Puhtia yrityksen kansainväliseen kasvuun opiskelijoiden avulla

0

100% suomalaisia neuletuotteita valmistavan Jaana Huhtanen Design -yrityksen perustanut Jaana Huhtanen osallistui Häme Smart Growth -hankkeen sprintteihin hakien niistä apua yrityksensä kansainväliseen kehittämiseen.

Jaana Huhtanen Design on valmistanut suomalaisia neuletuotteita jo vuodesta 1999 lähtien. Hänellä on siis alan vankka kokemus jo vuosikymmenten ajalta. Yrittäjän arjessa on kuitenkin paljon tekemistä, eikä apu liiketoiminnan kehittämisessä ole pahitteeksi. Siispä Jaana päätti lähteä mukaan Häme Smart Growth -hankkeen puitteissa järjestettäviin sprintteihin, joissa HAMKin International Business -koulutuksen kansainväliset opiskelijat ratkoivat hänen liiketoimintansa haasteita ja antoivat hänelle neuvoja liiketoiminnan kehittämiseksi.

Sprintit ovat lyhyitä opiskelijaprojekteja, joissa yrittäjä antaa opiskelijoille yrityksen kehittämiseen liittyvän haasteen, jota opiskelijat työstävät ryhmissä opettajan ohjauksella.

Some- ja verkkosivuapua sekä liiketoiminnan laajennusta ulkomaille

Jaana osallistui kahteen eri sprinttiin. Ensimmäisessä keskityttiin yrityksen digitalisaatioon. Siinä opiskelijat avustivat Jaanaa sosiaalisen median markkinoinnin kanssa, sekä tekivät suunnitelman yrityksen verkkosivujen uudistamiseksi. Toisessa sprintissä etsittiin yrityksille uusia markkinoita ulkomailta.

Jaana Huhtanen Designillä on ollut asiakkaita ulkomailla jo pitkään, mutta niitä voisi aina olla enemmänkin. Kiinnostusta suomalaiseen ja skandinaaviseen designiin maailmalta löytyy hyvin, mutta asiakkaiden tavoittaminen ei ole aina helppoa. Opiskelijat tutkivat potentiaalisia markkinoita, ja keskittyivät muutamaan potentiaalisimpaan. He tekivät suunnitelman myynnin edistämiseksi kyseisillä markkinoilla.

”Opiskelijat olivat hyvin ahkeria ja sain sprinteistä paljon materiaalia, jota voin käyttää jatkossa”, Jaana kiittelee.

Odottamattomia hyötyjä

Hän on saanut sprinteistä muutakin hyötyä. ”Olen yksinyrittäjä, vaikka minulla laajat verkostot onkin. Teen siis pääosin töitä yksin. Oli hyvin virkistävää olla tekemisissä ahkerien opiskelijoiden kanssa, siitä sai energiaa ja boostia omaan työhön! Opiskelijoiden tekemät tutkimukset antoivat myös selkeyttä omiin suunnitelmiin ja ideoihin”, Jaana summaa kokemuksiaan.

Jaana löysi sprinttien pariin Linnan Kehityksen järjestämissä Kohti kansainvälistä menestystä -koulutuksissa. Ne ovat osa Häme Smart Growth -hanketta, kuten HAMKin tuottamat opiskelijasprintitkin. ”Suosittelen lämpimästi tällaisiin projekteihin lähtemistä, kokemukseni oli antoisa kaikin puolin!” kuuluvat Jaanan terveiset muille yrittäjille.

Sprintit on toteutettu osana Euroopan unionin osarahoittamaa Häme Smart Growth -hanketta, joka on yhteishanke Linnan Kehityksen ja Hämeen ammattikorkeakoulun välillä. Hankkeen aikana kehitetään yrityksille Kohti kansainvälistä menestystä -ohjelma.

Comments are closed.