Verneri Teppo valmistuu piakkoin artenomiksi HAMKin muotoilun koulutuksesta. Hän on Tanja-Maria Oulasvuoren ohella toinen jalkinemuotoilusta valmistuvista opiskelijoista, jotka saivat kuluneena keväänä stipendin muodossa tunnustusta Jalkineteollisuuden ammattikoulutuksen edistämissäätiöltä. Stipendin voi saada joko valmistuva jalkinemuotoilija tai saaja voi olla muuten jalkineopinnoissa menestynyt opiskelija. Verneri on erikoistunut street-henkisiin vapaa-ajan jalkineisiin ja lopputyönään hän suunnitteli kaupallisen sneaker-malliston Hullutyyli-brändille.
Esittele itsesi: kuka olet ja mitä teet tällä hetkellä?
Olen Verneri Teppo, Rovaniemeltä lähtöisin ja tällä hetkellä vaikutan Tampereella. Toimin myyjänä sneakereiden ja vaatteiden parissa The Athlete’s Foot ketjussa.
Mitä opiskelit?
Opiskelin Hämeen ammattikorkeakoulussa muotoilun koulutuksessa, jalkineen profiilissa.
Kuinka päädyit opiskelemaan jalkinemuotoilua?
Kaikki lähti oikeastaan puhtaasti mielenkiinnostani kenkiin. Otin selvää, kuinka voisin olla kirjaimellisesti tekemisissä kenkien kanssa. Halusin tietää niistä pintaa syvemmältä. Mahdollisuus löytyi lähempää kuin osasin arvatakaan: HAMK tarjoaa pohjoismaiden ainoana jalkinemuotoilun linjaa, joten päätin hakea opiskelemaan Hämeenlinnaan.
Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
En paljasta kaikkea, mutta tulevaisuudelta odotan esimerkiksi lopputyöhöni liittyvää jatkumoa sekä työntekoa. Sitä kautta toivottavasti uusia projekteja lähtee alulle.
Onko opiskelustasi HAMKissa ollut sinulle hyötyä urallasi?
Ehdottomasti on ollut hyötyä. Opinnot ovat antaneet ison ja kokonaisvaltaisen tietopankin muotoilun maailmasta. Jalkinealaan ja jalkineisiin liittyviä asioita olen oppinut monipuolisesti niin jalkineen kursseilla kuin myös jatkuvasti omatoimisesti opiskellen. Työssäni pyrin hyödyntämään tietotaitojani ja ymmärrystä tuotteista sekä jakamaan oppimiani asioita eteenpäin.
Työharjoittelut ovat minusta yksi asia, joihin opinnoissa kannattaa satsata. Parhaassa tapauksessa harjoittelun kautta voi aueta paljon mahdollisuuksia ja uusia ovia työelämään sekä verkostoihin, jotka tällä alalla ovat tärkeitä. Omalla kohdallani kävi niin, että ensimmäisen työharjoittelun suoritettuani sain jatkaa samassa paikassa palkkatöitä ja olen siitä lähtien tehnyt töitä opintojeni ohella. Koen, että opinnot ja työ ovat tukeneet hienosti toisiaan. Niiden kautta olen päässyt syventymään mielenkiinnon kohteisiini.
Mikä oli parasta opiskeluaikana?
Mieluisia juttuja on monia, sanon pari. Yksi oli ennen kaikkea oppia ymmärtämään jalkineen valmistuksen laaja prosessi. Mitä kaikkia vaiheita siihen kuuluu, ennen kuin ideoista ja inspiraatioista paperille syntyneet luonnokset löytyvät myymälöiden hyllyiltä valmiina tuotteina. Prosessi on valtavan iso ja oli erittäin hienoa päästä oppimaan siitä askel askeleelta ja tietysti suunnittelemaan sekä valmistamaan jalkineita alusta loppuun asti itse. Opinpolku on kasvattanut entistä enemmän kunnioitusta ja arvostusta tähän hienoon alaan ja toimijoihin.
Erilaiset työelämän yhteistyöprojektit olivat sellaisia, joista myös nautin suuresti. Oli erittäin innostavaa ja motivoivaa päästä tekemisiin alalla toimivien ammattilaisten, alumnien ja yritysten kanssa. Projektit tarjosivat mahdollisuuden tehdä töitä erilaisilla kokoonpanoilla ja päästä kurkistamaan eri brändien maailmaan sekä toimintaan. Koen nämä mahdollisuudet supertärkeiksi niin muotoilun opiskelijoille kuin yhtä lailla koko muotoilun alalle tänä päivänä. Ne tuovat eri taustaisia ihmisiä ja eri osaamista lähemmäksi toisiaan.
Mitä haluaisit sanoa oman alasi opiskelua suunnittelevalle?
Tarkkaile ympäröivää maailmaa avarakatseisesti ja poimi tietoa monipuolisesti. Mieti omia kiinnostuksen kohteitasi ja käytä energiaa asioihin, jotka tuntuvat luontevilta ja omimmilta. Tee ja kokeile rohkeasti, älä ujostele kysyä kysymyksiä tai ottaa yhteyttä ihmisiin. Ole aktiivinen ja utelias.
Lue blogistamme:
HAMKin jalkinemuotoilu esillä Milanon MICAM-messuilla