Harjoittelu Kamuxilla taloushallinnon assistenttina

0

Aloitin maaliskuussa 2022 työharjoittelun Kamuxilla taloushallinnon työtehtävissä. Kamux on Euroopan kolmanneksi suurin käytettyjen autojen autokauppa ja myymälöitä löytyy Suomen lisäksi myös Ruotsista ja Saksasta. Oli todella mielenkiintoista päästä näkemään mitä kaikkea autoalan taloushallinnon työtehtäviin kuuluu näin isossa kansainvälisessä yrityksessä.

Miten hevosalan tradenomi päätyi Kamuxille?

Olin aiemmin työskennellyt päivittäistavarakaupoissa asiakaspalvelijana ja hyllyttäjänä ja olen aina ollut kiinnostunut toimistotöistä, mutta ennen Kamuxille pääsemistä ei ollut sellaista tilaisuutta vielä tullut vastaan. Viime talvena ei ollut oikein mitään hajua missä voisin viimeisen harjoittelun suorittaa, joten aloin selaamaan tulevia kesätyöpaikkoja lähipaikkakunnilta. Työpaikkailmoitus, jossa etsittiin taloushallinnon kesätyöntekijää Kamuxille sai mielenkiintoni heräämään. Vaikka autoalasta minulla ei juuri ollut hirveästi tietoa tai taitoa mutta ei ollut myöskään harjoittelun suhteen mitään erikoisempia kriteereitä, niin tämä työtehtävä kuulosti hyvältä ja halusin lähteä kokeilemaan jotain uutta. Pääsin haastatteluun ja pian haastattelun jälkeen minut toivotettiin tervetulleeksi taloon!

Työtehtävät ja työympäristö

Aloitin aluksi ostoreskontratiimissä, jossa pääsin tiliöimään ostoja mm. erilaisia autokuluja kuten esimerkiksi auton korjauksia, renkaita ja renkaiden vaihtoja jne. Suomen lisäksi tiliöitiin myös Ruotsin ostoja. Koin ettei oma ruotsin kieli ollut kovin vahva, mutta pikkuhiljaa kun pääsi vauhtiin, niin alkoi oppimaan uutta ruotsin autosanastoa ja tiliöinti sujui loppujen lopuksi myös Ruotsin puolella ihan hyvin. Ostoresktontran työtehtävät olivat aika lailla rutiininomaisia ja päivät olivat aina lähes samanlaisia. Toki kerkesin tutustua vain tiliöintiin kolmen viikon aikana enkä siis kerennyt näkemään mitä kaikkea muuta ostoreskontran hoitaminen piti sisällään.

Ensimmäisten kolmen viikon jälkeen minulta tultiin tiedustelemaan, pääsisinkö sittenkin auttamaan tämän kesän tuontiautoverotuksessa. Työtehtävät kuulostivat kivalta, joten suostuin siihen mielelläni. Pääsin lähettämään tuontiautojen ensiverosanomia ja esittelykäyttölupasanomia, laskemaan tuontiautojen veroarvioita ja henkilökuntakauppojen autoveroeroja. Lisäksi sain käsiteltäväkseni tuontiautojen otteita, jotka tulivat postitse toimistolle aina silloin tällöin. Niiden käsittely toi mukavaa vaihtelua työhön. Tuontiotteiden käsittelyyn kuului mm. skannaus koneelle ja otteiden postitus eteenpäin toimipisteelle, jossa auto sijaitsi.

Työskentelin autoverotuksessa pääasiassa itsenäisesti, koska tiimiläiseni olivat Espoossa ja minun työpisteeni oli Hämeenlinnassa. Onneksi kuitenkaan minun ei tarvinnut olla ihan yksin, koska työskentelin avokonttorissa muiden tiimien kanssa, joita olivat mm. rekisteröintitiimi, autosihteerit ja palkanlaskenta. Meidät oli jaettu omiin työpisteisiin sermien avulla ja osalla oli omat lasitetut työhuoneet. Työtilat olivat siistit ja ergonomiaan oltiin panostettu mm. sähkötyöpöydillä. Työpaikalla oli mukavan rento ilmapiiri ja kaikkien kanssa tuli helposti juttuun.

Työharjoittelu kesti yhteensä vähän reilu 5kk. Työpäivien pituus oli kahdeksan tuntia ja päiviin toi vielä vähän lisää pituutta se, kun matkasin Forssasta Hämeenlinnaan, josta tulee yhteen suuntaan melkein tunti matkaa. Onneksi oli kuitenkin mahdollisuus tehdä myös osittain etänä, joten se helpotti kyllä paljon.

Ajatuksia harjoittelusta

Harjoittelu oli onnistunut ja opin valtavasti uutta autoveromaailmasta. Uuden oppiminen oli alkuun yllättävän väsyttävää, mutta alun jälkeen väsymys alkoi helpottamaan, kun hommista tuli rutiinia. Harjoittelun aikana sain sopivasti vastuuta eikä tehtävät olleet liian haastavia. Pystyin harjoittelussa hyödyntämään opinnoissa saamaani osaamista mm. excelin käyttö, jota käytin kesän aikana paljon laskiessani veroarvioita ja veroeroja. Työssä jäin kaipaamaan sitä, että olisin saanut olla omien tiimiläisten kanssa samassa paikassa. Nykyteknologian avulla kuitenkin pystyttiin hyvin pitämään yhteyttä myös etäyhteyden välityksellä. Positiivista oli, että pääsin muutaman kerran myös reissaamaan Espooseen töihin silloin kun minut perehdytettiin tuontiautoverotehtäviin ja pääsin tutustumaan tiimiläisiin ihan kasvotusten. Kesä meni nopeammin kuin koskaan ja uskon, että tästä harjoittelusta on paljon hyötyä jatkoa ajatellen ja avaa varmasti ovia tulevaisuudessa uusiin hienoihin mahdollisuuksiin!

Leave A Reply