Arvojakeita sivuvirroista – väriä saippuaan porkkanankuoresta

0

Luonnonvarakeskus Luken mukaan porkkana on toiseksi tärkein avomaanvihannes vuonna 2017 viljelypinta-alallisesti tarkasteltuna. Porkkanaa voidaan jatkojalostaa esimerkiksi kuorimalla. Vaikka tavoitteena on toki se, että sivuvirtoja ei juurikaan syntyisi, ei niiltä voida täysin välttyä. Tällöin on hyvä tutkia eri mahdollisuuksia sille, miten muodostuneet sivuvirrat voidaan käyttää hyödyksi.

Oma kiinnostukseni heräsi porkkanaan ja sen sivuvirtoihin opintojeni ensimmäisen vuoden lopulla, osittain sen takia, että täällä Pohjois-Forssan alueella on hyvinkin vahvasti porkkananviljely edustettuna. Porkkanasta ja sen sivuvirroista sain myös aiheen kesäkurssini projektiin, jonka tavoitteena oli kehittää porkkanankuorelle uutta käyttöä.

Kesäprojektin aikana syntyi useampi litra erilaisia öljyuutoksia, useampi kilo palasaippuaa ja pieni erä nestesaippuaa. Öljyuutosten ja nestesaippuan osalta tuli todettua, että ideana ihan loistava, mutta toteutus ei niinkään hyvä. Palasaippua kuitenkin tuntui onnistuvan lähes joka kerta ja pikkuhiljaa saippuan reseptiikka hioutui halutunlaiseksi.

Projektin osalta siis tavoitteeseen päästiin ja porkkanankuorelle saatiin uudenlainen tapa käyttää sitä hyväksi ja sen ympärille onnistuttiin kehittämään täysin kotimaisista raaka-aineista valmistettu, luonnollinen sekä ekologinen saippuavaihtoehto.

Entäs ne arvojakeet?

Porkkanan todettiin heti alussa antavan palasaippualle kauniin keltaisen värin ja lisäävän hieman saippuan vaahtoavuutta. Luonnonvärien osalta on kuitenkin todettu, että niiden säilyvyys on varsin kehno saippuassa, itsekin sain todeta, että jos saippuat unohdat auringonvaloon, ei tarvita kuin kuukausi ja saippuassa on jäljellä vain hailakka keltainen.

Väriä olisi saanut vahvistettua eri väriaineilla, mutta mielestäni keinotekoiset värit ja säilöntäaineet eivät tähän tuotteeseen sopineet, myös kotimaisuudesta haluttiin ehdottomasti pitää kiinni kaikkien raaka-aineiden osalta. Värin osalta pelastukseksi osoittautui kuitenkin hunaja! Jo pienikin määrä hunajaa saippuassa auttaa säilyttämään värin huomattavasti pidempään, hunaja toki tuo myös muita hyviä ominaisuuksia saippuaan.

Porkkanankuori ei ole ainoa sivuvirta, jota saippuanvalmistuksessa voi käyttää. Kokeilussa on ollut muun muassa kurkunlehdistä ja -varsista erotettu neste, joista etenkin lehden neste antoi vihreää väriä saippuaan.

Vaikka tässä vaiheessa suuria määriä sivuvirtoja ei pystytä hyödyntämään saippuassa, on kuitenkin kuluttajien kiinnostus ekologisia vaihtoehtoja kohtaan kasvussa ja mikä olisi sen ekologisempaa, kuin kotimainen tuote, jossa on käytetty sivuvirtoja ja lähellä tuotettuja raaka-aineita?

Mukana porkkanasaippuan kehitystyössä on ollut puutarhatuotannon uusi kiertotalous (ArvoBio)-hanke, jonka tavoitteena on tuottaa lisäarvoa ja uutta liiketoimintaa kehittämällä uusia innovatiivisia ratkaisuja puutarhatuotannon hävikin vähentämiseksi ja sivutuotteiden hyötykäytön edistämiseksi. 

Liisa Stark,
Bio ja elintarviketekniikan opiskelija,
saippuaa valmistava pienyrittäjä

Leave A Reply