Vierailu Asteella

0

Saimme koulusta tehtävän tutustua liiketoiminnan tehtäviin käytännössä. Ensin meidän piti valita yritys ja sieltä henkilö, jota haastatella. Valitsimme Aste Finland Oy:n ja haastatteluun saimme kaksi henkilöä: toimitusjohtaja Jussi Salosen sekä tuotekehityspäällikkö Janne Leppämäen. Jussi on kouluttautunut Riihimäen HAMK:ssa mekaniikkasuunnittelijaksi, ja Janne on opiskellut Aalto yliopistossa teollista ja strategista suunnittelua. He olivat molemmat samaan aikaan työskentelemässä Forssassa Helkama Forstella vuoteen 2007 asti, kunnes Helkama Forste lopetti toimintansa. Tämän jälkeen he olivat perustamassa 2010 Aste Finland oy:tä, joka toimii edelleen.

Aste kehittää, valmistaa ja myy korkealaatuisia pistokejäähdyttimiä enimmäkseen toisille yrityksille ja on pääkumppanina semmoisillekin yrityksille kuten Hartwall, Olvi ja Sinebrychoff. Aste on toiminut jo vuodesta 2010 Forssassa ja siellä on myös yrityksen ainoa Suomessa oleva toimipiste.

Keväällä 2017 Aste myi 85 prosenttia yrityksestään belgialaiselle DRU Internationalille ja tämän takia Belgiassa on myös yrityksen keskustoimipiste. Taloudellisesti yrityksellä menee oikein hyvin ja sen liikevaihto kasvoi vuodesta 2017 jopa 47,8 prosenttia. Näin ollen vuonna 2018 liikevaihto oli 12 miljoonaa euroa ja liikevoittoa oli 1,5 miljoonaa euroa. Liikevoittokin koki huiman kasvun vuoteen 2017 verrattuna, sillä kasvu oli 138 prosenttia. Omavaraisuuskin on noussut 45 prosenttiin, joka on 13 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuonna 2017. Kasvua on siis tapahtunut rahallisesti melkoisesti ja niin on henkilöstön määrässäkin.  2015 Aste työllisti 12 henkilöä ja 2018 samainen luku on jo 51. Sesonkiaikana työntekijöiden määrä lähes tuplaantuu.

Aste valmistaa muun muassa pieniä ja isoja baarikaappeja, lasiovellisia jääkaappeja sekä ovettomia jääkappeja. Tämän kaltaisia jääkaappeja saattaa hyvinkin nähdä kaupoissa sekä baareissa. Tuotteet suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa ja ne muotoillaan juuri asiakkaille mieleisiksi. Yhden tuotteen valmistus vie noin 2 tuntia työaikaa.

 

– Otto  & Jenni

 

Leave A Reply