Tämän kevään dronekurssi, eli kauko-ohjatut ilma-alukset biotaloudessa moduuli aloitettiin viikolla 12. Tässä blogitekstissä kerrotaan miten opiskelut lähtivät alkuun ja kuinka meillä aihetta on lähdetty opettamaan?
Tällä kertaa mukaan oli ilmoittautunut innokkaita dronejen käytöstä kiinnostuneita opiskelijoita tasaisesti ympäri biotalouden yksikköä. Ympäri biotaloutta aihe on ollut esillä viimeaikoina ja erilaisia käytännön sovelluskohteita kehitellään jatkuvasti lisää. Näistä olikin hieman otettu selvää jo ennen varsinaista opetuksen alkua. Avausjaksolle Evon kampukselle saapui 29 opiskelijaa jakautuen tasana agrologeihin, hortonomeihin, metsätalousinsinööreihin ja ympäristösuunnittelijoihin. Ensimmäisellä intensiivijaksolla keskityttiin lentämiseen ja kuvaamiseen sekä erityisesti turvellisuuteen ja sääntöjen tuntemiseen. Ennen intensiivijaksoa kaikki osallistujat suorittivat tiukan verkkotentin josta lävitse pääseminen vaati hyvää valmistautumista.
Viikon aikan käytetty dronelaivue parkissa Evokeskuksessa
Lentoharjoitukset
Viikon avaus oli lentoharjoitukset, joissa tutustuttiin käytettyyn kalustoon ja opeteltiin lentämään. Laitteiden lentäminen itsessään on aika helppoa, mutta tässä kohdassa haettiin täsmällistä toimintaa ja korostettiin turvallisuuden merkitystä. Kaikki nippelit ja nappulat sekä asetukset tarkistettiin ja varmistettiin.
Teoria
Tiistaille sattui talven kummallisin sää. Pakkasesta huolimatta satoi vettä oikein reilusti. Tämä tiesi kopterin lennätyksestä vapaapäivää. Päivä vietettiin ennakkosuunnitelmista poiketen sisällä, kerraten sääntöjä, määräyksiä ja moduulin tehtäviä.
Kuvaus ja videointi
Kuvauslennot ja kuvattujen videoiden käsittely oli viikon toisen harjoituksen aihe. Kuvan- ja videonkäsittelyn harjoitukset veti Studio C3:n vahvistukset ja jokainen tiimi pääsi käsittelemään omat kuvatut videot. Havaintona liki joka ryhmällä oli, että omat videot olivat vielä nykiviä ja turhan nopeita ja toisaalta editoidessa ei kuvatessa tehtyjä virheitä pysty korjaamaan.
Tiimitehtävä
Viikon oppeja sovellettiin torstaina tiimitehtävän muodossa. Tiimitehtävässä tavoitteena oli kuvata esittelyvideo Evon alueen eri paikoista. Kohteeksi oli annettu alueen vuokramökkejä, leirialue sekä pari metsäkohdetta. Tehtävässä syntyi hyviä videoita, joista osa on julkaistu Yoytubeen. Kotisten aarnialue, Keltajärven metsätyömaa, Onninmaja ja
Inssilento
Torstain aikana tuli kaikkien antaa lentonäyttö, jossa tuli osoittaa osaavansa lentää ja kuvat turvallisesti ja noudattaen ohjeita. Lentonäyttö oli jo viikon aikana mietityttänyt ja osalle tästä oli syntynyt jopa hieman menestyspaineita. Tässä ”inssiajossa” olosuhteet olivat aika arktiset, joten akkujen lisäksi jäätyivät näpit sekä näyttöä vastaanottanut opettaja. Kaikki selvisivät kuitenkin inssiajosta lävitse, osa toki rimaa hipoen, mutta lävitse kuitenkin. Tämän näytön ja suoritetun tentin jälkeen onkin kaikilla nyt HAMK-lentolupakirja.
Homman jatko
Harjoitukset eivät suoinkaan pääty tähän. Viikon lopuksi lähdettiin miettimään, mitä kuvaamisen ja lentämisen jälkeen? Mihin näitä laitteita oikein voidaan käyttää ja millaista laitteistoa oikein on olemassa. Tämän jälkeen pyörähtikin käyntiin moduulin seuraava tehtävä ja sitä kautta valmistautuminen seuraavan lähijakson sovelmis-teemaan. Seuraavalla lähijaksolla tehdään mm. kartoituslentoja ja tehdään 360 kuvia