Tietojenkäsittelyn alumni Joonas: opiskelun monipuolisuudesta ja käytännönläheisyydestä on ollut hyötyä urallani

0

HAMKin tietojenkäsittelyn alumni Joonas Helminen osallistui lokakuussa järjestettyyn, alumneille suunnattuun HAMK Alumni Event -tapahtumaan.  Senior Software Developerina Visma Consulting Oy:ssa työskentelevä Joonas kertoi meille kuulumisiaan ja valotti omaan urapolkuaan.

Missä olet opiskellut?

Opiskelin lukion jälkeen puolitoista vuotta yliopistossa tietotekniikkaa, mutta halusin opintoihin käytännöllisempää näkökulmaa, joten vaihdoin HAMK:iin tietojenkäsittelyn koulutusohjelmaan vuonna 2007.

Miten päädyit nykyiseen ammattiisi?

Olen tehnyt monenlaisia töitä jo opiskeluajoista lähtien ja parin startup-henkisen projektin jälkeen päädyin tekemään opinnäytetyötä turenkilaiselle Elektro-Arola Oy:lle hälytysajoneuvojen navigaattorisovelluksesta. Opparin jälkeen muutin töiden perässä Tampereelle, kun pääsin Logia Softwarelle integraatiokehittäjäksi. Siellä viihdyinkin useamman vuoden, kunnes YT:iden yhteydessä koko yksikkömme siirtyi IBM:n palvelukseen. Suuryrityksen kulttuuri ei kuitenkaan maistunut minulle, joten vaihdoin taas pieneen startup-yritykseen Pocum Oy:hyn, jossa toimin kehitystiimin vetäjänä ja Scrum Masterina ohjelmoinnin ohessa. Seuraavaksi halusin kokeilla konsultin roolia ja siirryin Visma Consultingille Atlassian-tuotteiden konsultiksi. Työnkuvani tosin sisälsi loppujen lopuksi niin konsultointia, ohjelmointia kuin tiimin vetämistäkin. Muutaman vuoden jälkeen halusin palata taas teknisempään rooliin ja vaihdoin työpaikkaa Solitalle integraatiokehittäjäksi. Puolitoista vuotta kuitenkin riitti ja vaihdoin syksyn alussa takaisin Visma Consultingille monipuolisemman työnkuvan pariin.

Mitä työnkuvaasi kuuluu?

Tämän hetkisessä projektissani vastaan lähinnä integraatioista ja kehitettävän sovelluksen palvelinpäästä, mutta teen myös palvelinten ja sisäisten palveluiden ylläpitoa sekä myynnin tukea.

Missä aiot olla ammatillisesti 10 vuoden kuluttua?

Tavoitteeni on olla 10 vuoden päästä entistä johtavammassa asemassa, mutta edelleen mukana myös teknisessä tekemisessä. Haluaisin jatkossakin tehdä mahdollisimman monipuolisia töitä.

Onko opiskelustasi HAMKissa ollut sinulle hyötyä urallasi?

HAMKissa opiskelun monipuolisuudesta ja käytännönläheisyydestä on ollut hyötyä urallani, koska sen perusteella olen pystynyt hakemaan ja tekemään monenlaisia töitä ja yhdistämään helpommin myös liiketoiminnan näkökulmaa teknisiin ongelmiin.

Mikä oli parasta opiskeluaikana? Mikä haasteellisinta?

Parasta opiskeluaikana oli ryhmätyöt, kaverit ja monenlainen opiskelijatoiminta. Opiskeluaikana syntyneistä kontakteista on ollut myöhemminkin hyötyä mm. työnhaussa. Haasteellisinta oli saada aika riittämään kaikkeen sekä asioiden priorisointi, kun teki mieli lähteä vähän kaikkeen mukaan. Opiskeluaika on kuitenkin parasta aikaa kokeilla uusia asioita, osallistua esimerkiksi opiskelijapolitiikkaan, perustaa oma yritys tai lähteä vaikka vaihto-opiskelijaksi.

Mitä haluaisit sanoa tietojenkäsittelyn opiskelua suunnittelevalle? Vinkkejä?

Tällä alalla töitä kyllä löytyy, kunhan intoa ja opiskeluhalua riittää. Tekniikat ja työkalut kuitenkin kehittyvät jatkuvasti, joten valmiutta itsensä kehittämiseen pitää olla myös tutkinnon jälkeen. HAMK tarjoaa kuitenkin tukevan ja laajan pohjan osaamiselle ja sitä kannattaa hyödyntää mahdollisimman monipuolisesti.

Leave A Reply