Bakr Alqassab: polkuopinnoista potkua työelämään ja uuteen maahan sopeutumiseen

0

Bakr on Irakista Suomeen kaksi vuotta sitten muuttanut nuori mies, joka opiskelee nyt tietojenkäsittelyä polkuopintoina HAMKissa.

Tulin Suomeen lähes kaksi vuotta sitten maahanmuuttajana Turkin kautta. Ensimmäisen vuoteni täällä käytin opiskellen suomen kieltä. Olen opiskellut jo tutkinnon IT-alalla irakilaisessa yliopistossa, josta valmistuin 2014. Haluan kuitenkin nyt päivittää osaamistani ja saada paremmat edellytykset löytää koulutustani vastaava työpaikka Suomessa. Opiskelen nyt siis polkuopiskelijana, ja suoritan myös työharjoittelun HAMKissa.

Suomenkielen taitoa ja jalka työelämän oven väliin

Suoritan polkuopintoja, enkä koko tutkintoa siitä syystä, että kielitaitoni ei ole vielä parhaasta päästä. Minun tarvitsee opiskella suomen kieltä vielä lisää, ja ehkä tulevaisuudessa voin suorittaa koko tutkinnon. Olen myös hakenut jo montaa työpaikkaa, mutta kaikki yritykset haluavat työntekijöidensä puhuvan täydellistä suomea. Suomen kieltä on vaikea oppia, etenkin kun kirjoitettu ja puhuttu kieli on hyvin erilaista. Se on hyvin hämmentävää. Mutta yritän silti parhaani!

HAMKissa opiskelu on ollut mahtavaa. Kommunikaatio suomeksi ei ole kuitenkaan vaikeaa, sillä ymmärrän sitä jo hyvin. Puhetaitoni kaipaa vain vielä harjoitusta. Lisäksi koulutehtävien teko sujuu suomeksi hyvin. Google Kääntäjä on hyvä apu silloin, kun en täysin ymmärrä. Lisäksi minulla on todella mukavia opiskelutovereita, jotka auttavat jos en ymmärrä jotain. Opinnoissani teen paljon projekteja oikeille yrityksille, mikä mielestäni on todella hyvä asia. Saamme käytännön kokemusta jo opintoaikana, ja lisäksi kontakteja työelämään.

Opiskelutoverit ovat suuri apu sopeutumisessa

Alkuun opiskelutoverini olivat hieman ihmeissään minusta, varmastikin koska olen ulkomaalainen, eivätkä he tienneet miten minuun pitäisi suhtautua. Mutta alkukankeuden jälkeen kaikki ovat olleet todella mukavia ja avuliaita!

Olin itsekin alkuun hieman hukassa, sillä opiskelumaailma Suomessa on hyvin erilainen kuin Irakissa. Se on aivan uusi paikka ja uusi kulttuuri minulle. Mutta jo viikossa sopeuduin hyvin HAMKiin. Opiskelu Irakissa on hyvin erilaista kuin Suomessa, etenkin nyt sodan jälkeen.

Polkuopinnot mahtava mahdollisuus maahanmuuttajille

Mielestäni maahanmuuttajille ja pakolaisille pitäisi antaa selkeää avustusta ja ohjausta, sillä he ovat hukassa tullessaan uuteen vieraaseen maahan. Heitä voisi rohkaista tekemään asioita integroitumisen eteen. Esimerkiksi opiskelu tällä tavoin polkuopiskelijana on oikein hyvä keino päästä kiinni työelämään. Täällä myös oppii kieltä!

Haluaisin viimeisinä terveisinä sanoa sen, että tiedän meidän maahanmuuttajien ja pakolaisten olevan varmasti pelottavia monelle, mutta tulkaa silti rohkeasti juttelemaan ja tutustumaan! Suomalainen kulttuuri on meille aluksi outo ja tuntematon, mutta te voitte auttaa meitä sopeutumaan niin paljon paremmin!

Leave A Reply