Suomalaisia humalakantoja kehittämässä

0

LUO Next Step –hankkeen yksi selvitys lähti liikkeelle monen sattuman summana. HAMK:ssa ja HAMI:ssa on pitkään seurattu pienpanimoalaa ja järjestetty eri tavoin alan koulutusta. LUKE:lla on samaan aikaan tutkittu humaloja eri hankkeissa, osa tutkittavista humalakannoista kasvaa HAMK:n Mustialan yksikön hoidossa. LUKE oli hakemassa harjoittelijaa hankkeeseen, kun yksi HAMK:n Lepaan Puutarhatalouden opiskelijoista, Paul Ruth, tarvitsi opinnäytetyötä. Paul saikin tehdä opinnäytteen LUKE:n toimeksiannosta hankkeelleen. Saman aiheen ympärille muodostui nopeasti verkosto koulutuksesta, tutkimuksesta ja alan sidosryhmistä LUO Next Step hankkeen toteuttamana. Tälle edellytys oli hankkeen auttama aloitusvaiheen koordinointi sekä HAMK:n oma kiinnostus asiaan sekä sen hyödyt koko panimoalalle.

Alkuhaasteena oli löytää eri verkostoista oikeat henkilöt. Kiinnostus suomalaisten omien humalakantojen kehittämiseen oli kaikilla yhteinen ja sitova elementti. Asiaa tukivat vahvasti alan pienpanimoyrittäjät, jotka olivat olleet koulutusten sekä tutkimusten kautta mukana HAMK:n sekä LUKE:n toiminnassa.

Kauniina tavoitteena opinnäytetyössä oli päästä jo pieniin oluenvalmistuskokeisiin eri humalakannoilla. Kesä 2017 oli kuitenkin poikkeuksellisen huono humalakäpyjen kasvamiseen. Valmistuneet pienet käpymäärät käytettiin muihin jo sovittuihin tutkimuksiin ja opinnäytetyön tavoitteeksi painottui suomalaisten humalakantojen kasvullisten ominaisuuksien tutkiminen.

Casen myötä verkosto kasvoi, ja yhtenä merkittävänä tapahtumana oli Panimo- ja virvoitusjuomaliitto ry:n järjestämä infopäivä 13.2.2018 Pasilassa, jonka tarkoituksena oli tuoda yhteen alan koulutus- ja tutkimustahoja. Päivä oli antoisa, ja toi paljon uutta tietoa alan toimijoista ja yhdistyksistä. Myös HAMK ja HAMI kertoivat täällä panimokoulutuksistaan sekä LUKE alan tutkimuksistaan.

Pilotin myötä verkosto kasvoi ja antaa mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä myös jatkossa, kun tiedetään ja tunnetaan paremmin toimijoita. Toivottavasti myös jonakin päivänä saadaan se täysin suomalainen tai jopa täysin hämäläinen kaupallinen oluttuote, jossa on käytetty sitä täällä hyvin kasvavaa ja aromikasta aromihumalaa.

Paul Ruthin opinnäytetyöhön linkki; http://www.theseus.fi/handle/10024/147440

LUKE:n humalatutkimuksista tietoa; https://peda.net/hankkeet/geenivaraoppi/ao/puutarhatalous/humala/humalatutkimus

Kuva humalakävyistä Mustialan koekentältä. Kuva Sanna Lento.

Sanna Lento, projektipäällikkö, puutarhatalous

Leave A Reply