Aktiivinen pyöräily tuo lisää virkeyttä ja terveyttä, ja myös mielekästä tekemistä kaiken ikäisille. Aktiivinen työmatkapyöräily on omiaan kannustamaan liikkumaan myös eläköitymisen jälkeen huomattiin Turun yliopiston tutkimuksessa. Kokemusten kuuntelu on tärkeää kehittämisessä. Myös mittaus kannustaa liikkeelle ja edistää myös pyöräilyn kehittämistä.
Hämeenlinnan torilla ja Kiipulassa Janakkalassa järjestettiin elokuussa 2020 Hämeen pyöräilyohjelmaa varten pop up -työpajat teemasta “Mikä innostaa pyöräilemään?”. Tavoitteena oli kerätä kommentteja, toiveita ja omakohtaisia kokemuksia erilaisilta ja eri ikäisiltä ihmisiltä. Osallistujia oli yhteensä yli 150 ja motivaatiot pyöräilyyn vaihtelivat paljon.
Suosituimpien pyöräilyyn kannustavien tekijöiden joukossa olivat hyvät reitit ja päällysteet, kauniit maisemat ja raikas ilma. Luonnonläheisyys ja maastopyöräily kiinnostivat monia. Toiset kulkevat työmatkansa ja arkimatkansa pyöräillen. Pyörämatkailu, lähiretkeily ja lähiseudun kohteet kiinnostivat. Pyöräillen kerrottiin kohtaavan enemmän tuttuja ja on helpompi pysähtyä juttelemaan. Toiset pyöräilevät mielellään isommalla porukalla ja kaipaavat seuraa retkilleen. Jotkut halusivat omaa laatuaikaa. Pyöräillen kuljetaan myös mökille.
Uusi pyörä tai hyvin huollettu ja rullaava pyörä kannusti liikeelle. Sähköpyörät olivat tuoneet lisää vauhtia ja pituutta retkiin, uskallusta lähteä liikkeelle ja lisää kilometrejä. Erikoispyörät esim. kolmipyöräiset pyörät toivat varmuutta ajoon.
Toivottiin parempaa infraa, merkittyjä reittejä, hyviä karttoja ja esitteitä. Uudet päällysteet saivat kiitosta ja reunakivien poistoa toivottiin useaan kertaan. Kauniit elämykselliset reitit kannustavat lähtemään liikkeelle. Maisemasiltoja ehdotettiin useaan paikkaan. Ohjattuja retkiä toivottiin myös, uudet reitit ja kohteet kiinnostivat ja yhteisretkellä ajaminen koettiin turvallisemmaksi.
Hämeenlinnan kaupunki kannustaa työntekijöitään pyöräilemään lahjoittamalla polkupyöriä pitkästä palvelusta. Kaupungin henkilöstö saa myös halutessaan lainaa uuden pyörän ostamiseen. Monet ovatkin käyttäneet tätä etuisuutta sähköpyörän hankintaan. Hämeenlinnan kaupungin fysioterapeuteille on hankittu erikoispyöriä käytettäväksi kuntoutuksessa. Yhteinen retki sähkäavusteisella pyörällä ulkoilmaan virkistää ja motivoi liikkumaan.
Myös monenlainen mittaus voi motivoida liikkumaan ja pyöräilemään. Toiset kirjaavat kilometrejä Kilometrikisaan. Osa kerää kaikkien lenkkien tiedot erilliseen seurantataulukkoon. Pyöräilyn kehittämisen parissa seurataan yleisiä mittareita pyöräiljöiden määristä ja niistä näkyykin pyöräilyn suosion kasvu. Mittareita voidaan käyttää myös pyöräilyinfran laadun mittaukseen, kunnossapidon ja kehittymisen seurantaan. Koska hyvät reitit kannustavat liikkeelle, myös reittien laatua on hyvä seurata. Jatkossa otetaan mallia Hollanista ja HAMKissa alkaa selvitys miten kokemuksia pyöräilyn mittaamisesta voitaisiin hyödyntää Kanta-Hämeessä.
Vuoden 2020 pyöräilyviikko loppuu 13.9.2020. Kehitystyö pyöräilyn parissa jatkuu Kanta-Hämeen pyöräilyohjelma -hankkeessa, Työpaikkojen liikkumisen ohjaus Hämeenlinnassa -hankkeessa ja Liikenne 4.0 -hankkeessa. Hyvät pyöräilyn olosuhteet tehdään yhdessä hyvällä yhteistyöllä kaikkien sidosryhmien kanssa. Toivottavasti vuoden 2021 pyöräilyviikkoa pääsemme viettämään ensi toukokuussa ilman koronan rajoitteita.
#Hämepyöräilyohjelma
#pyöräilyviikko2020
#tawastcc
LINKIT
Hämeelinnan kaupunki – Polkupyöriä pitkästä palveluksesta
Mallia Hollannista mittaamiseen: pyöräilyn tuloskortti / Cycling dashboard
Minna Takala Tawast Cycling Clubin puheenjohtaja ja Pyöräliiton perustajajäsen