Pilvenmäen ravirata on monipuolinen valmennus- ja tapahtumakeskus

0

Tänä vuonna Forssan Pilvenmäellä juostaan 21 ravipäivää. Ensi vuonna näiden päivien lisäksi järjestettävänä on yli 50 000 katsojan yleisötapahtuma Kuninkuusravit. Pilvenmäen valmennuskeskus on yksi Suomen monipuolisimmista. Päivittäisenä tavoitteena on kuitenkin miettiä miten raviurheilua, ravitapahtumia, muita tapahtumia ja muuta toimintaa voitaisiin Pilvenmäellä kehittää.

                     

Kuva on Pilvenmäellä järjestetyistä väärinpäinraveista. kuva: Rilla Laine

 

Pilvenmäellä on mielenkiintoinen historia. Nykyisen parkkipaikan tilalla on aikoinaan ollut paikallisten isäntien orilaitumet. Ei ole tarkkaa tietoa, milloin laitumet siihen on pystytetty, mutta puhutaan vähintään 1900-luvun alusta. Maatalouden koneistumisen myötä, hevoset ovat jääneet vähemmälle käytölle ja aikaa on jäänyt myös harrastamiselle. Tuumasta toimeen isännät ovat alkaneet treenaamaan hevosia ajamalla laitumia ympäri – hetken kuluttua myös kilpaa. Pikkuhiljaa haluttiin parempia treenaus mahdollisuuksia, ja lopulta ravirata päätyi nykyiselle paikalleen. Sen jälkeen rataa on kehitetty, profiilia muokattu ja pintaa uusittu, mutta perusta syntyi jo vuonna 1946.

 

Fasiliteetit

Jo historiastakin johtuen Pilvenmäki on halunnut pitää yllä monipuolisen valmennuskeksuksen mainetta. Pilvenmäellä on 22 ratatallia. Talleja pitää eritasoiset valmentajat – aina harrastevalmentajista ammattivalmentajiin. Pilvenmäellä käy myös paljon lähialueiden harrastajia sekä valmentajia. Treenialueisiin kuuluu raviradanlisäksi 2,7 kilometrin mittainen metsälenkki sekä kilometrin mittainen hiittisuora. Normaalien ratatallien lisäksi Pilvenmäeltä löytyy myös hevosklinikka sekä Horse Awec– kuntoutuskeskus aivan radan tuntumassa. 

Tämän lisäksi Pilvenmäellä on tarjota 89 katospaikkaa ravivaljakoille sekä pesupaikka, jossa voi saman aikaisesti pestä neljä hevosta. Ohjastajille löytyy lämpimät sosiaalitilat sekä pukukopit, niin naisille kuin miehille erikseen. Katsojille on tarjolla iso ravintolatasoinen näköalakatsomo. Kyseinen katsomo rakennettiin vuonna 1975 ja oli Suomen ensimmäinen ravintolatasoinen mäköalakatsomo. Rakennuksen tiloista löytyy myös ravintolakatsomon lisäksi totohalli sekä kahvila.  Ravintolakatsomon vieressä on vanha lasikatsomo, joka on tällä hetkellä remontoitavana Kuninkuusraveja 2021 varten.  Kyseinen katsomo rakennettiin vuonna 1966 ja oli Suomen ensimmäinen lasitettu katsomo. 

Pilvenmäen ravintolakatsomo. Kuva: Rilla Laine

                  

Tapahtumat  

Pilvenmäeltä löytyy hyvin laaja ja kattava tapahtumatarjonta. Vuonna 2020 juostaan 21 ravipäivää. Ravipäivien statukset vaihtelevat ravipelien mukaisesti. Pilvenmäellä on tänä vuonna mm. sunnuntairaveja, Magic Monday -raveja, Toto-4 sekä Toto-75 raveja – nämä ovat määritelmiä veikkauksen ravipeleille, jotka määrittävät myös ravipäivän urheilullisen tason.

Pilvenmäki pyrkii teemoittamaan lähes kaikki ravipäivänsä, jotta paikan päällä olisi tarjolla pelaamisen lisäksi myös muuta sisältöä. Erilaisina teemoina on toiminut mm. opiskelijaravit, naisten ilta sekä picnic-ravit. Pilvenmäen näköalaravintola Valtikka on avoinna jokaisena ravipäivänä – ravintola on tunnettu hyvästä ruuasta.

Ravien aikana on mahdollisuus päästä lähtöauton kyytiin eli nähdä aivan läheltä, kun hevoset lähtevät juoksemaan kilpaa. Yhtenä mahdollisuutena on osallistua isommalla porukalla ravit tutuksi-kierrokselle. Myös ravilähtöjen ulkopuolella on mahdollisuus kokeilla tandemajoa. Se on hieno tilaisuus päästä ajamaan hevosta kokeneen ammattilaisen kanssa turvallisesti ensimmäistä kertaa.

Tandemajo on hieno mahdollisuus kokea millaista on ajaa ravihevosella, sekä miksi niin moni sjää koukkuun kokeiltuaan.

 

Pilvenmäellä on myös hyvin laaja tarjonta ei-hevosaiheisia tapahtumia ja aktiviteettejä. Pakohuone tarjoaa elämyksen josta pitäisi ystävien avustuksella päästä pois tietyn ajan sisällä. Pilvenmäellä on myös mahdollisuus järjestää omia juhlia, kokouksia ja tapahtumia.

Heillä on myös pitopalvelu, josta saa mahtavat tarjoilut omiin juhliin ja tapahtumiin. Iso ravintolakatsomo tarjoaa myöskin oivan paikan erilaisten luentojen pitämiselle, viimeisimpänä Hevosen kipuluento.  Tämän kaiken lisäksi Pilvenmäki on muutakin kuin ravirata tai hevostapahtuma keskus. Siellä järjestetään tänäkin vuonna kaksi kertaa maarata-ajot, jotka tuovat myös ei-hevosihmisiä paikalle. Pilvenmäellä on järjestetty myös useat koiranäyttelyt.  

 

 

Toiminnanjohtaja Elina Hirvonen 

Elina on 1989 syntynyt hevosperheen tyttö Ypäjältä. Hän on valmistunut agrologiksi Mustialasta vuonna 2011.  Tällä hetkellä hän toimii Pilvenmäen raviradan toiminnanjohtajana. Elinan koulutukseen kuuluu myös medianomin opinnot, graafisen- suunnittelun erikoisammattitutkinto, Haaga Helian avoimen AMK:n urheilumarkkinoinnin opinnot. Tällä hetkellä Elinalla on käynnissä agrologin YAMK-tutkinto.  Elina aloitti toiminnanjohtajana 2016.  

Elinan työpäivät on hyvin vaihtelevia, ja työnkuva kattava. Ei voi sanoa, että hänellä olisi normipäivää. Ainoa “rituaali” on soittaa joka aamu puhelu Forssan seudun Hippoksen puheenjohtajalle Isto Mäki-Tulokkaalle 7.30-8.00 Elinan ajellessa töihin. Muuten työnkuva vaihtelee päivästä toiseen. Välillä huolehditaan ravipäivien ilmoittautumisista, vapaaehtoisten työnkuvista, henkilökunnan hankkimisesta, palkanmaksusta ja laskuista tai saatetaan nikkaroida lähtörata taulua.  Elina käy myös puhumassa erilaisissa tapahtumissa, mm. Hevosmatkailualan brunssilla tai hänet saattaa tavata esimerkiksi vetämässä raviliigojen tapaamista Pilvenmäellä.  

Leave A Reply