RUN-EU -korkeakouluverkoston opiskelijaedustajat saivat kutsun saapua viikoksi Irlantiin loka-marraskuun taitteessa. Ohjelmassa oli osallistua yhden opintopisteen ryhmätyökokonaisuuksiin, joiden aiheena olivat biomuovi, ekoinnovaatiot, ruokahävikki ja sosiaalinen yritystoiminta. Ryhmät työskentelivät Technological University of the Shannonin (TUS) kolmella kampuksella Limerickissä, Athlonessa ja Thurlesissa.
Minulla oli kunnia saada olla osana osaavaa työryhmää, jonka tavoitteena oli ideoida tapoja vähentää ruokahävikkiä. Kansainvälisen ja monialaisen ryhmäni koostui liiketalouden, markkinoinnin ja sairaanhoitoalan osaajista RUN-korkeakouluista Unkarista, Portugalista, Hollannista ja Itävallasta. Lisäksi mukana oli tekoälyn ja elektroniikan alan tohtorikoulutettava Brasiliasta. Akateemisina mentoreina ryhmätyöllemme toimi biotalouden tohtori isäntäoppilaitoksestamme sekä hamkilainen agrologian asiantuntija Tiiti Kämäri.
Biotalousinsinööriopiskelijan näkökulmasta haaste oli varsin mielenkiintoinen ja aihe hyvin tärkeä. Kun kolmannes koko maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy muualle, kuin ruokapöytiimme, ovat sen aiheuttamat seuraukset ympäristöllekin aivan valtaisat. Emme toki saaneet ongelmaa viikossa ratkaistua, mutta ongelman monimutkainen luonne sekä sen mittavuus valkeni myös niille osallistujille, joille aihepiiri ei ollut ennestään tuttu. Lisäksi Euroopan eri maiden käytännöt ja toisaalta eri alojen edustus ryhmässämme antoi ryhmäkeskusteluihin uusia näkökulmia.
Loppuviikoksi kaikki maakunnissa ahkeroineet työryhmät kokoontuivat Limerickiin kaikkien RUN-korkeakoulujen opiskelijaedustajien yhteiseen kokoontumiseen, gaalaillalliselle ja yleiskokoukseen, jossa parhaat ratkaisuesitykset saivat laajemman yleisön.
Ensi vuoden syksyllä soihtu syttyy HAMKissa täällä koti-Suomessa. Kiitos Irlanti ja TUS!
Biotalousinsinööriopiskelija
RUN European University Student Boardin jäsen
HAMK, Forssa