Hevosviikko on koko perheen tapahtumaputki, joka tuo Forssan seudun hevosalan ja asukkaat yhteen.
Forssan seudun hevosviikkoa vietettiin ensimmäistä kertaa syyskuussa 2021, ja tänä vuonna tapahtuma saa jatkoa keväisissä tunnelmissa. 14.—22.5. Hevosalan osaamiskeskus Hippolis järjestää yhdessä Hevoshäme- ja Hevostellen-hankkeiden kanssa näettävää ja koettavaa niin Forssan keskustassa ja myös Ypäjän Hevosopistolla tapahtuu. Lisäksi viikolla päästään katsomaan ja kokeilemaan hevosurheilua Pilvenmäen raviradalla sekä vierailemaan paikallisilla hevostalleilla. Hevosviikko tarjoaa jokaiselle jotakin ja kutsuu koko perheen kohtaamaan yhden tärkeimmistä eläinystävistämme — hevosen!
“Hevosviikon idea on viedä hevoset ihmisten lähelle, jopa yllättäviin paikkoihin. Jotta saamme hevosalalle ja eri lajien pariin uusia harrastajia, pitää tarjota mahdollisuuksia kohdata hevonen. Hevosviikolla sitä toteutetaan eri tavoin”, kertoo Hippoliksen toiminnasta vastaava Erja Mattila. “Hevosviikon idea syntyi opiskellessani hevosurheilumanageriksi Hevosopistolla. Meillä oli hevosalan tapahtumien tuottaminen -moduulissa tehtävänä kehittää joku uusi tapahtuma ja olin kuullut Ruotsissa olevan tämän tyyppinen konsepti, ja siitä se ajatus sitten lähti.”
Tapahtumarikas viikonloppu käynnistää Hevosviikon
Viikko käynnistyy lauantaina 14.5., kun haliponi Hessu ja Kuninkuusravimaskotti Kunkku tulevat tervehtimään kaikenikäisiä Forssan torille klo 11-12. Ihmisten luokse saapuvat hevoset tuovat tunnelmaa ja pysäyttäviä eläinkohtaamisia myös niille, jotka eivät arjessaan tapaa hevosia.
Kansallisrotumme tulevaisuuden toivoja taas pääsee seuraamaan Ypäjällä koko viikonlopun, kun Hevosopistolla käydään nuorten suomenhevosratsujen laatuarvostelukarsinnat. Lauantaina seurataan 4-vuotiaita ja sunnuntaina 3-vuotiaita suomenhevosia, jotka pistävät parastaan havitellessaan paikkaa syksyn laatuarvostelufinaaliin.
Mikäli jännittävien kilpailujen keskellä kaipaa rauhallisempaa menoa, kannattaa käydä kävelyllä alueen uniikissa maisemassa. Hevosopiston ympäristössä voi tehdä kohdekartan opastamana kulttuuriretken suojeltujen hakamaiden ja kiinnostavien nähtävyyksien lomassa. Älypuhelimesta löytyvä kartta opastaa retkeilijän kolmen tai viiden kilometrin pituiselle kierrokselle, jonka varrelta voi löytää vehreän luonnon lisäksi kivikautisia asuinsijoja sekä historiallisia rakennuksia.
Alkuviikosta vieraillaan puolin ja toisin
Maanantaina Forssan seudun hevosyrityksiä avaa ovensa yleisölle ja toivottavat vierailijat tervetulleiksi tutustumaan hevosiin ja tallin toimintaan. Luvassa on hevosen tuoksua, aitoa tallitunnelmaa ja monenlaisia elämyksiä. Tallivierailulla niin lapsi kuin aikuinenkin voi kohdata uuden lempiponinsa tai löytää uuden harrastuksen.
Viime vuonna suuren suosion saavuttaneet ponivierailijat saapuvat taas päiväkoteihin ja kouluihin! Ponien ja hevosten saapuminen on lasten päivän kohokohta, ja vierailut ovatkin niin kysyttyjä, että niitä järjestetään useamman päivän ajan. “Päiväkoti- ja kouluvierailuja tehtiin syyskuussa 2021 yhteensä kaksitoista. Paikalla oli yksi tai kaksi ponia tai hevosta ja niitä pääsivät lapset vuoronperään kohtaamaan ja silittämään. Samalla kerrottiin hevosista perustietoa. Yli 700 lasta pääsi tuolloin kosketuksiin hevosten kanssa”, kertoo Mattila, jonka omat ponit tähdittivät myös vierailuja.
Keskiviikkoiltana koetaan erityinen ilta Ypäjällä, kun Hevosopiston kulttuuriohjaaja Juha Erola vetää perinnelaidunkierroksen opiston historiaa huokuvissa maisemissa. Osallistuja voi yllättyä ikivanhojen metsien ja laidunmaiden tarjoamista luontoelämyksistä: paikallisten biotooppien lintuja, eläimiä ja kasveja ei näe joka paikassa. Luontokohteiden lisäksi Hevosopistolla voi tutustua Hevosurheilumuseoon, joka sijaitsee 1700-luvulla rakennetussa vanhassa viljamakasiinissa. Museon näyttely kertoo ratsastus- ja ravikilpailujen historian käänteistä viimeisen sadan vuoden ajalta ja lisäksi siellä on Suomen Hippoksen vanha arkisto, jonka kätköistä voi löytää tuttuja hevosia.
