Yrtit, salaatit, retiisit ja kesäkurpitsat kasvavat hyvää vauhtia keskellä kaupunkia

0

21 hämeenlinnalaista kaupunkiviljelijää tai -viljelyporukkaa laittoivat kädet multaan ja ryhtyivät kasvattamaan lähiruokaa kaupunkiympäristössä kesäkuun alussa. Mitä kaupunkiviljelijöiden sadoille kuuluu nyt? Mitä säkkeihin laitettiin ja mikä on aiheuttanut eniten päänvaivaa? Kokosimme kuvia ja kuulumisia Hämeensaareen kaupunkiviljelykokeilusta, skrollaa alas!

Vehreät säkit rivistössä

Reilussa kuukaudessa kasvu on ollut hurjaa, ja säkit ovatkin jo ylitsevuotavan vehreitä. Ensimmäisiä sadonkorjuita on saatu jo ainakin salaateista, yrteistä, lehtikaalista ja retiisistä. Myös perunat ja kesäkurpitsat tuottavat satoa aivan lähiaikoina. Muun muassa tomaatit, maissi ja porkkanat antavat vielä odottaa satoaan myöhemmälle kesään.

 

Alkukesän viljelysäkit vielä ilman kasvustoa
Vesisäiliöt reunustavat säkkiviljelyaluetta. Idänpään vapaapalokunta täyttää säiliöt tarpeen mukaan.

Kaupunkiviljelijöille tarjottiin viljelysäkit kasvualustoineen Hämeensaaressa sekä ohjeet alkuun pääsemiseksi. Taimet ja siemenet viljelijät ovat tuoneet itse. Viljelijöiden tukena on viljelyvalmentaja, jolta saa viikoittaisen infopaketin viljelyyn liittyen ja joka on viikoittain tavattavissa paikan päällä Hämeensaaressa.

 

Säkkejä rivistössä, kun kasvusto oli vielä nuorta

Yhteensä viljelysäkkejä on 21 ja hämeenlinnalaisia viljelöitä kolmisenkymmentä lapsista senioreihin. Joukossa on mm. pariskuntia, sisaruksia, kaveruksia, lapsiperhe ja yksittäisiä kaupunkiviljelijöitä.  Viljelijöiden suureksi iloksi toistaiseksi säkit ovat välttyneet ilkivallalta, joskin tuholaisten mieltymys lehtikaaliin on aiheuttanut päänvaivaa. Erityisesti kirvat ovat löytäneet Hämeensaareen lehtikaaliapajille.

 

Säkissä kasvaa ja pursuaa yli mm. kesäkurpitsa ja yrtit

Säkkiviljelydemo on osa HAMKin Kaupunkiviljelystä järkiruokaa-hanketta. Hankkeessa kehitetään hajautetun ruuan tuotannon tapoja, tiloja ja paikkoja kaupunkirakenteessa. Ympäristöministeriön Ravinteiden kierrätyksen (Raki2) ohjelman mukaisesti hanke edistää ravinnekierrätyksen tunnetuksi ja hyväksytyksi tekemistä. Hämeensaaren säkkiviljely toteutetaan yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kanssa.

 

Kirjoittajat: Tuomas Kuvaja, Inka Stormi
Kuvat: Tuomas Kuvaja

Leave A Reply