Monikulttuurista ja monialaista oppimista: opiskelijat ideoivat ratkaisuja ekososiaalisten elinympäristöjen kehittämiseksi

0

Järjestimme yhdessä portugalilaisen kumppanimme Leirian ammattikorkeakoulun kanssa opintojakson ”Living Playground in Finland”. Opintojakso oli suunnattu RUN-Eurooppa-yliopiston opiskelijoille ja intensiiviviikko järjestettiin HAMKin Lepaan kampuksella syyskuussa. Tuloksena syntyi ihmisen ja luonnon hyvinvoinnin huomioonottavia ratkaisuja Hämeenlinnan Myllymäen alueelle.

”Living Playground in Finland”-opintojaksolla opiskelijat ideoivat julkisten paikkojen kehittämiseen konsepteja, jotka edistävät yhteisöjen, yksilöiden ja luonnon hyvinvointia sekä näiden kohtaamisia. Opiskelijoiden koulutustaustat mahdollistivat monialaista kehittämistä, sillä pääteema – elinympäristö – on kuitenkin kaikille yhteinen, ja tällä hetkellä myös luontokadon ja ilmastonmuutoksen kannalta tärkeä aihe. Nyt järjestetty opintojakso oli Eurooppa-yliopistomme toinen Living Playground –toteutus; ensimmäinen oli viime maaliskuussa Portugalissa.

Kuva pahvisesta teoksesta, joka kuvaa viheraluetta

Yksi päivä HAMKin Design Factoryllä tuotti projektiin prototyypin ja välivaiheen konsepteihin saatiin kommentteja Espoon kaupungin suunnittelijoilta. Opiskelijat vierailivat myös Espoossa terveysmetsäpoululla, jossa osallistujat olisivat mielellään viettäneet enemmänkin aikaa.

”Parasta opintojakson toteuttamisessa oli opiskelijoiden kanssa oleminen ja keskustelut heidän kanssaan. Suunnitteilla on jo uusi yhteistoteutus portugalilaisten kollegoidemme kanssa. Siinäkin tavoitteena on yhdistää ekososiaalisen ympäristön suunnittelu Leirian taide- ja muotoiluosaamisen kanssa”, HAMKin rakennetun ympäristön lehtori Sari Suomalainen kertoo.

Opiskelijoita pöytien ympärillä

Opintojaksolle osallistui 13 opiskelijaa viidestä korkeakoulusta: HAMKista, Leirian ammattikorkeakoulusta (Portugali), Széchenyi Istvánin yliopistosta (Unkari), Cávado ja Aven ammattikorkeakoulusta (Portugali) ja NHL Stendenin ammattikorkeakoulusta (Alankomaat). Osallistujat olivat muotoilun sekä rakennetun ympäristön ja puutarhatalouden opiskelijoita, ja lisäksi osallistujissa oli opiskelijoita hyvinvoinnin, markkinoinnin sekä tietojenkäsittelyn aloilta. Opintojakso koostui etäopiskelusta sekä intensiiviviikosta HAMKin Lepaan kampuksella ja Design Factoryssa Visamäessä.

RUN-EU pähkinänkuoressa

RUN-Eurooppa-yliopistoon kuuluu HAMKin lisäksi kahdeksan eurooppalaista korkeakoulua. Yhteensä Eurooppa-yliopistossamme on 76 500 opiskelijaa ja 8000 työntekijää. Eurooppa-yliopistomme perustettiin kolme vuotta sitten ja sinä aikana olemme luoneet mm. noin 50 yhteistä opintojaksoa (SAP, Short Advanced Programme), lähes 100 tutkimuskeskusta ja -ryhmää ja 10 yhteistutkintoa. Kesällä 2023 Eurooppa-yliopistollemme myönnettiin jatkorahoitus seuraavalle kolmivuotiskaudelle. RUN-EU:n toinen kausi alkaa ensi vuoden alusta ja tavoitteena on syventää yhteistyötä entisestään.

Leave A Reply