Loppuviikosta noustaan kärryille ja vaunuihin
Viikonloppua kohden keskitytään taas hevosurheiluun. Torstaina kaikki halukkaat voivat osallistua kotisohviltaan Pilvenmäen verkkotilaisuuteen, jonka aikana jaetaan ajankohtaisimmat Kuninkuusravikuulumiset. Forssan odotettuihin Kuninkuusraveihin on vielä hetki aikaa, joten linjoilla fiilistely tarjoaa tervetullutta helpotusta “kunkkarikuumeeseen”.
Lauantaina raviradalla pääsee seuraamaan todellista toimintaa, kun Lauantaina 21.5. klo 13 Pilvenmäellä juostaan ravit, ja nimikilpailuina ovat Pilvenmäki Maraton ja Pilvenmäki. Ravipäivän kruunaa laadukas lähiruokalounas ravintola Valtikassa, jonka pöydistä näkee radan tapahtumat. Pilvenmäellä voi penkkiurheilla myös Valomerkki-terassilla tai hakea koko perheelle eväät makkaragrillistä ja seurata kilpailuja radan varrella.
Ypäjällä voi nähdä kärryjen sijaan vaunuja, kun lauantaina ja sunnuntaina Hevosopistolla järjestetään kansalliset valjakkoajokilpailut. Valjakkoajossa vaunun eteen valjastetut hevoset liikkuvat kaikissa askellajeissa. Kilpailuissa on eri osia, joista koulukoe muistuttaa tarkkaa kouluratsastusta ja kestävyyskoe testaa valjakon taitoja vauhdikkaalla maastoradalla. Valjakkoajokilpailuissa voi seurata niin suurten hevosten kuin pienten ponienkin suorituksia.
Viikon päätteeksi hevoset palaavat Forssaan
Hevosviikko huipentuu sunnuntaina Hevoset Forssassa -tapahtumaan. Monipuoliseen ja pääsymaksuttomaan koko perheen tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki riippumatta siitä, onko hevonen jo tiivis osa elämää vai aivan uusi tuttavuus. Hevoset Forssassa tuo lauman hevosia, poneja ja aaseja Mylly- ja Rantapuistoon, jossa niitä saa katsoa ja silittää. Päivän aikana esitellään eri hevosrotuja ja seurataan näytöksiä. Lapset voivat kokeilla esteradan hyppäämistä keppihevosella ja nousta talutusratsun kyytiin. Pop-up heppakerho tarjoaa maistiaisen hauskasta harrastuksesta, ja askartelupisteellä voi tuunata oman hevosenkengän.
Mitä uutta tapahtumassa nähdään tänä vuonna? Mattila kertoo: “Tänä vuonna Hevoset Forssassa -tapahtumaan saadaan enemmän eri rotuisia hevosia. Paikalla on suomenhevosen ja shetlanninponien lisäksi myös islanninhevonen, vuonohevonen sekä PRE Pura Raza Española eli puhdasrotuinen espanjalainen hevonen. Ja hevosten lisäksi paikalle tulee kaksi aasia! Lisäksi Tammelan Ratsastajat pitävät paikalla hevosvarusteiden kirppistä, kierrätys kunniaan. Tiimiimme kuuluva Lampisen Jenni esittää ohjasajonäytöksen shetlanninponi Väinön kanssa. Ohjasajo on hiukan kuin ratsastusta, mutta hevosta ohjataan maasta käsin eikä selästä.”
Paikalliset hevosyrittäjät ja ratsastusseurat saapuvat tapahtumaan esittäytymään ja kertomaan toiminnastaan. Heiltä tapahtuman kävijät saavat kattavasti tietoa alueen hevostelumahdollisuuksista ja myös siitä, miten ja missä hevosharrastuksen voi aloittaa. Hevosalan ammattilaisten kanssa keskustelu valottaa myös sitä, mitä kaikkea hevosala pitää sisällään. Hevoset Forssassa -tapahtuman ja Forssan seudun hevosviikon yksi päämäärä onkin tuoda hevosalaa sekä sen mahdollisuuksia ja tarjontaa alueen asukkaiden tietoon. Hevoset Forssassa -tapahtuma on Forssan seudun hevosalan ja asukkaiden kohtaamispaikka, jossa viihteen ja hauskanpidon ohella opitaan uutta ja löydetään hevostelun ilo.
Lisätietoa sekä koko Hevosviikon ohjelman löydät osoitteesta
http://www.hippolis.fi/forssan-seudun-hevosviikko/
Hevoset Forssassa: http://www.hippolis.fi/hevosetforssassa/
Teksti: Johanna Äähälä
Kuvat: Moona Mäntyvaara