Kehittämispäällikön näkökulma IW-viikkoon
Vuoden 2022 IW-viikko ja sen suunnittelu startattiin HYOSin tiimin voimin viime syksynä, vahvasti toiveena järjestää live-tapahtuma tai vähintään hybriditoteutus, HAMKin Visamäen kampuksen toimiessa tapahtuman keskuksena. Lukukauden edetessä kävi selväksi, ettei pandemiatilanne ollut riittävästi hellittänyt, jotta voitaisiin turvallisin mielin järjestää live-tapahtumaa. Näin ollen päädyttiin jo toistamiseen järjestämään kokonaan virtuaalinen tapahtumaviikko, ja suunnittelutyössä keskityttiin laadukkaan ja monipuolisen online-sisällön tarjoamiseen.
Tänä vuonna IW-viikon kantavana teemana oli kestävä yhteisö (Sustainable Community) ja viikon aikana kuullut luennot ja asiantuntijapuheenvuorot hienolla tavalla nostivat ajankohtaisia, kestävän kehityksen elementtejä, sote-alan teemoihin linkittäen. Viikko alkoi 21.2. seminaaripäivällä, jonka avauspuheenvuoron tarjoilivat Tero Ahvenharju ja Ulla-Maija Knuutti HAMKin kestävän kehityksen koulutusohjelmasta, muiden mielenkiintoisten asiantuntijapuheenvuorojen startatessa tiedontäyteisen ja samalla monta kokemusten jakamisen paikkaa tarjonneen viikon. Jo perinteiseen tapaan viikon päätti perjantain osuus, yamk-opiskelijoille suunnatulla ohjelmalla. Yhteenvetona viikon palautteesta voidaan todeta, että sisällöllisesti viikko oli mielenkiintoinen, informatiivinen ja inspiroiva. Toisaalta tiivis viikko koettiin intensiivisenä ja haastavanakin, kielikylvynkin tarjotessa osansa.
Iso kiitos kuuluu kaikille kansainvälisille partnereillemme joustavuudesta, mitä tulee luentojen ja workshopien muokkaamiseen verkossa toteutettaviksi. Samoin kiitos kuuluu HAMKIn IT-tiimille, Mikolle ja Markolle, joiden tuella tapahtuman tekninen toteutus saatiin laadukkaalla ja varmalla otteella purkkiin. Lisäksi erityismaininta pienelle, mutta aktiiviselle vaihto-opiskelijaporukalle, joka väritti läsnäolollaan viikon studiolähetyksiä paikan päällä Visamäen kampuksella, sekä meidän opiskelija-assistenteille, joiden panos viikon onnistumiselle oli merkittävä – positiivinen ja innostunut asenne tarttui muihinkin!
IW-viikko opiskelija-assistenttien silmin
Saimme tänä vuonna kunnian osallistua Hamkin IW-viikoon opiskelija-assistentteina. Haluaisimme kertoa hieman siitä mitä viikko piti sisällään, ja mitä kaikkea koimme ja opimme. Vaikka mukana oleminen oli kaikille uutta ja jännittävää, saimme kerättyä paljon kokemuksia ja oppeja viikon aikana ja nautimme piristävästä viikosta pimeän helmikuun keskellä.
Tänä vuonna IW-viikon assistentteina toimi neljä sosionomiopiskelijaa. Kaikki meistä on toisen vuoden opiskelijoita. Matilda Packalén on tutori ja hyvinvointi-tutori, kiinnostunut aikuissosiaalityöstä ja pitää kasveista ja possuista. Riikka Johansson on kiinnostunut lasten ja nuorten asioista, elämä korona-aikana pyörii koulun ja perheen ympärillä, mutta välillä Riikan näkee festareillakin rentoutumassa. Ville Kivitietä kiinnostaa päihdetyö ja vapaa-ajalla Ville lenkkeilee ja lukee kaikenlaisia kirjoja. Iida Salminen on tutor ja kansainvälinen-tutor, kiinnostunut mielenterveystyöstä ja rakastaa eläimiä sekä virkkaamista. Olemme kaikki kiinnostuneita koulussa opintojen ulkopuolisesta toiminnasta ja valmiina heittäytymään erilaisiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Tämän takia kaikki meistä olivat innolla mukana IW-viikon organisoimisessa, ja siihen liittyvissä tapahtumissa.
Aloitimme viikon valmistelemisen jo hyvissä ajoin. Ennen IW-viikkoa jokainen teki oman esittelyvideonsa, lyhyen videon jostain Hämeenlinnan nähtävyydestä ja Matilda ja Iida haastattelivat kahta vaihto-opiskelijaa. Kahden hengen ryhmissä toteutimme lyhyet videot, joissa kerroimme englanniksi, jostain merkityksellisestä paikasta Hämeenlinnassa. Videon tekemiseen saimme todella vapaat kädet ja sen saattoi huomata. Esimerkiksi Matilda ja Iida esittelivät Hämeenlinnan Myllymäkeä mukavassa loskakelissä ja Riikka ja Ville kiersivät esimerkiksi Hämeen linnalla, torilla ja Ahvenistolla.
