Tulevan insinöörin opinnäytetyö auttaa Kuninkuusraviyleisöä löytämään heille räätälöidyt palvelut

0

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Forssassa juostavat Kuninkuusravit ovat keränneet yhteen useita organisaatioita, yrityksiä ja ihmisiä. Hämeen ammattikorkeakoulu on ollut alusta alkaen tiiviisti mukana suurtapahtuman järjestelyissä, ja useat opiskelijat ovatkin saaneet tilaisuuden näyttää osaamistaan erilaisten projektien kautta. Yksi näistä projekteista on digitaalinen palvelukartta.

Hämeen ammattikorkeakoulun biotalouden koulutusohjelmassa tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi opiskeleva Laura Mäkelä, 22, on juuri julkaissut opinnäytetyöprojektinsa. Se palvelee raviyleisöä koko Kuninkuusraviviikonlopun ajan ja innokkaimmat voivat jo nyt tutustua tarjontaan. ”Digikarttaan on tarkoitus merkitä yrityksiä, jotka ovat mukana yhteistyössä Kuninkuusravien kanssa. Yhteistyökumppaneilla on tarjouksia ja tuotteita suunniteltuna juuri kuninkuusraveihin ja digikartta auttaa kuninkuusraviyleisöä löytämään mukana olevat yritykset ja niiden toimipisteet. Digikartta palvelee siis niin Kuninkuusraviyleisöä kuin mukana olevia yhteistyökumppaneita. Yleisö löytää perille yrityksiin — yritykset saavat asiakkaita”, Mäkelä kuvailee projektia.

Digikartta on opiskelijalle innostava projekti

Kuninkuusravien digitaalinen palvelukartta tulee auttamaan tuhansia tai kymmeniä tuhansia tapahtumakävijöitä paikantamaan heille tärkeät kohteet viikonlopun aikana. Kartta löytyy Citynomadi-palvelusta ja sitä käytetään esimerkiksi älypuhelimella tai tietokoneella.

Digitaalinen palvelukartta näyttää tältä. Erilaiset ikonit osoittavat Kuninkuusraviyleisölle ajankohtaisia yrityksiä ja palveluita. Ikonia klikkaamalla saa näkyviin pienen esittelyn kyseisestä palvelusta osoitteineen ja aukioloaikoineen. Karttaan on myös merkitty Kuninkuusravien kaupunkibussilinjat.

Opinnäytetyönä projekti täyttää kaikki vaatimukset: se vastaa aitoon työelämän tarpeeseen, se yhdistää biotaloutta sekä tieto- ja viestintätekniikkaa ja se on aiheeltaan hevosrakkaan Mäkelän sydäntä lähellä. Työn toimeksiantaja on Forssan seudun Hippos, joka järjestää vuoden 2022 Kuninkuusravit hallinnoimallaan Pilvenmäen raviradalla. Mukana projektissa on myös Hevoshäme. Mäkelälle ajatus esiteltiin koulun kautta: ”opettajani kysyi minulta haluaisinko lähteä projektiin mukaan ja mahdollisesti jalostaa aihetta toiminnalliseksi opinnäytetyöksi.”

Projekti on ollut opettavainen ja stressaavakin kokemus, mutta osallistuminen suurtapahtumaan tekoon on motivoivaa. ”Minua on innostanut se, että työni tulee esille isolle yleisölle ja se ainakin toivottavasti auttaa kuninkuusraviyleisöä löytämään lähikuntien palvelut, jotka on kohdistettu juurikin kuninkuusravien yleisölle”, Mäkelä kertoo.

Biotalouden koulutusohjelma yhdistää kahden alan osaamista

ICT-alan insinöörejä tuottava biotalouden koulutusohjelma vastaa tulevaisuuden haasteisiin luomalla digitaalisuuden soveltajia bio- ja kiertotalouteen. Tutkinnosta valmistunut insinööri omaa sekä tekniikan että luonnonvara-alan osaamista. Kuninkuusravien digikartassa biotaloutta edustavat hevoset. Tekniikan ja hevostalouden liitto voi kuulostaa futuristiselta, mutta todellisuudessa tietotekniset ratkaisut ovat jo arkipäivää monilla hevostalleilla ja alan yrityksissä, tutkimus- ja kehittämistoiminnasta puhumattakaan.

Laura Mäkelä kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2019 ja, yhden työntäyteisen välivuoden jälkeen, aloitti insinööriopintonsa Forssassa 2020. Hän toivoo tutkinnon avaavan paljon erilaisia uramahdollisuuksia. Mitään tiettyä unelma-ammattia Mäkelällä ei ole tähtäimessä. ”Mä en vielä osaa sanoa mikä musta tulee isona, enkä varmaan tiedä vastausta vielä 10 vuodenkaan päästä. — Kuitenkin oon varma, että hevoset ois osa mun elämää joka tapauksessa jotenkin”, hän pohtii. Ehkä juuri valinnanvapaus ja laveat tulevaisuuden näkymät ovat osa tutkinnon ja alan viehätystä. ”Suosittelen tätä koulutusohjelmaa sellaiselle, joka haluaa omalle polulleen paljon erilaisia mahdollisuuksia”, Mäkelä toteaa.

”Suosittelen tätä koulutusohjelmaa sellaiselle, joka haluaa omalle polulleen paljon erilaisia mahdollisuuksia.”

Hevosrakkaus geeneissä

Laura Mäkelä on kotoisin Pöytyältä, Varsinais-Suomesta. Hän on harrastanut hevosia niin kauan kuin muistaa, ja erityisesti kummien hevoset ovat mahdollistaneet juuri itselle sopivan tavan viettää aikaa tallilla. ”Mulle hevoset on aina ollu sellanen tapa rentoutua ja nollata ajatuksia täysin ilman stressiä. Nyt aikuisena parasta on ollut rento puuhastelu niin ratsastaen kuin ajaen. Pitkät maastolenkit, sekä ihan tavalliset tallihommat ovat olleet osana arkeani”, Mäkelä kertoo. Kuluvana kesänä hevosharrastus on jäänyt vähemmälle, sillä opinnäytetyöprojektin lisäksi aikaa ovat kahmineet opiskelu ja työt. Tulevaisuudessa hevoset kuitenkin pysyvät varmasti mukana menossa, sillä Mäkelän hevosrakkaus on sukuvika. ”Vanhempani tapasivat ravitallilla, joten kiinnostus hevosiin tuli varmaankin jo geeneissä”, hän arvailee.

Laura Mäkelä on harrastanut hevosia niin kauan kuin muistaa.

Kuninkuusravien digitaalinen palvelukartta julkaistiin keskiviikkona 20.7. Löydät sen Citynomadi-palvelusta joko sovelluksen tai tämän linkin kautta.

Teksti: Johanna Äähälä

Valokuvat Laura Mäkelän arkistosta, kuvakaappaus Citynomadi-palvelusta.

Comments are closed.