Raideliikennettä suuren maailman malliin

0

Vietimme lennokkaan viikon Kööpenhaminassa, jossa tutustuimme paikallisiin liikennejärjestelyihin ja vertailimme niitä koti-Suomen ratkaisuihin. Kiinnitimme erityistä huomiota päärautatieasemaan, jota vertailimme suomalaisiin asemiin.

Kööpenhaminan asema sijaitsee kauniissa, yli satavuotiaassa tiilirakennuksessa, ja sisältää junayhteyksien lisäksi laajan valikoiman liikkeitä ja palveluita, poliisiasemasta pankkiin ja ruokakaupasta rahanvaihtoon. Asema on kooltaan samaa luokkaa kuin Helsingin päärautatieasema, ja sijaitsee aivan kaupungin ytimessä.

Kööpenhaminan päärautatieasema kadulta nähtynä.

Hieman kyseenalaisesti asemalta ei kulje lainkaan metroyhteyksiä, vaan metroon päästäkseen tulee matkustaa junalla eri asemalle tai ottaa jalat alleen. Tämä tosin tulee muuttumaan vuonna 2019, kun Kööpenhaminan metron uusi M3-linja aloittaa liikennöinnin. Lisäksi aseman urbaani sijainti aiheuttaa ongelmia pysäköinnin suhteen, mikä toisaalta sopii Tanskan autoilun vähentämistä korostavaan agendaan. Polkupyörien säilytykseen löytyy tanskalaiseen tapaan reilusti tilaa. Aseman kapasiteetti on koetuksella jatkuvasti kasvavien liikennemäärien takia, ja laajennus on jo suunnitteilla.

Kööpenhaminan päärautatieaseman asemalaiturit.

Aleksi, Mikko, Niko, Petteri & Pyry

Leave A Reply