Viikko alkoi maanantaina mukavissa merkeissä. Päivän alussa olimme mukana tekemässä videota, joka kertoo sosionomiopinnoista ja esittelimme itsemme IW-viikon live aloituksessa. Illalla pääsimme nauttimaan “virtuaali dinneristä”, johon henkilökunta ja viikon luennoitsijat osallistuivat. Viikon aikana toimimme apukäsinä ja linkkinä luennoitsijoiden ja osallistujien välillä luentojen aikana. Avustimme etäluentoihin kuuluvissa järjestelyissä, esittelimme vierailevat luennoitsijat, ja valvoimme sitä, että luennot ja workshopit sujuivat teknisesti ongelmitta. Loimme myös sisältöä sosiaaliseen mediaan. Jokainen meistä teki viikon aikana yhden kuvapostauksen ja yhden TikTok-videon.
Ville ja Riikka osallistuivat videohaastatteluun, joka tehtiin yhteistyössä Hamk:n tieto- ja viestintäopiskelijoiden kanssa Riihimäellä. Heillä oli menossa moduuliin liittyvä videoprojekti, jossa he tuottivat ja jälkikäsittelivät kyseistä aineistoa. Tavoitteena oli kuvata opiskelijoiden ajatuksia siitä, millainen on hyvä ohjaaja. Materiaalia käytetään ohjaajien koulutukseen Moodle alustalla.
Viikon aikana ja ennen sitä toimimme usein tiiminä, mutta jokainen meistä sai yksilöllisen kokemuksen ja näkökulman viikosta. Tiiminä toimiminen toi tietyllä tavalla turvaa ja rohkeutta toimia assistenttina ja tiimityöskentelyn myötä opimme yhdessä paljon uutta prosessista ja toisistamme.
Ajatukset viikon jälkeen
Iidan viikko alkoi mahtavasti, mutta maailmantilanne iski kasvoihin, ja hän joutui viettämään viikon tiistaista lähtien kotioloissa. Silti luennot olivat todella kiinnostavia ja innostavia. TikTok-videon kuvaus tuotti hieman ongelmia, mutta onneksi lähipuistossa sai mukavaa materiaalia Suomen lumisesta talvesta.
Villen mielestä viikko oli antoisa ja mielenkiintoinen, ja toi mukavaa vaihtelua etäopiskeluun, ja muutoin hyvin rutinoituneeseen opiskeluun. Erityisesti Riihimäen kampuksella läpikäymämme haastatteluprojekti tuntui haastavalta, mutta jälkikäteen tarkasteltuna se oli erittäin opettavainen kokemus, jollaista harvoin pääsee kokemaan. Englannin kielen käyttäminen tämänkaltaisessa kontekstissa oli sekä itselleni haaste, että myös oiva tilaisuus harjoitella ammatillista kielenkäyttöä ja kansainvälistä ajatustenvaihtoa. Oli hiukan sääli, etteivät luennoitsijat päässeet paikan päälle, mutta tästä huolimatta IW-viikko voidaan katsoa onnistuneeksi, ja kaikki sujui sekä järjestäjien, että järjestettävien puolelta varsin mallikkaasti.
Matildan mielestä parasta viikossa oli päästä toimimaan uusissa tilanteissa ja haastaa itseään materiaalien luomisessa. Oli ihanaa nähdä viikon aikana, kuinka kaikki valmistelut ja eri osa-alueet vihdoin muotoutuivat toimivaksi kokonaisuudeksi. Viimeisen päivän lopetusta seuratessa ja viikon tapahtumia muistellessa oli voittajan fiilis.
Riikka nautti viikosta assistentin roolissa, pääsi toimimaan taustajoukoissa ja tutustumaan luennoitsijoihin sekä opettajiin. Parhainta antia oli videohaastattelu, jossa sai kokemuksen studiomaisesta ympäristöstä. Luennot ja workshopit olivat mielenkiintoisia ja apuhotsina toimiminen toi siihen uuden lisätvistin. Viikon ansiosta rohkenen käyttää englantia tulevaisuudessa enemmän.
Loppuajatukset
Viikon voi kiteyttää muutamalla sanalla. Kiinnostava, innostava ja todella kiireinen. Nautimme kaikki siitä, että pääsimme tutustumaan uusiin ihmisiin ja näkemään mitä tällaisen tapahtuman järjestäminen vaatii ja vielä kaiken lisäksi etäyhteyksien välityksellä. Vaikka tapahtuma itsessään kesti viikon, oli sitä järjestelty jo todella pitkän aikaa. Odotamme innolla ensi vuotta, jos saisimme nauttia IW-viikosta ihan paikan päällä. Suosittelemme assistentin tehtävää ehdottomasti kaikille, jotka ovat siitä vähääkään kiinnostuneita. Englannin kielen taito kehittyy ja viikko on kokonaisuudessaan todella hauska kokemus.
Loppukevennyksenä tässä vielä pätkä IW-assistenttien viikon aikana suomeksi toteuttamasta videosta ”Lue huulilta ja vastaa” -haasteeseen:
Blogin kirjoittajina: kehittämispäällikkö Toni Leander ja opiskelija-assistentit Ville Kivitie, Riikka Johansson, Matilda Packalén ja Iida Salminen