Hämeen ammattikorkeakoulun tiloissa, Visamäellä, toteutetaan kahdesti viikossa avointa varhaiskasvatustoimintaa varhaiskasvatusikäisille lapsille ja heidän perheilleen. Paikan nimi on Nipsula ja se löytyy S-talon ensimmäisestä kerroksesta. Tiistaisin ja torstaisin kokoonnutaan klo 09.00–12.00 välillä sosiaalialan palvelukoordinaattorin, Johanna Niemisen luotsaamana! Nipsula on Hyvinvointiosaamisen yksikön tuottamaa palvelua, johon hämeenlinnalaisilla perheillä on mahdollisuus osallistua palvelusetelillä. Nipsulan toimintaan voi toki osallistua myös omakustanteisesti, vaikka naapurikunnasta käsin. Nipsula mahdollistaa varhaiskasvatusikäisten lasten huoltajille paikan, jossa he pääsevät kohtaamaan toisiaan kahvikupin äärellä ja jakamaan kokemuksiaan lapsiperhearjesta. Lapset taas pääsevät osallistumaan ohjattuun, suunnitelmalliseen pedagogiseen toimintaan yhdessä huoltajien kanssa sekä iloitsemaan kavereiden kanssa jaetuista leikeistä ja uuden oppimisesta. Nipsulan toiminta pohjautuu valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman mukaiseen avoimeen varhaiskasvatustoimintaan. Toimintakulttuurissa näkyy siis varhaiskasvatuksen pedagogiikka, joka huomioi sekä alle 3- että yli 3- vuotiaat lapset sekä heidän huoltajansa. Nipsula on hyvinvointiosaamisen yksikön opiskelijoiden, eli sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden, oppimis-ja kehittämisympäristö. Opiskelijat voivat toteuttaa opintoihinsa liittyviä oppimistehtäviä ja opinnäytetöitään osana Nipsulan toimintaa.
Opiskelijat työstävät opintoihinsa liittyviä teemoja yhdessä Nipsulan vastaavan palvelukoordinaattorin kanssa, jolta he saavat tietoa perheistä, lapsista sekä heidän tarpeistaan ja toiveistaan. Opiskelijat siis suunnittelevat ja toteuttavat toimintaa Nipsulaan, heille tutuksi tulevat niin erilaiset kohtaamiset kuin toiminnan suunnittelu, toteutus ja arviointi. Johannalla on takanaan 14 vuotta varhaiskasvatuksen opettajan työtä, joten tätä kokemusta päästään hyödyntämään Nipsulassa. Opiskelijat ovatkin jääneet usein juttelemaan hänen kanssaan päivien päätteeksi varhaiskasvatuksesta.
Nipsula-päivä, kuten lapset sitä kutsuvat, alkaa yhteisten kuulumisten vaihdolla sekä leikein. Lapset usein asettuvat lempileikkien äärelle ja vanhemmat istahtavat kahvi- tai teekupin äärelle vaihtamaan aamun kuulumisia. Joko opiskelijoiden tai Johannan toimesta ohjattua toimintaa aloitellaan yhteisesti klo 10.00 aikoihin ja toimintatuokion jälkeen yleensä ensimmäiset lapset istahtavat ruokapöydän äärelle odottamaan eväitä. Nipsulan siisti ja hyvin varusteltu keittiö mahdollistaa omien eväiden syönnin kerhopäivän yhteydessä. Johanna on kuullut kerrottavan, että Nipsulassa on jotain tietty taikaa, joka saa ruuat maistumaan paremmalta kuin kotona!