Opiskelijaprojektien hallitseminen

0

IhmisryhmäTeemme kymmeniä opiskelijaprojekteja vuosittain. HAMK-urani aikana olen laskennallisesti ollut mukana noin 200 opiskelijaprojektin läpiviennissä, joko seuraamassa vierestä tai projektissa päällikkönä. Välillä lopputulos on huippulaatua, asiantuntijatasoa ja välillä lopputuloksesta näkyy, että on pyritty kiertämään se matalinkin aita. Keskimääräisesti opiskelijaprojektit onnistuvat kuitenkin aina tuomaan joko uutta näkemystä tai uusia ratkaisuja asiakasyrityksille.

  1. Rajoittamattomat mahdollisuudet tuovat rajattomasti tuskaa

Rajaamattomat projektit ovat todella haastavia, koska opiskelijoilla on rajattu aika toteuttaa projekti ja yleensä monta muutakin toimea työn alla. Opiskelijat ovat asiantuntijuuden kynnyksellä, mutta heillä ei välttämättä ole syvällistä tietoutta juuri sen alan yrityksistä, josta toimeksianto on tullut.

Mieti siis tarkasti projektin mahdollista rajaamista, jotta projekti antaa vastauksia juuri niihin kysymyksiin, joita projektin kautta halutaan selvittää.

  1. Viestimällä pääset parempaan tulokseen

Yksi suurimmista haastekohdista on viestintä opiskelijoiden ja toimeksiantajan välillä. Kun opiskelijaprojektia lähdetään suunnittelemaan, kannattaa toimeksiantajan muistaa roolinsa projektin ohjauksessa. Toimeksiantaja on asiantuntija, joka aktiivisella otteella ja viestinnällä pystyy ohjaamaan opiskelijaryhmää eteenpäin projektissa. Joskus on hyvä myös lähettää aktiivisesti viestiä opiskelijaryhmälle ja kysyä opiskelijoilta, miten projekti etenee.

Viestintää kannattaa tehdä aktiivisesti koko projektin ajan, vähintään viikkotasolla, jotta projektin eteneminen menee suunnitellun mukaisesti – ja jos ei mene, niin suuntaa voidaan nopeasti korjata.

  1. Opiskelijat kaipaavat asiantuntijuutta

Opiskelijaprojektit ovat hieno väylä kasvattaa opiskelijoiden osaamista ja toteuttaa pieniä kehittämistoimenpiteitä yritykselle ja yhteisöille. Opiskelijat pyrkivät toteuttamaan kokonaisuudet mahdollisimman hyvin, mutta kaipaavat sisällöllistä johtamista sekä projektin aktiivista seurantaa, jotta lopputuloksesta saadaan erinomainen.

Toimeksiantajan on hyvä miettiä sitä, miten hän pystyy tehokkaasti johtamaan sekä projektin sisällöllistä puolta ja samalla ohjaamaan opiskelijoita oikeaan suuntaan. Johtamisen ei tarvitse olla kokonaisvaltaista ja työllistävää, mutta sen tulisi olla jatkuvaa.

Miksi opiskelijaprojekteihin kannattaa silti lähteä mukaan? Opiskelijoiden kehittämispanoksella saadaan toteuttua kevyitä kehittämistoimenpiteitä, joiden kautta yritykseen tulee uutta näkemystä ja osaamista. Yritys pystyy ohjaamaan projektia haluamaansa suuntaan rajaamalla ja olemalla projektissa läsnä toteutuksen aikana.

Syksy etenee ja ensi viikolla käynnistyy HAMKin suurin projektimuotoinen toteutus, cSchool. Kiirettä odotellessa.

-Jukka

 

 

Leave A Reply