Kävimme tutustumassa kanta-hämäläisten yrittäjien kanssa ohjelmistotalo Vincit Oyj:n, joka on saanut palkintoja Suomen- ja Euroopan parhaat työpaikat -kisoissa. Retken tarkoituksena oli saada työhyvinvointiin liittyviä vinkkejä hyvin menestyneestä firmasta. Vincitin toiminta on avointa ja yritys panostaa yksilöiden johtamiseen. Vincitille tärkeänä arjen rakentamisen ajatuksena on edelleen yrityksen alkuaikojen oivallus: Maanantaina ei saa v*tuttaa tulla töihin!
Vincit työllistää tällä hetkellä vajaat 500 henkilöä eri paikkakunnilla Suomessa. Ohjelmistotalo on kasvanut vauhdikkaasti. Pääsimme vierailemaan Tampereen toimistolla, jossa on töissä noin 180 henkilöä. Yrityksen perusta on itseohjautuvat solut, jotka organisoivat oman projektinsa yhdessä sopien.
Kanta-hämäläisen vierailuporukan otti vastaan henkilöstöpuolen Krista Huhta-Aho, joka kertoi Vincit arvoista ja yrityksen toiminnasta.
- Haluamme tarjota työntekijöillemme merkityksellistä työtä. Toivomme tietenkin, että henkilön ”liekki palaa” tekemälleen työlle ja hän kokee sydämestään tekevänsä mielekästä työtä. Ajatusta herätellään jo rekrytointi- ja perehdytysvaiheessa, kertoo Passionate Specialist eli henkilöstöasiantuntija Krista Huhta-Aho Vincitistä.
Vincitin organisaatiokulttuurissa jokainen työntekijä on yksilö. Työntekijöillä on erilaisia elämänvaiheita menossa omassa elämässään ja silloin työnantajan on hyvä tiedostaa mahdolliset joustamisen tarpeet.
- Omaa työkuormaa voi vähentää esim. ruuhkavuosina, jos siltä tuntuu. Vincitissä tehdäänkin 3-5 päiväistä viikkoa työntekijän oman valinnan mukaan. Myös etätyö ja muut joustavat järjestelyt ovat käytössä. Noin viidennes työntekijöistä hyödyntää lyhennettyä työaikaa tällä hetkellä. Työntekijöiden arjen sujuminen ja mielekkääksi kokema työ on myös yrityksen etu!, Krista kertoo.
LaaS– Leadership as a Service
Vincitin erikoisuus on yrityksen omaan toimintaan kehitetty johtamisjärjestelmä, jota myydään nykyään myös muille organisaatioille. LaaS eli Leadership as a Service on palvelu, jossa johtamisjärjestelmä on käännetty ylösalaisin. Työntekijä valitsee LaaS palveluista kulloinkin tarvitsemansa palvelun. Valittavina teemoina ovat muun muassa hyvinvointi, oman osaamisen kehittäminen, oma ura ja liiketoiminta. Palvelutarjottimella on 123 eri LaaS-tuotetta, josta työntekijä voi valita.
- Palvelu voi olla esimerkiksi vanhemman työntekijän mentorointi, personal trainerin ohjaus, johtajan talouskatsaus, psykologin vastaanotto jne. Palvelupyyntöön vastataan nopeasti. Palvelu voidaan tuottaa Vincitin omin voimin tai jonkun yhteistyökumppanin avulla, sen mukaan mitä työntekijä toivoo, Krista kertoo.
KVAAK-malli ja muita vinkkejä
Vincit satsaa työntekijöiden perehdytykseen. Käytössä on oma perehdytys -työkalu, jonka käyttö alkaa heti työsopimusvaiheessa. Uusi työntekijä pääsee nopeasti kärryille, koska saa ennen työn aloitusta jo etukäteismateriaalia, johon voi tutustua. Ensimmäisen päivän ja viikon ohjelma on hiottu. Uudelle henkilölle valitaan tukihenkilö ”Buddy”, joka auttaa käytännön asioissa esim. IT-järjestelmissä jne. Lisäksi järjestetään kaikille uusille Vincitiläisille perehdytyspäivät.
- KVAAK eli kannusta, välitä, arvosta, auta ja kiitä -malli on Vincitiläisille tuttua. Työkaveria voi kiittää ja kehua julkisesti. Tiloihin on rakennettu Jorma Uotista mukaillen ”Ei huano” –seinä, johon voi kirjoitella työkaverin onnistumisista!, Krista kertoo.
Maanantaisin pääsee tutustumaan työkavereihin kahvitauolla hiukan uudella tavalla. Silloin työntekijät kertovat työajan ulkopuolisista jutuista, harrastuksista ja intohimon kohteistaan.
- Vincitin toiminta on yhteisöllistä sekä töissä että työajan ulkopuolella, jolloin järjestetään myös paljon yhteistä puuhaa. Yhdessä voidaan lähteä kokkailemaan tai johonkin tapahtumiin. Lisäksi kerran vuodessa kaikki halukkaat voivat osallistua koko firman yhteiseen Team Building Seminariin, joka on yhteinen ulkomaanreissu. Matkan fokuksena on viettää työkavereiden kanssa aikaa ja tutustua heihin paremmin. Myös perheille järjestetään oma perhe-TBS ja halutessaan työntekijät voivat osallistua vaikka molempiin tapahtumiin, kertoo Krista Huhta-Aho.
Kanta-hämäläiset vierailijat olivat erittäin tyytyväisiä vierailuun. Bussissa kerätyssä palautteessa Vincit sai hyvää palautetta, mm.:
- Vaikuttavat tilat.
- Mahdollisuus tehdä työtä oman rytmin mukaan.
- Ratkaisukeskeisyys, arvostus, ihmisyyden ja erilaisuuden kunnioitus. Aitous. Pois pönötys. Ihminen on kokonaisuus. Tilojen merkitys.
- Loistava kohde. Paljon hyvää!
- Kiitos antoisasta ja inspiroivasta päivästä!
Innostu työssä-hanke on ESR-rahoitteinen pk-yritysten työhyvinvoinnin lisäämiseen liittyvä hanke Kanta-Hämeessä. Hanketta rahoittavat Hämeen Ely-keskus ja HAMK. Hankkeessa on mukana 17 yritystä alueelta.
Kysy lisää: Kirsi Sippola, Hämeen ammattikorkeakoulu, kirsi.sippola@hamk.fi, 0505745063, www.hamk.fi/innostu