Hämeen ammattikorkeakoulussa kehitetyt älyhihat esittelyssä Dutch Design Weekilla

0

Hämeen ammattikorkeakoulussa on kehitetty innovatiiviset älyhihat, jotka on suunniteltu edistämään e-urheilijoiden tiimihenkeä ja parantamaan urheilusuoritusta. Spiritus Ludi ja Ripple -älyhihat luovat toisistaan kaukana olevien pelaajien välille yhteyttä ja positiivisia tunteita. Tämä huippuluokan teknologia on kehitetty Hämeen ammattikorkeakoulussa, ja nyt se saa ansaitun huomion Dutch Design Weekilla.

Spiritus Ludi: Vahvaa yhteyttä ja tiimihenkeä e-urheilujoukkueille

Kuvassa teksti: Entä jos voisimme heittää ylävitoset etätiimin kanssa?Spiritus Ludi on miellyttävä älyhiha kohottavien kosketuseleiden viestintään e-urheilujoukkueessa. Spiritus Ludi tarkoittaa kuvaavasti pelin henkeä. Tavallisessa urheilussa, kuten NBA-koripallossa, parhaat joukkueet käyttävät enemmän kohottavia kosketuseleitä, kuten ylävitosia, nyrkkitervehdyksiä ja olalle taputuksia kuin heikommin suoriutuvat joukkueet. E-urheilu on etäurheilua, jossa joukkueet harjoittelevat ja kilpailevat paljon etäällä toisistaan.  Spiritus Ludi mahdollistaa tsemppaavat kosketuseleet e-urheilujoukkueiden etätilanteisiin. Kun pelaaja taputtaa hihaa, se lähettää pienen kannustavan väreilyviestin jokaisen joukkueen jäsenen hihaan. Älyhiha on yhdistetty mobiilisovellukseen, joka huolehtii viestinnästä pelaajien välillä. Spiritus Ludi on kehitetty yhdessä yli sadan e-urheilijan kanssa. Sitä on testattu useissa e-urheilujoukkueissa; älyhihan käyttö vahvistaa pelaajien välistä yhteyttä, tiimihenkeä ja myönteisiä tunnekokemuksia.

Tuntui, että pysyi paljon enemmän positiivisena se pelaaminen. Kaikki ainakin hymyilivät sen jälkeen, kun pari iskua tuli. Hiha tuo energiaa ja motivaatiota joukkueelle. Tuli enemmän palautetta tiimiltä, kuin mitä olisi tullut ilman hihaa.  Kyllä siitä tuli enemmän sellainen läheinen tunne.

Ripple: Rauhoittavaa yhteyttä ja yhteistyötä

Entä jos meillä olisi parempi tiimihenki hengittämällä samaan rytmiinRipple on älyhiha, joka kosketuksen avulla auttaa e-urheilujoukkueen jäseniä rauhoittamaan ja samanaikaistamaan hengitystä. E-urheilijat voivat kokea voimakasta stressiä, jännitystä, ahdistusta sekä liian korkeaa innostusta ennen peliä ja sen aikana. Näillä tekijöillä on vaikutusta joukkuehenkeen ja suorituskykyyn. Ripple on toispuoleinen älyhiha, joka väreilevästi silittää pelaajan käsivartta ohjaten samalla rauhoittamaan hengitystä väreilyn tahtiin. Rippleä käytetään ennen peliä ja kierrosten välisillä tauoilla. Kun silittävä väreily on päällä, koko joukkue hengittää samaan rytmiin. Tämä vähentää stressitasoja ja voi vahvistaa pelaajien välistä yhteyttä, yhteistyötä sekä suorituskykyä.

Dutch Design Week: Pohjois-Euroopan suurin muotoilutapahtuma

Dutch Design Week on vuosittain järjestettävä Pohjois-Euroopan suurin muotoilutapahtuma, joka esittelee yli 2000 suunnittelijan töitä ja ideoita yli 350 000 vierailijalle ympäri maailman. Viimeisten 20 vuoden aikana festivaalilla ovat korostuneet niin tulevaisuuden suunnittelu kuin suunnittelun tulevaisuus. Dutch Design Week 2023 järjestetään 21.10.-29.10. Eindhovenissa, jota pidetään Alankomaiden muotoilupääkaupunkina.

Linkki: Spiritus Ludi ja Ripple -älyhihat Dutch Design Weekilla

Lisätietoja ja yhteydenotot:

Satu Jumisko-Pyykkö
Tutkijayliopettaja, dosentti, HAMK Smart -tutkimusyksikkö
+358503522837
satu.jumisko-pyykko@hamk.fi

Heidi Kerkola
Projektipäällikkö, kehittämisasiantuntija, HAMK Smart -tutkimusyksikkö
+358503410263
heidi.kerkola@hamk.fi


Spiritus Ludi – Spirit of the Game in Esports

Smart sleeves foster social connection between e-sport players when gaming remotely.

The two smart sleeve products enhance social connection of remote e-sport teams. Spiritus Ludi energises players using “digital high-fives”, while Ripple promotes calmness with synchronised breathing in a team using gentle touch. The development is done at Häme University of Applied Sciences.

What if we could share digital high fives within a remote team?

Spiritus Ludi is a smart sleeve for sharing encouraging touches in remote e-sport teams.

The best performing sports teams express more social touch gestures such as high fives, fist bumps, and taps than lower performing teams. In e-sports, even on a professional level, teams train and compete far from each other. Spiritus Ludi enables touch gestures in remote e-sport teams. It is a smart sleeve which sends and receives touches in real time. When a player taps the sleeve, it sends a touch message to all team members’ sleeves. The sleeve is connected to a mobile app which takes care of the touch communication between the players. Spiritus Ludi has been tested with several e-sport teams. It elevates connection and promotes positive emotions between players.

Imagine if we could enhance our team spirit by synchronising our breathing.

Ripple is a smart sleeve which guides an e-sport team to synchronous calm breathing by touch.

E-sports players often experience high stress levels, nervousness, anxiety, and excitement prior and during a match. These have a negative impact on team spirit and performance. Ripple is a smart short sleeve which assists using touch to calm breathing in a team. The sleeve gently strokes the arm of the player when it is turned on prior to or during the breaks of a game by the coach. When Ripple is on, the team breaths along with the stroking movement in a synchronous rhythm. This reduces stress levels, promotes a stronger connection between players, and improves co-operation and performance.

For more information and inquiries:

Satu Jumisko-Pyykkö
Principal Research Scientist, docent, HAMK Smart Research Unit
+358503522837
satu.jumisko-pyykko@hamk.fi

Heidi Kerkola
Project Manager, Development Specialist, HAMK Smart Research Unit
+358503410263
heidi.kerkola@hamk.fi

Spiritus Ludi on kehitetty 
Puettavan älykkyyden osaamisen kehittäminen -hankkeessa (EAKR, 10/2020-5/2023).

Yhteistyötä on tehty
Pirkanmaan kestävien ja älykkäiden tekstiilien osaamis- ja innovaatioekosysteemi -hankkeen (EARK, 9/2021-8/2023) ja Tampereen yliopiston kanssa.

Spiritus Ludi was developed in a “Developing competence in smart wearables” project (Funded by European Regional Development Fund, 10/2020-5/2023) in collaboration with ”Innovation and competence ecosystem in Tampere region for sustainable and smart textiles” project (ERDF, 9/2021-8/2023) and Tampere University.

Leave A Reply