Monttu Auki Köpikses ihmettelees

0

 

Opintomatkamme sijoittui Kööpenhaminaan marras-joulukuun vaihteessa. Siellä tutustuimme kauppakeskus Fieldsin liikennejärjestelyihin, sekä vertasimme niitä kauppakeskus Atomin toimintaratkaisuihin. Vertailu oli mielenkiintoista, ja oli hienoa huomata joitain yhtäläisyyksiä kauppakeskusten liikennejärjestelyissä, vaikka Riihimäen Atomi ja Kööpenhaminan Fields ovat tietysti melko erilaisia, jo kaupunkien koonkin takia.

Fieldsin saavutettavuus on aivan eri luokkaa kuin Atomin, sillä moottoritiet tuovat asiakkaat ympäri Tanskaa ja aina Ruotsista asti aivan kauppakeskuksen tuntumaan. Fieldsissä autojen pysäköinti on hoidettu järkevästi ja tilaa säästävästi viemällä kaksi parkkikerrosta suoraan kauppojen alle ja kolme kerrosta aivan kauppakeskuksen viereen. Pysäköintitilaa on siis todella paljon. Parkkihalli on myös todella tilava ja helppokäyttöinen, väistämisvelvollisuudet on ilmoitettu selvästi ja muutenkin sisään- ja ulosmenopaikat on sijoitettu näkyvästi. Atomissa sen sijaan pysäköintiin on varattu iso tila kauppakeskuksen vieressä, joka vie tilaa muilta palveluilta. Fieldsin parkkihallista löytyy muun muassa pesupalvelu ja useita sähköautojen latauspisteitä, joten ilmastoystävällistä autoilua pyritään ottamaan myös huomioon. Pysäköinti on myös halpaa; ensimmäinen tunti ilmainen ja siitä eteenpäinkin edullista, muutamalla Tanskan kruunulla pystyy olemaan jo hyvän aikaa ostoksilla.

Fieldsin pyöräparkit, sekä kevyen liikenteen väylät ovat myös todella mainiot. Polkupyörällä pääsekin ympäri Tanskan keskustaa mukavasti pyöräteitä pitkin kauppakeskukseen. Eikä ole mikään yllätys, sillä  onhan Tanskan pyöräilykulttuuri todella vaikuttavaa katseltavaa. Julkiset kulkuyhteydet ovat ympäri Tanskaa myös hyvät, ja melkein jokaisella kulkuneuvolla pääsee aivan Fieldsin ovien eteen, muun muassa metrolla, junalla ja bussilla. Tässä asiassa Riihimäen Atomi on onnistunut myös hyvin; sielläkin kulkuyhteydet julkisilla kulkuneuvoilla on todella hyvät, sekä kevyen liikenteen väyliä menee Atomille hyvin. Toki pienemmällä mittakaavalla.

Esteettömyys on otettu myös hyvin huomioon Fieldsissä. Hissejä löytyy useita, niin kuin myös rullaportaita. Kauppakeskuksen karttoja on monessa paikassa esillä ja niistä saa hyvän ja selvän yleiskuvan Fieldsistä. Löytyy Fieldsistä jopa kosketusnäyttöisiä, nykyaikaisia karttoja. Kynnyksiä on myös koitettu välttää Fieldsissä, ja kulkuväylät on koitettu tehdä todella helppokulkuisiksi myös rullatuoliasiakkaille. Esteettömyyteen on siis panostettu Fieldsissä, samoin kun Atomissa, josta jo viime blogikirjoituksessa kerroimme.

Fieldsin yhteiskunnallinen vaikutus on hyvin suuri ja se epäilemättä vaikuttaa koko Tanskaan positiivisesti. Atomin vaikutus on pääsääntöisesti Riihimäkeen ja aivan lähikunnille.

Kaiken kaikkiaan Fieldsiä ja Atomia on melko vaikea vertailla toisiinsa, koska ne ovat aivan eri mittakaavoissa. Fields on yksi pohjoismaiden suurimpia kauppakeskuksia, mikä on todella paljon suurempi kuin Riihimäen Atomi. Fieldsin ja Atomin pääperiaatteet ovat kuitenkin hyvin pitkälti samanlaiset. Molempiin on hyvät kulkuyhteydet, niin julkisilla, omalla autolla kuin myös kevyellä liikenteellä. Pysäköintitilaa on reilusti ja pysäköimisestä on koitettu tehdä hyvin helppoa ja yksinkertaista. Molempiin kauppakeskuksiin on myös hyvät opastukset viereisiltä moottoriteiltä.

Hyvät ja selkeät tilat parkkihallissa
Kaistat parkkihalliin ja ulos          

 

 

 

 

 

 

Timo, Ville, Retu, Aleksi O, Juuso

 

Leave A Reply