Yritysprojekteissa tsemppaaminen kannattaa – niistä voi löytyä tulevaisuuden työpaikka!

0

Opiskelu HAMKissa on hyvin käytännönläheistä ja projekteja tehdään paljon myös oikeille yrityksille. HAMKin liiketalouden alumni Henry Mäkelä kertoo omista kokemuksistaan opintojen, projektien ja työharjoitteluiden parissa.

Kuka olet ja mitä opiskelit HAMKissa?

Olen Henry Mäkelä, HAMKin liiketalouden alumni. Pääaineenani oli markkinointi ja sivuaineina liiketoiminnan kehittäminen ja henkilöstöjohtaminen. Aloitin opintoni 2008 tai 2009, siitä on niin kauan, etten enää tarkkaan muista! Mutta opinnäytetyön kirjoittaminen venähti, kun menin töihin opintojen ohella, ja valmistumiseni hieman myöhästyi.

Työskentelin opintojen aikana osa-aikaisena työntekijänä M-Componentsilla tekemässä hitsausta ja laserleikkausta. Siinä kohtaa, kun päiväopinnot loppuivat ja minulle jäi vain opinnäytetyön tekeminen jäljelle, pääsin kokoonpanopuolen esimiestehtäviin. Työ oli vaativaa ja sesonki oli silloin kiireinen, niin aikaa jäi vähemmän opinnäytetyölle. Oppari tuli kuitenkin kirjoitettua lopulta valmiiksi, mistä iso kiitos opettajalleni Riitta Ikoselle, joka potki minua eteenpäin!

Miten päädyit HAMKiin opiskelemaan?

Alun perin olin lähteä opiskelemaan Tampereelle tätä samaa alaa, mutta suunnitelmat muuttuivat, ja päädyinkin tänne Hämeenlinnaan ja HAMKiin. Kuulin muutamalta täällä opiskelevalta kaveriltani, että HAMK on hyvä opiskelupaikka ja Hämeenlinna kaupunkina kiva.

Mitä teet nykyään?

Olen Yellow Servicellä aluemyyntipäällikkönä. Neljäs vuoteni tämän firman leivissä lähti juuri käyntiin. Olemme suhteellisen pieni yritys, missä kaikki tekee kaikkea. Itse vastaan Hyvinkää-Riihimäki-Lahti-Hämeenlinna-Lammi-Loppi -alueesta. Työ on kiireistä, mutta olen tykännyt tästä hommasta paljon.

Yellow Service toimittaa ammattisiivous-, puhtaanapito- ja desinfiointivälineitä kynsiharjoista autonpesuvehkeisiin, eli kaikkea siivoukseen liittyvää. Suurin osa kaupasta on yritysmyyntiä, eli toimimme ikään kuin tukkurina. Myymme myös ammattipuolen painepesureita esimerkiksi maatalousyrittäjille, korjaajille ja harrastajille, ja niitä menee ihan yksityisasiakkaillekin. Tämä ala on sellainen, ettei se vanhene. Hyvinä aikoina yritykset palkkaavat siivoojia siivoamaan, ja huonoina aikoina yritykset siivoavat itse. Mutta aina joku siivoaa. Desinfiointiaineet eivät välitä siitä, onko taloustilanne plussalla vai miinuksella.

Päädyin tänne töihin siten, että kun olin juuri saanut todistukseni HAMKista, tämä paikka tuli hakuun. En tiennyt puhtaanapidon aineista enkä alasta juuri mitään silloin. Vaatimuksena työnhakijalle oli kaupallinen korkeakoulututkinto, ja ajattelin että kun todistukseni on vielä lämmin tulostimesta, niin haempa tänne! Kävin muutamassa eri työhaastattelussa silloin, ja kun Yellow Serviceltä tuli soitto, että kiinnostaisiko tulla töihin, vaihdoin M-Componentilta tänne. Se tapahtuikin hyvään aikaan, sillä metallialalla alkoi juuri mennä huonosti.

Olen tyytyväinen, että pääsin koulutustani vastaavaan työhön, ja vielä esimiestehtäviin. Alkuun oli toki hankalaa, ja jouduin käyttämään paljon vapaa-aikaani kaiken uuden opetteluun, mutta nyt sujuu oikein hyvin. Etsimme paraikaa isompia tiloja ja lisää henkilöstöä, jotta saamme firmamme kasvamaan.

Mitä tässä työssä hyödyllisiä taitoja opit HAMKissa?

Tärkeimmät opit ovat varmaankin tulleet tiedon etsinnän, aikuisena olemisen ja ihmisten kanssa kanssakäymisen saralta. Teimme opiskeluaikana paljon projekteja oikeiden yritysten kanssa, mistä oppi sen, kuinka olla esimerkiksi Ruukin toimitusjohtajaan yhteyksissä. He ovat kiireisiä ihmisiä, eikä heille voi vain soittaa, että ”Moi, mä oon Henkka! Osta pesuri.”

