Eipä voisi uusi lukuvuosi paremmin alkaa. Pääsimme, Ilpo Pölönen, Emma Kokkonen ja Mervi Friman, tekemään konkreettista yhteistyötä toisen asteen koulutuksen oppilaiden ja opettajien kanssa. Hämeenlinnan lyseon lukiossa on jo useita vuosia järjestetty vuorokauden mittainen yrittäjyysleiri. Tänä vuonna oli kahden opettajan johtamana osallistujina 15 ohjaajaa (toisen ja kolmannen luokan opiskelijoita) ja 43 oppilasta (ykkösluokkalaisia) ja teemana kestävä kehitys. Tavoitteena oli löytää kestävän kehityksen mukaisia tuotteita, toimintatapoja ja käytänteitä uudelle kampukselle. Lukiokampuksen rakentaminen aiemman ammatillisen koulutuksen kampuksen yhteyteen alkaa lähiaikoina Hattelmalantien varteen.
Emma ja Mervi kävivät ennen leirin alkua kertomassa ryhmäohjaajille kestävästä kehityksestä yleisesti ja antamassa alkuajatuksia siitä, mitä kaikkea se voisi merkitä kampuksella. Esityksessä painotimme ekologisten näkökulmien lisäksi vahvasti sosiaalisia ja kulttuurisia ulottuvuuksia, jotka helposti unohtuvat. Mielenkiintoa esitykseen toivat Emman viime kevään kokemukset Feevalen yliopiston kampukselta Brasiliasta.
Vuorokauden mittaisen leirin kymmenen ryhmän työn tulokset olivat aivan huikeita. Ilpo edusti HAMKia tuomaristossa, joka tapasi väsyneet mutta tavattoman innostuneet leiriläiset aamutuimaan. Parhaaksi arvioitiin ehdotus Taidot jakoon, jossa lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijat opettavat toisiaan. Lukiolaiset opettavat kieliä, matematiikkaa ja muita ns. ”teoria-aineita” kun taas ammatilliset opiskelijat pyöränhuoltoa, ruuanvalmistustaitoja ja käden taitoja. Kakkoseksi tuli ehdotus Care us Organisation, jossa kampuksen opiskelijoilla on yhteinen kummiluokka kehitysmaassa. Kummiluokkaan pidetään yhteyttä ja tarpeen mukaan lähetetään koulutarvikkeita. Haaveissa oli jopa matka kummiluokkaa tapaamaan. Pronssitilalle nousi Kampuskunta-ehdotus. Kampuskunta yhdistää opiskelijoita mm. kehittämään kampuksen viihtyisyyttä, tukee opiskelua ja ideoi kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja.
Yhteisöllisyys, jakaminen ja yhdessä tekeminen – siinä kestävä pohja yhteiselle kampukselle.
Kiitos Anne-Mari Keränen, Aki Kontturi ja opiskelijat. Saimme upean yhteisen kokemuksen, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.
Ilpo Pölönen, yliopettaja/biotalous
Emma Kokkonen, opiskelija/kestävä kehitys
Mervi Friman, kehittämispäällikkö
Kuva: Lotta Kannisto, opiskelija/Hämeenlinnan lyseon lukio