Groningen, jokaiselle jotakin

0

Groningeniin saapuminen tapahtui ajamalla Ruotsin, Tanskan ja Saksan läpi. Matkan pystyisi ajamaan yhden päivän aikana, mutta koska asuntomme oli saatavilla vasta viikon päästä saapumisestamme, päätimme pysähtyä matkalla yöksi Saksan Flensburgiin, sekä noin 40 minuutin matkan päässä Groningenista, Oude Pekelassa. Loput yöt vietimme Groningenin keskustan läheisyydessä eri Airbnb majapaikoissa.

Majapaikat Groningenin keskustassa ovat hintavia, mutta autolla matkustaminen mahdollisti yöpymisen hieman kaupungin ulkopuolella. Parhain tapa tutustua paikallisiin ihmisiin ja nähdä alankomaalaisia koteja oli todellakin yöpyä eri perheiden luona. Yleisesti ottaen paikalliset olivat erittäin mukavia ja kiinnostuneita ”vieraistaan”.

Airbnb majapaikka Oude Pekelassa.

Asettumista uuteen kotiin ja ympäristöön

Vihdoinkin päivä koitti, kun pystyimme muuttamaan tulevaan kotiimme. Tapaaminen vuokranantajien kanssa sujui hyvin ja saimme jopa tuliaislahjaksi pullon viiniä. Asunto oli juuri sitä, mitä meille oltiin luvattu. Vaikka asunnon sijainti kouluun nähden ei ehkä ollut ihanteellisin niin asunnosta ei ollut valittamista. Autollemme löytyi ilmainen parkkipaikka aivan asunnon vierestä kadulta, paljon puistoja tyttärellemme sekä kaksi hyvänkokoista ruokakauppaa.

Suurimpia yllätyksiä hollantilaisessa kulttuurissa verrattuna suomalaiseen oli se, että täällä lapset aloittavat koulunkäynnin jo nelivuotiaina. Tyttäreni ehti täyttämään neljä juuri ennen reissuun lähtöä. Onneksi tyttärelleni löytyi kansainvälinen koulu sekä mahdollisuus koulun jälkeiseen hoitoon aivan koulun vierestä jos omat opiskeluajat olisivat pidemmät kuin tyttären puoli yhdeksästä kolmeen kestävät koulupäivät. Hoitopaikassa tosin käytetään pääkielenä hollantia eikä englantia. Kaikki palvelut, hoitopaikat sekä koulu ovat maksullisia Alankomaissa myös opiskelijoille toisin kuin Suomessa.

Kansainvälinen koulu ei tosin jäänyt tyttäreni ainoaksi kouluksi. Groningenista löytyy myös aivan oma Suomi-koulu lapsille, joka järjestää toimintaa kahden viikon välein sunnuntaisin. Tämä avasi tyttärelleni jotain tuttua ja turvallista, hän pääsi leikkimään suomea puhuvien lasten kanssa! Sekä itselleni, kun pääsin tutustumaan suomalaisiin perheisiin, jotka asuvat Hollannissa pidempään tai ihan pysyvästi.

Helpottaakseni tyttäreni asettumista uuteen asuinpaikkaan pyysin omaa isääni tulemaan Groningeniin ensimmäiseksi kuukaudeksi. Tästä oli erittäin suuri apu, kun tyttäreni ei joutunut aloittamaan heti alkuun myös hollantilaista päiväkotia sekä me pääsimme poikaystäväni kanssa osallistumaan erilaisiin opiskelijatapahtumiin iltaisin.

Lastentapahtuma lähileikkipuistossa.
Katukuvaa viihtyisästä Flensburgista.

Elämää Groningenissa

Groningenia voisi kuvailla kompaktiksi kaupungiksi, koska kaikkialle pääsee 15 minuutin pyöräilyllä. Pyörä kuuluu ehdottomasti tärkeimpiin hankintoihin Groningeniin saapuessa. Pyörän voi joko ostaa tai vuokrata käyttöönsä. Pyörän vuokraaminen on erittäin helppo ja näppärä ratkaisu, jos viipyy Groningenissa vain puoli vuotta. Groningenista löytyy kaikki mitä isommista kaupungeista; paljon ravintoloita ja kahviloita, kattava ostoskatu sekä loistava kasvis-/lihatori joka tiistai, perjantai ja lauantai.

Opiskelijoille Groningen on kuin taivas, koska Groningenin asukkaista jopa neljäsosa on opiskelijoita. Groningen tarjoaa opiskelijoille paljon erilaisia opiskelijajuhlia melkein päivittäin ja pienen kaupungin keskustassa kadut ovat täynnä ihmisiä istumassa iltaa jokaisena päivänä. Itse kuvailisin Groningenissa järjestettyjä opiskelijajuhlia hillitymmiksi kuin Suomessa tapahtuvia rientoja.

Opiskelun ja juhlimisen ohella Groningenissa on mahdollista osallistua erilaisiin harrastuksiin. Liikuntaharrastuksia varten ehdottomasti paras vaihtoehto on ACLO, joka tarjoaa erilaisia kursseja sukelluksesta purjelentoon. ACLO jäsenyys maksaa 49,95 euroa puolelta vuodelta ja vuosi maksaa 59,95 euroa opiskelijoille. Jos kursseille osallistuminen ei ole juttusi, ACLO mahdollistaa jäsenillensä osallistumisen myös ns. vapaille tunneille, joihin voi osallistua ilman varauksia.

Maailman korkein kiipeilyseinä, Excalibur Tower.

Itse suoritin seinäkiipeilyä varten tarvittavan Lead-varmistukortin ACLO -kurssilla, mikä tuli huomattavasti edullisemmaksi kuin Suomessa. Kiipeilykurssin ohjaajat olivat erittäin mukavia ja antoivat myös tyttäreni osallistua kurssille. He jopa toivat hänelle omat valjaat ja kiipeilykengät käytettäväksi. Olen osallistunut myös parille muulle kurssille ACLOn kautta ja ne ovat olleet juuri sitä mitä kurssikuvauksissa lupailtiin.

Energy Academy

Energia-alan opiskelijoille Groningen tarjoaa myös Zernike kampuksella ilmaisia luentoja, oppitunteja sekä retkiä erilaisiin energia-alaan liittyviin yrityksiin. Näitä tapahtumia järjestetään melkein joka viikko ja ne ovat olleet toinen toistaan mielenkiintoisempia. Osallistumalla tarpeeksi useaan Energy Academy Europen tapahtumaan sekä suorittamalla tarpeeksi opintopisteitä voi saavuttaa Energy Academy todistuksen.

Tämän lukuvuoden suurin Energy Academy matka on neljän päivän vierailu Pariisiin ja Brysseliin, missä on mahdollisuus päästä tapaamaan useita kansainvälisiä järjestöjä energia-alan saralta. Päästääkseen Pariisi-Bryssel matkalle hakijoiden täytyi lähettää motivaatiokirje sekä esittää kolme kysymystä, mitkä haluaisi esittää matkan aikana. Kysymykseni ja motivaatiokirjeeni taisivat tehdä työnsä, koska ansaitsin paikkani tälle mahtavavalle matkalle! Matka järjestetään tammikuun lopussa, joten pääsen lopettamaan opiskeluni Groningenissa tyylillä sekä verkostoitumaan viimeisen kerran ennen paluutani takaisin Suomeen.

Leave A Reply