Lisäksi opin HAMKissa työskentelemään tiimissä. Etenkin näin esimiesasemassa sitä osaa arvostaa, sillä täytyy osata delegoida tehtävät oikeille henkilöille ja ottaa kaikkien yksilölliset vahvuudet huomioon.

Meillä kävi paljon yrittäjiä luennoimassa, ja teimme heille erilaisia projekteja. Saimme näistä paljon yritysmaailman kontakteja. Olen aina tykännyt enemmän tiimityöskentelystä, kuin yksin puurtamisesta. Lisäksi harvoin bisneselämän projekteihin ja ongelmiin löytyy suora ratkaisu jostakin kirjasta. Siksi arvostan sitä, että opin HAMKissa kehittelemään ratkaisuja itse. Oli myös hienoa tehdä projekteja, joista on oikeille yrityksille oikeasti hyötyä.

Mielestäni tutkinnon suorittaminen kertoo ihmisestä enemmän sen, että hänellä on hermoja ja päätä saada se tutkinto suoritetuksi. Lisää oppia saa sitten työelämässä.

Millaisia projekteja teitte opiskelujen aikana?

Yksi mieleen jääneimmistä projekteista oli se, kun teimme Land Rover Experience Finlandille markkinointisuunnitelman, mikä johti siihen, että pääsin sinne työharjoitteluun ja myöhemmin myös töihin ajokouluttajaksi. Olen siellä itseasiassa edelleen satunnaisesti töissä. Se on hyvin mielenkiintoista hommaa, sillä olen ollut itse aina autoihmisiä. Lyhyesti selostettuna: jos ostat uuden Range Roverin, hintaan sisältyy ajokoulutus. Työnkuvaan kuuluu siis opettaa asiakkaalle, miten hänen autollaan voi ajaa maastossa. Järjestimme myös esimerkiksi safareita.

Palauttaessamme projektia yritykselle, jo silloin kysyttiin, että kiinnostaisiko työ siellä. Vastasin heidän myynnistä, markkinoinnista ja asiakashankinnasta työharjoitteluni ajan ja siitä jäin ajokouluttajaksi. Pääsin siis opintojen kautta töihin.

Mikä oli HAMKissa opiskelussa mielestäsi parasta?

Sain HAMKista ison liudan hyviä kavereita, jotka ovat elämässäni edelleen mukana. Lisäksi sain totta kai todistuksen, jolla pääsin sitä vastaavaan, tai itseasiassa hieman jopa vaativampaan ja palkkatasoa korkeammalla olevaan työhön, josta nautin paljon. Nämä ovat itselleni ehkä ne tärkeimmät asiat.

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Työni on todella kivaa ja tykkään siitä, enkä näe syytä vaihtaa työpaikkaa. Työni on vastuullista ja näyttää toki myös hyvältä CV:ssä. Tämä ala muuttuu jatkuvasti, ja vaikkei se ole ehkä se mediaseksikkäin ala, ei minua kiinnosta mitä muut siitä ajattelee. Tykkään olla ihmisten kanssa ja asiakkaiden kanssa työskentely on mielekästä. Yksikään päivä ei ole samanlainen, eikä työ ole pelkkää tietokoneella istumista. Lisäksi Yellow Servicellä on hyvä kasvuvaihe menossa. Jos homma joskus vaihtuu, niin mieluusti samankaltaiseen markkinointi- ja myyntityöhön. Ala on hyvin monipuolinen, ja siinä oppii jatkuvasti uutta.

Minkälaisia terveisiä haluaisit lähettää tuleville liiketalouden opiskelijoille?

Jos lähdet opiskelemaan, tee se tosissasi. Meidän luokalla oli alkuun sellaisia ihmisiä, jotka lopettivat opintonsa kesken ja jättivät projektit muiden harteille. Sellaiset ihmiset, jotka ovat esimerkiksi pyrkimässä lääkikseen ja ovat tulleet opiskelemaan tänne voin sillä mentaliteetilla, että lusitaan tästä nyt yksi vuosi pois alta, pilaavat muidenkin fiilistä. Toisilla taas on hyvin epärealistiset asenteet siitä, että heti opintojen jälkeen pääsee vaikka suuren mainostoimiston johtajaksi, ja kun tajuaa, ettei niin olekaan, ajattelee opintojen olevan aivan turhia.

Töitä joutuu tekemään ja tradenomeja valmistuu paljon, mutta osa valmistuneista on sellaisia, ettei homma oikeasti kiinnosta heitä. Täytyy siis itse olla ahkera ja käyttää niitä kontakteja, mitä opintojen aikana saa. Täytyy tehdä niitä projekteja ja olla itse yhteydessä yrityksiin, ja siten voi päästä parempiinkin hommiin. Kaiken voi oppia jos itseä kiinnostaa. Itse valitsimme tiimini kanssa projektiemme yrityksetkin sillä periaatteella, mikä meitä kiinnosti ja mistä voi olla tulevaisuudessa hyötyä.

Leave A Reply