Onnistunut koronarokotus: 5 tekijää

0

Sain loistavan mahdollisuuden päästä työskentelemään touko-kesäkuun ajaksi Hämeenlinnan joukkorokotustoimipisteelle. Työnkuvani oli toimia kirjaamistehtävissä koronarokotuksia antavan hoitajan, terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan, työparina. Hämeenlinnassa koronarokotusten toimipisteenä on upea Verkatehdas, mikä on muuntautunut loistavasti kulttuurin tarjoajasta terveyden edistämisen toimipaikaksi. Sen lisäksi, että paikka toimii täydellisesti rokotustoimipisteenä, on se puitteiltaan muutenkin upea. Uskallankin väittää, että se on Suomen hienoin rokotustoimipiste.

Koronapandemia on herättänyt moninaista keskustelua, ja sen vuoksi on tärkeää, että koronarokotuspiste vahvistaa luottamusta terveydenhuoltoon. Sen lisäksi, että rakenteelliset puitteet ovat kunnossa, on monia muita tekijöitä mitkä tekevät rokotuskäynnistä miellyttävän kokemuksen.

5 asiaa, mitkä tekevät koronarokotuksessa käymisestä onnistuneen:

  1. Turvallisuus
  2. Yhdessä tekeminen
  3. Ammatillisuus
  4. Vastuullisuus
  5. Ilmapiiri

Turvallisuus

Turvallisuus on otettu huomioon heti paikalle saavuttaessa. Ystävälliset liikenteenohjaajat ovat

auttamassa ja ohjaamassa, minne auton voi parkkeerata. Verkatehtaan pihassa on varattu koronarokotukseen tuleville asiakkaille runsaasti ilmaista parkkitilaa.

Ovella ovat vastassa avuliaat vahtimestarit, jotka avaavat oven ja ohjaavat jokaisen paikalle tulijan oikeaan suuntaan. Tarvittaessa annetaan tukeva käsivarsi tai tuodaan pyörätuoli, jotta jokainen pääsee turvallisesti sisälle. Ilmoittautumistiskillä jokainen tulija otetaan henkilökohtaisesti vastaan, ja henkilöllisyys varmistetaan useaan kertaan toimipisteellä asioidessa. Rokotus hoidetaan ammatillisesti, tiedot kirjataan huolellisesti, ja rokotuksen jälkeen jokaisen kävijän tilaa seurataan 15min ennen pois lähtöä.

Yhdessä tekeminen ja vapaaehtoisuus

Korona on saanut eri tahot yhdistämään voimansa. Erinomainen yhteistyö Hämeenlinnan kaupungin eri toimijoiden, Verkatehtaan osaavan henkilöstön, SPRn ja Pysäkin vapaaehtoistoimijoiden, Sibeliusopiston eri-ikäisten muusikoiden, ja kaikkien ammattilaisten: sairaanhoitajien, terveydenhoitajien, meidän opiskelijoiden ja eri yksiköiden henkilökunnan kesken on ihailtavaa. Selkeä yhteinen tavoite saada yhteinen haaste, korona, nujerrettua, näkyy hyvänä ja tehokkaana yhteispelinä. Hyvin johdettu prosessi rokottaa usealla rokotuspisteellä joka 5 minuutti yhden ihmisen, ja päivässä siis jopa 1000 hämeenlinnalaista saa rokotteen.

Ammatillisuus

Osaaminen ja ammatillisuus näkyy kaikessa tekemisessä. Jokainen tekee työnsä ammatillisella otteella.

Rokottajat toimivat varmalla ja ammatillisella asenteella jokaisen asiakkaan kohdalla. Aseptinen työote, asiakkaan kohtaaminen sekä rokotteesta ja sen mahdollisista oireista kertominen ennen rokotteen antamista kertovat ammatillisuudesta ja luo asiakkaaseen luottamusta. Myös rokotteiden tilaaminen, asianmukainen kuljetus ja säilytys, sekä rokotteiden käyttökuntoon saattelu ovat osa ammatillista toimintaa ja osaamista.

Vastuullisuus

Vastuullisuus näkyy koko toiminnassa. On selkeät ohjeet, joiden mukaan toimitaan ja joiden avulla huolehditaan toiminnan sujuvuudesta.  Maskit näkyvät jokaisen kasvoilla, käsidesit hyvin esillä ja siisteydestä huolehditaan, ylipäänsä kaikkineen yhdessä huolehditaan rokotteen saajista.  Vastuullisuus näkyy myös koko toiminnan ja prosessin kokonaisuuden hallinnassa. On varauduttu tilanteisiin, jos jotain yllättävää tapahtuu. Paikalla oleva lääkäri huolehtii yhdessä rokottavan henkilökunnan kanssa jokaisen asiakkaan terveydestä ja turvallisuudesta. Mahdollisia yllättäviä tilanteita varten on varauduttu jokaisessa rokotustilassa antihistamiinilla ja adrenaliinilla. Tarvittaessa epäselvissä tilanteissa konsultoidaan lääkäriä ennen rokotteen antamista.

Ilmapiiri

Kaikki ovat yhteisellä asialla, halusta toimia terveyden edistämisen puolesta ja sujuvasta rokottamisesta. Verkatehtaalla rokotetaan parhaimmillaan tuhannen ihmistä päivässä ja silti tunnelma ja ilmapiiri ovat kohdillaan. Toiminta on organisoitu todella hyvin ja se on tehokasta ja sujuvaa. Vaikka yhden ihmisen rokottamista varten on varattu aikaa vain 5 minuuttia, käytetään se kaikin tavoin niin että jokainen tulee kohdatuksi ja kuulluksi. Iloiset tervehdykset, kiitokset ja lopuksi heipat kuuluvat Verkatehtaan sisätiloissa. Ihmiset lähtevät hyvillä mielin ja ovat selvästi positiivisesti yllättyneitä koko toiminnasta. Ihmisen kohtaaminen ja luottamusta rakentava tehokkuus rakentaa kuvaa hyvin toimivasta hyvinvointiyhteiskunnasta. Me kyllä selviämme tästä, kun toimimme pitkäjänteisesti hyödyntäen tietoon pohjautuvaa toimintaa, kukin omassa roolissamme.

Tämä tilanne on osoittanut Hämeenlinnassa ja muuallakin Suomessa sen, että julkinen terveydenhuolto on kykenevä uusiutumaan ja toimimaan muuttuvissa tilanteissa. Toki avuksi tarvitaan muitakin tekijöitä ja yhteistyötä, mikä näkyy hienosti Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Oli ilo ja todella hyödyllistä opintojen tässä vaiheessa päästä mukaan osaavaan porukkaan ainutlaatuisen tilanteen aikana.

Kirjoittajana sairaanhoitajaopiskelija Piia Vilmunen

Leave A Reply