Hevosnäyttely on monen tekijän summa

0

Mikä on rento, elämyksellinen ja maksuton kesäreissukohde koko perheelle heinäkuisena lauantaipäivänä? Hevosnäyttelyt! Hämeen Hippos kokoaa jälleen kymmeniä hevosia show-näyttelyyn, jossa palkitaan kauneimmat hevoset ja ponit.

Hevosnäyttelyt keräävät alan harrastajat ja ammattilaiset yhteen kehään. Näiden tapahtumien keskiössä on itse hevonen: tuomari arvioi osallistujien rakennetta ja liikkeitä verraten sitä rotukohtaisiin määritelmiin. Show-näyttelyissä osallistuvat hevoset asetetaan keskinäiseen paremmuusjärjestykseen ja päivän päätteeksi valitaan koko päivän paras yksilö eli Best In Show.

Järjestäjällä pitkä ja monipuolinen historia

Hämeen Hippos ry on Hämeenlinnassa ja sen ympäristössä toimiva hevosurheiluharrastajien yhdistys. Vuonna 1948 perustettu yhdistys otti tehtäväkseen jäsentensä tieto- ja taitotason parantamisen, ja työ jatkuu tänäkin päivänä koulutustilaisuuksien muodossa. 1940—1950-luvuilla kilvanajot olivat suosittu kansanhuvi, ja yhdistys oli mukana järjestämässä kilpailuja, jotka vetivät runsaasti yleisöä. Myöhemmin 70—80-luvuilla toimintaa, kuten hevosjalostusliiton alaisia tamma- ja varsanäyttelyitä, järjestettiin ensin Sammon tallilla ja myöhemmin Alaspään ratsastuskeskuksella. Nyt heinäkuussa Hämeen Hippos ry järjestää vuosittaisen, jo perinteeksi muodostuneen hevosten ja ponien show-näyttelyn — tällä kertaa upealla Suontaan kartanolla, Hattulassa!

”Hämeen Hippos ry on järjestänyt shownäyttelyitä vuosittain vuodesta 2008. Yhdistys järjestää matkan Forssan kuninkuusraveihin heinäkuun lopussa ja syksylle on suunniteltu retkeä Helsinki International Horse Show’hun pikkujouluja unohtamatta. Olemme avoimia jäsenistön toiveille ja niitä pyritään toteuttamaan mahdollisimman kattavasti”, puheenjohtaja Katja Kannisto ja sihteeri Lotta Laine kertovat yhdistyksen toiminnasta.

Kauniita hevosia upeassa miljöössä

Vuoden 2022 show-näyttelyä tuomaroi Sini Vaittinen ja päivän aikana nähdään neljä luokkaa: ponit, suomenhevoset, muut hevoset ja maitovarsat. Aikuisten hevosten luokista valitaan 1—3 hevosta Best In Show -kehään, jossa palkitaan koko näyttelyn parhaat hevoset. Lisäksi kolmessa ensimmäisessä luokassa valitaan paras nuori hevonen. Paikalla tulee olemaan yhteensä jopa 35 hevosta, joten nähtävää riittää.

Jokainen osallistuva hevonen arvioidaan tuomarin toimesta näyttelykehässä. Kuva: Laura Seppälä

Myös näyttelykehän ulkopuolella riittää ihailtavaa. Suontaan kartano on nykyään luomuemolehmätila ja historia nautojen parissa on ainakin viisi sukupolvea pitkä. Arkkitehtitoimisto Frosterus & Gripenbergin suunnittelema kartanomiljöö on peräisin 1900-luvun alusta ja hulppeat rakennukset pysäyttävät katsojan edelleen. 250 hehtaarin maatilaa on nyt kahden vuoden ajan luotsannut 30-vuotias Ellen Rydbeck.

Entä millainen yleisö tapahtumaan on yleensä kertynyt? ”Parhaimmillaan meillä on ollut Hattula päivien kohteena olleessa näyttelyssä jopa 400 henkeä yleisössä päivän aikana. Useimmiten määrä jää kuitenkin 50 ja 100 katsojan väliin ja siitäkin porukasta osa on näyttelyyn osallistuvien hevosten ”henkilökuntaa”. Paikka vaikuttaa paljon yleisön määrään ja varsin harva yleisön puolella on koko päivää näyttelyä seuraamassa”, yhdistyksestä kerrotaan. Järjestäjät suosittelevat tapahtumaa kaikille kiinnostuneille: ”näyttely on oikein hyvä koulutustilaisuus nuorille hevosille – ja yhtä lailla kokemattomille esittäjille sekä uudemmille harrastajille – ja mahdollisuus saada kokemusta toimimisesta kotiympyröiden ulkopuolella. Vastaavasti näyttelyt ovat loistavia tilaisuuksia tulla ihastelemaan hevosia. Yleisö on aina lämpimästi tervetullutta!”

Miten tehdään hevosnäyttely?

Heinäkuisen hevosnäyttelyn valmistelut alkavat aikaisin kevättalvella. ”Ensin kartoitetaan sopiva paikka, käytettävissä olevat tuomarit ja sopiva ajankohta. Seuraavaksi aletaan kerätä yhteistyökumppaneita, mainostaa tapahtumaa ja haalia toimihenkilöitä. Hankitaan palkinnot ja ruusukkeet. Hoidetaan ilmoittautumiset, ohjelmat, osallistujien opastus, turvallisuusasiakirjat, arvostelukaavakkeet ja niin edelleen. Järjestämiseen käytettyjä tunteja on vaikea tarkkaan laskea kaikkine esivalmisteluineen, kirjallisine materiaaleineen, sponsorihankintoineen sekä mahdollisine buffetin valmisteluineen. Ennakoivat työt vaativat ainakin muutaman ihmisen, jotta työmäärä vapaaehtoistöissä ei kasaannu kenellekään liiaksi”, Kannisto ja Laine luettelevat.

Näyttelypäivänä valmisteluista siirrytään toteutukseen, ja 35 hevosen näyttelyt vaativat ainakin 15 henkilön työpanoksen päivän aikana. Onnistuneen tapahtuman päätteeksi kaikki ovat tyytyväisiä ja hyvillä mielin. Yhdistyksessä show-näyttelyn toteutumista arvioidaan sekä yleisön että osallistuvien hevosenomistajien näkökulmasta. Hyvässä hevosnäyttelyssä katsojien ympäristö pysyy turvallisena koko tapahtuman ajan. Hevosenomistajille näyttelyreissun tulee olla ennen kaikkea informatiivinen: osallistuja saa tietoa hevosensa rakenteesta, liikkeistä ja mahdollisista kehitysnäkymistä. Onnistuneen tapahtumapäivän kruunaa tietysti hyvä sää – sormet ristiin ja poutapäivä tilaukseen!

Hevosen omistaja saa näyttelyissä tietoa muun muassa hevosensa rakenteesta. Kuva: Sofia Pakarinen

Hämeen Hippos ry:n Hevosten ja ponien show-näyttelyä pääset seuraamaan lauantaina 23.7.2022 Suontaan kartanolla, Hattulassa. Tapahtuma alkaa klo 9:00 ja yleisöä palvelee monipuolinen buffet.

Teksti: Johanna Äähälä

Kuvat: Laura Seppälä (myös kansikuva) ja Sofia Pakarinen

Artikkelia varten haastateltiin Hämeen Hippos ry:n puheenjohtaja Katja Kannistoa ja sihteeri Lotta Lainetta.

Comments are closed.