioiden lisäksi päätimme, että teemme korona-ajan itsenäisen työskentelyn vastapainoksi säännöllisesti jotain myös yhdessä, tiiminä.

Sanoista tekoihin

Syksy alkoi haasteen merkeissä vauhdikkaasti. Varasimme vakiovuoron padel-hallilta ja kerran viikossa lopetimme työpäivän uuden harrastuksen parissa. Huomasimme kuitenkin syksyn mittaan, että vakiovuoro kerran viikossa oli liian tiivis tahti sitoutua ja vaihdoimme suunnitelmaksi tehdä vähintään kerran kuussa jotain yhdessä niin, että aktiviteetti järjestetään vuorokerroin. Mukaan houkuteltiin myös muita LearnWell-tiimiläisiä, jotka eivät olleet pystyneet etätyön vuoksi osallistumaan viikoittaisiin hyvinvointitempauksiin työpaikalla. Näissä syksyn aktiviteeteissa ehdimme syksyllä mm. vaeltaa Ilvesreittiä Ahveniston kodalle lounasnuotiolle, harrastaa ryhmäliikuntaa Visamäessä ja istua iltaa viinilasin ääressä. Kyllä, myös viimeinen mainituista oli osa työhyvinvointisuunnitelmaamme. Pienemmillä kokoonpanoilla syksyn aikana mm. twerkattiin, kehityskeskusteltiin kuntosalilla ja joogattiin. Lähipäivinä Visamäessä käytiin aktiivisesti happihyppelyillä Vanajan rannassa ja etäpäivinä asia hoidettiin puhelimen välityksellä. Toki myös raportoimme tekemisiämme työfysioterapeutille kuvin ja sanoin.

Lopputulemana hyvä olo

Vuoden alussa oli aika katsoa taaksepäin: oliko mitään tehty, oliko mikään muuttunut, oliko parempi olo? No oli ja on! Selvästi hyvinvoinnista puhuminen tiimin kesken auttoi fokusoimaan hyviin tekoihin ja työkaverin tsemppi auttoi taas jatkamaan hyväksi havaitulla tiellä. Kukaan meistä ei varsinaisesti edelleenkään loista ajoissa nukkumaan menemisellä, mutta hetkittäin sekin sujuu ihan mallikkaasti. On helppoa huikata ohi kulkiessa, että muistapas nostaa pöytä välillä ylemmäs ja nousta seisomaan tai pyytää kaveria pienelle kävelylle. Kävelypalaverit voisivat olla seuraava kehitysaskel. Kaiken kaikkiaan opimme, että tiimihenki ja hyvinvointi paranee sekä sanoilla että teoilla. Ja hektisessä arjessa vain selkeä asioiden kalenteriin laittaminen mahdollistaa, että asioita todella tapahtuu. Kun kaverilta tulee kalenterikutsu: ”Työhyvinvointihetki, tärkeää!” on kutkuttavaa ajatella, mitä kivaa silloin tapahtuukaan. Seuraavaksi menemme kuulemma avantoon! Liikuntahaasteen palkintorahoilla ostimme työpaikalle liikuntavälineitä. Tervetuloa Design Factoryyn taukojumppailemaan kanssamme!

LearnWell-tiimin neljä jäsentä padel-kentällä padel-mailat käsissäänTekstin ovat kirjoittaneet

Juulia Lahdenperä
Riikka Tuominen
Liisa Postareff
ja Viivi Virtanen

Leave A Reply