Hevosalan Areena kutsuu suuren yleisön puhumaan hevosesta

0

Kuninkuusravien aattona ensimmäistä kertaa järjestettävä keskustelutapahtuma Hevosalan Areena herättelee katsomaan hevosia uusin silmin. Pilvenmäen raviradalla pidettävä hybriditapahtuma on usean eri organisaation yhteistyön tulos sekä todiste hevosen kyvystä koskettaa ihmisten elämää mitä erilaisimmilla tavoilla. Tarkoitus on avata hevosalan ovet ja kutsua koko kansa peremmälle.

Hevosalan Areena on osa vuoden 2022 Kuninkuusraveja ja se toteutetaan osana Hevoshäme-hanketta. Suomi Areena -ohjelmasta inspiroitunut keskustelutapahtuma kokoaa hevosta eri suunnista katsovia vaikuttajia yhteen puhumaan hevosalasta sekä sen yhteiskunnallisista vaikutuksista. Hevoshämeen projektipäällikkö Menna Rantala näkee puhujien hevoskosketuksen moninaisuuden yhtenä tapahtuman tärkeimmistä elementeistä. ”Näkisin hevosalan kannalta erittäin tärkeänä, että otamme alalle mukaan myös ihmisiä, jotka eivät varsinaisesti tule hevosalalta. Näin pystymme välittämään viestiä hevosalasta ja sen palveluista suuremmalle kohderyhmälle ja herättelemään uusia ajatuksia ja ideoita siitä, miten voidaan kehittää hevosmatkailua, -palveluita ja -tapahtumia”, Rantala painottaa. Myös Pilvenmäen raviradan toiminnanjohtaja Elina Hirvonen näkee alan ulkopuolelle kurottamisen erittäin keskeisenä. ”Hevosalan vaikuttavuuden esiintuominen on aina tärkeää, koska edes hevosala itse ei ymmärrä kuinka merkittävästä toimialasta on kyse”, hän toteaa.

Hevosalan Areenan keskustelijat eivät olekaan alan ammattilaisia, vaan muilla tavoin hevosiin kytkeytyneitä ihmisiä, joille aihe on henkilökohtaisesti tärkeä. Rantalan mukaan hevonen yhteisenä mielenkiinnon kohteena teki hyvin tunnettujen ihmisten lähestymisestä helppoa ja ajatus tapahtumasta lähti lähes itsestään lentoon. Hevosen uskomaton kyky luoda ympärilleen yhteisö tulee jälleen todistetuksi.

Tavoitellaan hevosalan vaikutuksen sekä hevostapahtumien tunnettavuutta

Hevosalan Areena vie Hevoshäme-hanketta eteenpäin herättämällä ”skenen” ulkopuolisen yleisön mielenkiinnon. ”Hankkeessa yhtenä tavoitteena on edistää ja lisätä hevostapahtumien tunnettavuutta maakunnassa ja muutenkin, ja mikäs sen parempi kuin saada tunnettuja ihmisiä keskustelemaan heidän rajapinnastaan ja kytkeytymisestään hevosiin”, projektipäällikkö Rantala kiteyttää. Mukana ohjelmassa ovat toimittaja Katja Ståhl, maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen, poliitikko Timo Soini, näyttelijä Ville Virtanen, yrittäjä Ilkka Herlin, europarlamentaarikko Henna Virkkunen ja futuristi Perttu Pölönen. Puheenvuoroissa hevosen merkitystä pohditaan esimerkiksi uran, asuinseutujen veto- ja pitovoiman sekä ilmasto- ja luontotoimien suhteen. Tilaisuuden päätteeksi Perttu Pölönen visioi hevosen yhteiskunnallista merkitystä tulevaisuudessa.

Uuden ja erilaisen tapahtuman järjestäminen on ollut hankkeen toteuttajille mielenkiintoinen haaste. Kun kohdeyleisöä lähdetään tavoittelemaan oman alakulttuurikuplan ulkopuolelta, täytyy prosessia lähestyä totutusta poikkeavalla näkökulmalla. “Tapahtumien järjestäminen on oppimisen paikka organisaatioille: miten saadaan tilaisuuksia ja tapahtumia, jotka herättää mielenkiintoa ja kohdistaa ihmisten katseen meidän maakuntaan ja hevosalaan”, Rantala kuvailee projektin ydintä.

Keskustelulta toivotaan näkökulmien monimuotoisuutta

Menna Rantala odottaa eniten kuulevansa keskustelua hevosen paikallisesta merkityksestä ja potentiaalista Hämeessä: “toivon, että ensimmäinen puheenvuoro aluevaikuttavuudesta herättelisi ja avaisi alueen ihmisten silmiä sille, minkälaiset mahdollisuudet meillä on ja mitä hevosen ympärillä nyt jo tapahtuu.” Hän toivoo, että keskustelun kulkiessa syvälle ihmisten kokemuksiin, hevosen vaikuttavuus piirtyy selkeänä myös niille, joilla ei ole henkilökohtaista suhdetta alaan.

Elina Hirvonen haluaa kuulla puhetta hevosen monista rooleista yhteiskunnassa. ”Toivon, että tilaisuus on kokonaisvaltainen sekä monipuolinen – erilaisia näkökulmia esiintuova keskustelu hevosen merkityksestä ihmisten elämässä”, hän kuvailee. Katja Ståhl, toimittaja ja tapahtuman juontaja sekä keskustelija, odottaa kuulevansa moniäänisiä visioita alan tulevaisuudesta. ”On erittäin kiinnostavaa kuulla mihin suuntaan ja millä tavalla hevosala kehittyy kenenkin näkökulmasta. Myös tulevaisuuden kysymysmerkit ovat kiinnostavia: mistä kiikastaa ja miksi? Kuinka paljon hevosala voi kehittyä ja mistä se lähtee?” hän pohtii.

Hevosalan Areena -keskustelutapahtuma järjestetään torstaina 28.7.2022 Forssassa Pilvenmäen raviradalla sekä etänä. Virallinen ilmoittautumisaika päättyi sunnuntaina 24.7., mutta vielä ehtii jälki-ilmoittautua tällä lomakkeella. Tervetuloa puhumaan hevosesta!

Artikkelin kansikuvan piirsi livekuvittaja Linda Saukko-Rauta, jonka näemme myös paikan päällä torstaina!

Teksti: Johanna Äähälä

Comments are closed.